Warmtepomp verplicht | Voorwaarden en uitzonderingen
Vanaf 2026 wordt het installeren van een hybride warmtepomp in je woning verplicht, maar wat houdt dit precies in en wat zijn de gevolgen?
Wanneer is een (hybride) warmtepomp verplicht?
Vanaf 2026 wordt het gebruik van een hybride warmtepomp de standaard in Nederlandse huishoudens om de woning te verwarmen. Dit is zo gekozen, omdat de hybride warmtepomp een duurzamere optie is dan je huis verwarmen op traditionele manieren, bijvoorbeeld met een cv-ketel. Oftewel, warmtepompen worden verplicht omdat dit bijdraagt aan een sneller duurzamer wordende maatschappij.
Wetgeving Nederland
Zoals gezegd wordt de hybride warmtepomp in 2026 de standaard in Nederland voor het verwarmen van woningen. Dit betekent dat je vanaf 2026 niet meer kan kiezen voor een cv-ketel wanneer deze aan vervanging toe is, maar dat dit een hybride warmtepomp wordt óf een soortgelijk duurzaam alternatief.
Waarom wordt de warmtepomp verplicht gesteld door de overheid?
De warmtepomp wordt verplicht, omdat dit een duurzame optie is en een beter alternatief dan de cv-ketel. Ook zorgt een elektrische warmtepomp voor een flinke besparing op het gas, wat op de lange termijn zal zorgen voor een goedkopere optie. Je bespaart er dus ook nog eens geld mee. Om verduurzaming aan te sporen zal het kabinet in de toekomst meer groene eisen stellen aan huiseigenaren. Dat hoeft niet per se een hybride pomp te zijn, het kan ook een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet zijn. Als je al een aansluiting op een warmtenet hebt, ben je niet verplicht om vanaf 2026 een hybride pomp aan te schaffen. Kortom: het aansluiten van een warmtepomp is een goede, duurzame investering.
Enkele uitzonderingen op de verplichting
Er zijn enkele belangrijke uitzonderingen op de aanschaf van een hybride warmtepomp, bijvoorbeeld als dit voor geluidsoverlast zorgt of als het gaat om monumentale panden. Laten we eens kijken naar alle opties.
1: Technisch onmogelijk
Een van de belangrijkste uitzonderingen is wanneer de installatie van een hybride warmtepomp technisch gezien niet mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in oudere huizen waar geen plaats is om een warmtepomp te laten installeren op een veilige plaats waarbij de werking ook nog optimaal blijft. Let wel op dat dit beoordeeld moet worden door een professional en dat je dit dus niet zelf kunt beslissen.
2: Monumentale panden
Voor monumentale panden gelden vaak speciale regels vanwege hun historische en culturele waarde. De installatie van een hybride warmtepomp kan de uitstraling of de structuur van zo’n pand te veel veranderen. Het is in zo’n geval niet verplicht om een warmtepomp aan te schaffen.
3: Erg energiezuinige woningen
Huizen die al erg energiezuinig zijn van zichzelf, bijvoorbeeld passiefhuizen of woningen met een energielabel A++++, zijn ook niet verplicht. Deze woningen verbruiken al zo weinig energie dat de toegevoegde waarde van een hybride warmtepomp relatief klein is. Eigenaren van deze woningen moeten echter wel kunnen aantonen dat hun huis aan de strenge eisen voldoet.
4: Erg hoge kosten of lange terugverdientijd
In situaties waar de installatie van een hybride warmtepomp ongekend duur is, bijvoorbeeld vanwege de hoge kosten in verhouding tot de waarde van de woning, kan een uitzondering worden gemaakt. Dit moet echter wel altijd goed onderzocht en onderbouwd worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij woningen die eigenlijk niet meer verkoopbaar zijn, of voor een erg lage prijs.
5: Andere alternatieven voor een cv-ketel vervangen na 2026
Er zijn situaties waarin andere duurzame alternatieven, zoals stadsverwarming of bioketels, worden gebruikt. Als een woning is aangesloten op een stadsverwarmingsnetwerk of een andere vergelijkbare, duurzame optie, valt deze onder een uitzondering. Deze alternatieven moeten wel voldoen aan de eisen die vergelijkbaar zijn met die van hybride warmtepompen.
6: Uitstel
Tijdelijk uitstel kan worden verleend in gevallen van overmacht, zoals extreme weersomstandigheden, natuurrampen of andere onvoorziene omstandigheden die de installatie van een hybride warmtepomp onmogelijk maken.
Voorwaarden voor een warmtepomp in huis
Om een hybride warmtepomp of volledige elektrische warmtepomp optimaal te laten werken, is het belangrijk dat dat woningen geschikt zijn. Dit betekent dat de woningen aan een aantal voorwaarden moeten voldoen:
- Het warmteafgiftesysteem moet geschikt zijn voor de hybride warmtepomp. Indien nodig kunnen er aanpassingen gemaakt worden, bijvoorbeeld aan de radiatoren. Zo kan het zijn dat er extra radiatoren geplaatst moeten worden.
- Goede isolatie van de woning is belangrijk. Een hybride warmtepomp werkt ook al bij matige isolatie, maar het is toch aan te raden om hier naar te kijken. Zo hoeft de hybride warmtepomp immers minder hard te werken om te verwarmen en hoeft de cv-ketel ook minder snel bij te springen met goede isolatie.
- Er is voldoende ruimte nodig om de warmtepomp te plaatsen, zowel voor binnen als buiten. Een hybride warmtepomp bestaat namelijk zowel uit een binnen- als buitenunit. Naast de cv-ketel moet er voldoende ruimte zijn voor de binnenunit en in het geval van een all-electric warmtepomp moet er ook ruimte zijn voor de boiler. Ook voor de buitenunit moet er voldoende plek zijn en is het belangrijk dat deze niet te dicht bij de buren geplaatst wordt.
Veelgestelde vragen
Wat als ik geen warmtepomp kan betalen voor mijn appartement?
Kan ik na 2026 nog een cv-ketel kopen?
Hoe weet ik of een hybride warmtepomp in mijn situatie verplicht wordt?
Offerte
Wanneer je een offerte aan gaat vragen zijn er verschillende aspecten waar je op dient te letten, bijvoorbeeld je eigen wensen, budget en de eigenschappen van de woning. Vaak is het aantrekkelijk om voor de goedkoopste optie te gaan, maar na verloop van tijd is dit vaak niet de goedkoopste optie door onderhoud wat sneller nodig is of door een werking die niet goed aansluit bij jouw woning. Hierdoor is het altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijg je een goed inzicht in de beschikbare opties waardoor je beter een keuze kunt maken voor jouw situatie op basis van je eigen wensen en de eigenschappen van de woning.