De kostprijs van een warmtepomp voor jouw woning

Voordat je een warmtepomp gaat kopen, wil je natuurlijk weten wat de kostprijs is. Hoe is de prijs opgebouwd en van welke factoren zijn de kosten van een warmtepomp afhankelijk? In dit artikel vind je een overzicht van alle belangrijke informatie rondom de kosten!

kostprijs warmtepomp

Hoeveel kost de aanschaf van een warmtepomp inclusief installatie?

De gemiddelde kostprijs van een warmtepomp ligt tussen de € 2.500 en € 30.000. Dit zijn erg uiteenlopende prijzen en je kunt dan ook zelf bepalen hoe hoog de investering uiteindelijk uitvalt. Bovendien zijn dit gemiddelde prijzen en kan het per leverancier en installateur verschillen hoeveel je kwijt bent voor je warmtepomp.

Welke factoren bepalen de prijs? [Vermogen en installatiekosten]

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de kostprijs van een warmtepomp. Een van de belangrijkste factoren is het thermisch vermogen. Een hoger vermogen betekent vanzelfsprekend ook een hogere prijs. Welk vermogen je nodig hebt, hangt dan weer af van de grootte van je woning en huishouden, het verbruik en je wensen. Andere factoren die een rol spelen, zijn het soort warmtepomp en de bijbehorende installatiewerkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.

Besparing met een warmtepomp

Met een warmtepomp kun je flink besparen. Kies je voor een hybride warmtepomp? Dan kun tot 70 procent besparen op je gasverbruik. Met een volledig elektrische warmtepomp bespaar je tot wel 100 procent. Wat betekent dit nu voor de kosten? De besparing met een hybride warmtepomp ligt tussen de € 550 en € 1.100 per jaar en bij een all-electric warmtepomp is dit tussen de € 800 en € 1.500 per jaar, afhankelijk van het type woning. 

Terugverdientijd van warmtepomp verwarming

Nu we weten wat de kostprijs van een warmtepomp is en hoeveel je gaat besparen, is het ook goed om te weten wat de terugverdientijd is. Hoelang duurt het voordat je de investering terugverdient? De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de 10 en 15 jaar, afhankelijk van de uiteindelijke investeringskosten en je verbruik.

duurzame warmtepomp

Hoe duur zijn de verschillende soorten warmtepompen?

Zoals eerder benoemd, is de kostprijs van een warmtepomp sterk afhankelijk van het type. Daarom gaan we hieronder verder in op de verschillende soorten warmtepompen en de bijbehorende kosten. Wat maakt nu dat de prijzen per type zo verschillen? 

1. Water-water warmtepomp

De kostprijs van een water-water warmtepomp ligt tussen de € 15.000 en € 20.000. Dit type warmtepomp is een van de duurste soorten en vergt een flinke investering. Daar staat wel tegenover dat de warmtepomp een goed rendement heeft met aanzienlijke energiebesparing als gevolg. De reden voor de hogere kostprijs is de installatie. Voor het installeren van een water-water warmtepomp moet er namelijk gegraven worden. 

2. Geothermische warmtepomp

Een ander soort warmtepomp waarbij de kostprijs hoog ligt, zijn geothermische warmtepompen, ook wel grond-water warmtepompen genoemd. De gemiddelde kosten liggen hierbij tussen de € 10.000 en € 25.000. De installatie van de warmtepomp is wederom de reden voor de hogere kosten. Ook in dit geval moet er namelijk geboord worden en wordt er een buizennetwerk aangelegd in de grond.

3. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp is een stuk goedkoper vergeleken met geothermische warmtepompen en water-water warmtepompen. De kosten liggen namelijk tussen de € 4.500 en € 7.500. Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, waardoor er voor de installatie niet geboord hoeft te worden. Dit verklaart het grote verschil in kosten met de eerder benoemde soorten.

4. Lucht-lucht warmtepomp

Naast de lucht-water warmtepomp ligt de kostprijs van een lucht-lucht warmtepomp ook een stuk lager. Voor deze warmtepomp betaal je gemiddeld tussen de € 4.000 en € 7.000. Voor de installatie hoeven geen grote ingrepen gedaan te worden, waardoor dit minder tijd in beslag neemt en daardoor ook minder kost.

Wat kost een hybride warmtepomp inclusief installatie?

Wanneer je een warmtepomp koopt, kun je kiezen uit verschillende warmtebronnen, maar er wordt ook onderscheid gemaakt tussen een hybride warmtepomp en all-electric warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt nog samen met de cv-ketel en kost gemiddeld € 5.000 tot € 7.000. Voor een all-electric warmtepomp, die dus volledig op elektriciteit werkt, kunnen de kosten oplopen tot € 30.000. De aanschaf van een hybride warmtepomp is dus vollediger, maar je bent nog niet helemaal van het gas en fossiele brandstoffen af.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Subsidie op warmtepompen

Voor de aanschaf van een warmtepomp kun je subsidie krijgen. Zo heb je de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), die door de Nederlandse overheid is opgezet om energiebesparende maatregelen in woningen te stimuleren. Hoeveel subsidie je ontvangt, is afhankelijk van het soort warmtepomp en welke het beste rendement heeft. Het minimale subsidiebedrag is € 500.

Subsidie voorwaarden

Om voor de ISDE in aanmerking te komen, zijn er enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • De installatie van de warmtepomp wordt uitgevoerd door een deskundig installateur.
  • De warmtepomp moet minimaal energielabel A++ hebben.
  • Het moet gaan om een lucht-water, water-water of grond-water warmtepomp. Voor een lucht-lucht warmtepomp krijg je geen subsidie.
  • De warmtepomp moet eerst geïnstalleerd worden voordat je de subsidie aanvraagt.
  • De aanvraag dient binnen 24 maanden na de installatie gedaan te worden.
  • De woning waar de warmtepomp wordt geplaatst, moet een bouwjaar van voor 1 januari 2019 hebben.

Geld lenen via de Energiebespaarlening

Kom je niet in aanmerking voor een subsidie om de kosten te drukken? Dan kun je ook gebruikmaken van de Energiebespaarlening. Dit is een lening van het Nationaal Warmtefonds waar je tegen aantrekkelijke voorwaarden geld kunt lenen om energiebesparende maatregelen te financieren. Het kopen van een warmtepomp valt hier ook onder. 

Ontdek de kostprijs van een warmtepomp

Twijfel je welk type warmtepomp je wilt aanschaffen of basis van de kostprijs? Vul dan onderstaand formulier in en geef je wensen door. Je ontvangt offertes op maat van warmtepomp leveranciers. Vergelijk de prijzen en vind de beste deal!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.