Kun je koelen met een warmtepomp? | Werking en kosten

De werking van een warmtepomp zorgt niet alleen voor warmte in huis op koudere dagen, maar kan ook zorgen voor verkoeling op warme zomerdagen. Niet elke warmtepomp is geschikt en ook zijn er enkele eisen waaraan je woning moet voldoen. Daarnaast zijn er verschillende manieren van koelen, namelijk actief en passief koelen. Hieronder bespreken we de verschillende situaties.

Hoe werkt een warmtepomp die kan koelen?

Een warmtepomp in huis kan zowel koelen als verwarmen, dit is een van de voordelen van het installeren van een warmtepomp. In de winter zorgt dit namelijk voor een aangenaam warme woning, maar in de zomer zorgt het juist voor een koele woning. Wat het weer ook is, er is dus altijd een aangename temperatuur te krijgen. Dit proces werkt door middel van een compressor die het koelmiddel aanstuurt, waardoor de warmte in de installatie en in de woning wordt verplaatst.

Het juiste afgiftesysteem nodig

Helaas is niet elk type afgiftesysteem geschikt om mee te koelen door middel van een warmtepomp. Radiatoren kunnen bijvoorbeeld in de meeste gevallen niet worden gebruikt om te koelen, omdat ze specifiek zijn ontworpen om mee te verwarmen. Gelukkig zijn er verschillende andere opties beschikbaar, waaronder vloerverwarming, convectoren en ventilatorconvectoren. Deze opties kunnen namelijk zowel warmte als koelte verdelen over de woning, waardoor ze een goede optie zijn om samen te werken met een warmtepomp.

Hoeveel graden kan een warmtepomp koelen (met vloerverwarming)?

Niet elke warmtepomp werkt op dezelfde wijze, dit hangt namelijk af van onder andere het type warmtepomp en de specifieke eigenschappen van je woning zoals de aanwezige isolatie. Met vloerverwarming kan de temperatuur in huis ongeveer 3 tot 5 graden Celsius verminderd worden, wat meestal voldoende is op warme dagen om binnenshuis voor een aangename temperatuur te zorgen.

Is mijn woning geschikt voor koeling met warmtepomp?

Om een woning op een goede manier te koelen met een warmtepomp zijn er verschillende eisen waar al voldaan moet worden. Een van de belangrijkste voorwaarden hiervoor is dat de woning goed geïsoleerd moet zijn. Daarnaast kan het nodig zijn om vloerverwarming te installeren of er moet rekening gehouden worden met dat er genoeg ventilatie is in de woning om te voorkomen dat er condensatie ontstaat. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Wat kost koelen met een warmtepomp?

De kosten van koelen met een warmtepomp verschillen per type warmtepomp wat je hebt. Gemiddeld liggen de kosten voor het installeren van een warmtepomp tussen de € 8.000 en € 15.000, dit gaat om een installatie die zowel kan verwarmen als verkoelen. Gelukkig zijn er verschillende subsidies beschikbaar die het toegankelijker maken om een warmtepomp aan te schaffen. Ook zijn de extra kosten relatief laag vergeleken met andere vormen van airconditioning, omdat de warmtepompen erg energiezuinig zijn. Concreet zijn de kosten enkele euro’s bij een zuinig gebruik tot kosten van ongeveer € 170 bij een intensief gebruik. Dit zijn de energiekosten per jaar, dus over het algemeen ben je een stuk goedkoper uit dan bij een regulier koelsysteem.

Diverse manieren van koelen per soort warmtepomp

Elke warmtepomp heeft een andere werking en dus is er ook steeds een net wat andere werking wanneer je de woning wilt koelen met een warmtepomp. Er zijn verschillende opties beschikbaar, waaronder lucht-lucht warmtepompen en lucht-water warmtepompen. Ook zijn er twee soorten koelingen beschikbaar, namelijk actieve koeling (krachtig, snel maar verbruikt veel energie) en passieve koeling (energiezuiniger, stiller, maar minder krachtig). Laten we eens kijken hoe deze opties toegepast worden.

1. Actief koelen met lucht-lucht en lucht-water warmtepomp

Actief koelen met een lucht-lucht warmtepomp of met een lucht-water warmtepomp betekent dat de warmtepomp actief warmte uit de woning haalt en naar buiten stuurt. Dit systeem is dan ook enkel beschikbaar bij deze twee types warmtepompen. De voordelen hiervan zijn onder andere dat de temperatuur effectief lager wordt en dat de woning snel verkoeld kan worden. Een nadeel van dit systeem is echter dat er veel energie voor nodig is, waardoor het energieverbruik (en dus de energierekening) hoog is. Bovendien slijt de pomp relatief snel door zijn werking.

2. Passief koelen met bodem-water en water-water warmtepomp

De tweede optie is passief koelen, dit wordt toegepast bij bodem-water warmtepompen en bij water-water warmtepompen. Dit systeem maakt gebruik van de koelte uit de grond, waardoor de compressor minder hard hoeft te werken dan bij een actief systeem. Hierdoor is het een energiezuiniger systeem, bovendien is het een stiller systeem. De koeling zelf is echter in de meeste gevallen minder krachtig dan bij een actieve koeling en ook is de mate van de koeling afhankelijk van de koelte in de grond. Wat de beste optie is voor jouw situatie, hangt dus af van je persoonlijke wensen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Wat is beter, koelen met een warmtepomp of airco?

Koelen met een airco en koelen met een warmtepomp zijn beide goede opties, maar met een andere werking. Warmtepompen zijn energiezuiniger en dus milieuvriendelijker omdat ze gebruik maken van duurzame energiebronnen. Airco’s daarentegen werken sneller en ze hebben vaak een krachtigere werking. Ook heb je bij een airco niet te maken met eventuele vochtproblemen wat je bij verwarmen met een warmtepomp wel hebt. Het nadeel van een airco is echter dat het temperatuurverschil van buiten erg groot zal zijn en ook is het onaangenaam om in de koude stroom van de airco te zitten. Welke optie de beste is, hangt af van je specifieke wensen, eigen situatie en je budget. Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen om de verschillende eigenschappen met bijbehorende kosten te vergelijken.

Offerte

Wanneer je een offerte aan gaat vragen zijn er verschillende aspecten waar je op dient te letten, bijvoorbeeld je eigen wensen, budget en de eigenschappen van de woning. Vaak is het aantrekkelijk om voor de goedkoopste optie te gaan, maar na verloop van tijd is dit vaak niet de goedkoopste optie door onderhoud wat sneller nodig is of door een werking die niet goed aansluit bij jouw woning. Hierdoor is het altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijg je een goed inzicht in de beschikbare opties waardoor je beter een keuze kunt maken voor jouw situatie op basis van je eigen wensen en de eigenschappen van de woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.