Warmtepomp of zonneboiler? | Ontdek de verschillen en voor- en nadelen 

Een warmtepomp en een zonneboiler lijken in bepaalde opzichten op elkaar. Beide installaties onttrekken warmte aan een natuurlijke energiebron en gebruiken deze warmte in een warming. Toch hebben beide systemen ook een aantal verschillen. We zetten alle voordelen van beide installaties voor je op een rij!

Warmtepomp of zonneboiler

Overeenkomsten en verschillen tussen warmtepomp en zonneboiler

De warmtepomp en de zonneboiler wijken op een aantal vlakken flink van elkaar af. Je kunt dan denken aan de werking van het systeem, de prijsklassen van beide installaties en de manier waarop de apparaten worden geïnstalleerd.

Verschil 1. De werking

Misschien wel het grootste verschil tussen een warmtepomp en een zonneboiler is het feit dat een zonneboiler met zonne-energie warmte opwekt, terwijl een warmtepomp warmte onttrekt aan de lucht, bodem of het grondwater

Dat wil ook zeggen dat een zonneboiler alleen efficiënt werkt als de zon schijnt. De werking van een warmtepomp is krachtig genoeg om ook bij relatief lage temperaturen warmte uit de lucht of bodem te halen.

Nog een verschil tussen de warmtepomp en zonneboiler is de warmte-afgifte. Met een zonneboiler kun je enkel het tapwater in huis verwarmen, terwijl een warmtepomp ook warmte voor je radiatoren en vloerverwarming opwekt.

Verschil 2. De prijs

Een ander groot verschil tussen een zonneboiler en een warmtepomp is het prijskaartje. Een zonneboiler is vele malen goedkoper dan een warmtepomp, zeker als je gebruikmaakt van subsidie.

Een warmtepomp kost gemiddeld € 4.000 tot € 27.000, terwijl je voor een zonneboiler gemiddeld € 2.000 tot € 7.000 betaalt.

Verschil 3. De plaatsing

Een warmtepomp maakt gebruik van een buitenunit die je op een vlak oppervlak kunt plaatsen, terwijl je bij een zonneboiler zonnecollectoren op het dak legt. Wat niet veel mensen weten is dat het aanleggen van een installatie met een zonneboiler en zonnecollectoren best ingrijpend kan zijn. 

Je behaalt namelijk een hoog rendement als de zonneboiler relatief dicht bij de zonnecollectoren wordt geplaatst. Om de nodige leidingen van de boiler voor deze connectie aan te leggen moet er vaak hak- en breekwerk toegepast worden.

Overeenkomst 1. Besparen op gas

Een van de overeenkomsten tussen een warmtepomp en een zonneboiler is de besparing op gas. Bij beide installaties maak je gebruik van hernieuwbare en natuurlijke bronnen om warmte te onttrekken. Dat is een stuk duurzamer dan het stoken van gas. 

Minder fossiele brandstoffen gebruiken is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je bent minder afhankelijk van de wisselende gastarieven en bespaart een hele hoop energiekosten

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Overeenkomst 2. Terugverdientijd

Een andere overeenkomst is de terugverdientijd, die is bij beide installaties ongeveer even lang. Dat werkt zo: de warmtepomp is een stuk duurder, maar zorgt ook voor een grotere besparing. Hogere aanschafkosten zorgen dus niet per se voor een langere terugverdientijd. 

Overeenkomst 3. Subsidieaanvraag mogelijk

Bij het laten plaatsen van een zonneboiler of warmtepomp kun je aanspraak maken op ISDE, de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Met behulp van deze subsidie kun je een gedeelte van de totale kosten terugvragen. 

Het is dan wel van belang dat je de installatie door een professionele installateur hebt laten uitvoeren. 

Warmtepomp of zonneboiler

Wat is beter, een (hybride) warmtepomp of zonneboiler?

Wanneer je twijfelt tussen een warmtepomp en een zonneboiler kun je het beste uitgaan van de mate waarin de woning is geïsoleerd. Een warmtepomp is namelijk pas rendabel als een woning goed geïsoleerd is. Bij onvoldoende isolatie ontsnapt er te veel warmte en moet de installatie harder werken om de woning op temperatuur te houden.

Als je niet van plan bent om de woning op korte termijn fors te isoleren kun je waarschijnlijk beter voor een zonneboiler kiezen.  

Wanneer is een warmtepomp interessant?

Een warmtepomp is interessant als je woning op dit moment goed geïsoleerd is. Denk bij goede isolatie aan vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en goede beglazing. Ook is het hebben van vloerverwarming een pre, een warmtepomp werkt namelijk bijzonder efficiënt in combinatie met vloerverwarming.

Als je budget het toelaat kan een warmtepomp een hele duurzame toevoeging aan je woning zijn. Je bespaart het hele jaar door gas en kunt zowel de woning als het tapwater verwarmen. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Wanneer is een zonneboiler interessant?

Een zonneboiler is interessant als de isolatie in huis niet optimaal is. De boiler is dan als het ware een aanvulling op je huidige cv-ketel

Wanneer de zon schijnt springt de zonneboiler bij en kun je gas besparen. In de koudere maanden maak je gebruik van het bestaande verwarmingssysteem in huis.

Een andere reden om voor een zonneboiler te kiezen is het prijskaartje. Een zonneboiler is een stuk goedkoper en is daarmee een toegankelijke en duurzame manier om gas te besparen.

Warmtepomp of zonneboiler

Warmtepomp en zonneboiler combineren: voordelen en nadelen

Een andere optie is het combineren van beide systemen. Wanneer de zon schijnt voorziet de zonneboiler de woning van warm tapwater. In de donkere maanden springt de hybride warmtepomp of een ander type warmtepomp bij en kun je met de opgewekte woning het huis verwarmen. 

Voordelen warmtepompboiler

Het voordeel van het combineren van bijvoorbeeld een hybride warmtepomp en een zonneboiler is dat deze systemen bijzonder goed op elkaar ingespeeld zijn. De zonneboiler zorgt voor warm tapwater en de warmtepomp zorgt voor naverwarming.

Je kunt er een woning flink mee verduurzamen en bespaart meteen op je energierekening. Je voldoet hiermee aan je volledige warmwaterbehoefte.

Nadelen

Een nadeel van het combineren van beide systemen is dat het een behoorlijke investering is. Een hybride warmtepomp en een zonneboiler zijn een vrij grote investering en de meeste huishoudens hebben genoeg aan één van beide opties. Met enkel een zonneboiler of warmtepomp kun je ook al aanzienlijk besparen. 

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.