Een warmtepomp installateur zoeken | Hoe pak je dit aan?
Om aanspraak te maken op subsidie ben je verplicht een warmtepomp door een installateur te laten plaatsen. Het liefst kies je een erkende installateur met kennis van zaken tegen een niet al te hoog tarief. We laten je zien hoe je het beste een gecertificeerde specialist kunt vinden!

Wie kan een warmtepomp installeren?
Voordat je warmtepompen mag installeren moet je daar eerst voor geschoold zijn. Het plaatsen van warmtepompen is een gespecialiseerde klus. Een warmtepompspecialist heeft niet alleen kennis van de installatie zelf, maar kan je ook advies geven over de correcte plaatsing om overlast van trillingen en geluid te voorkomen.
Wat kost een installateur voor warmtepompen?
In de meeste gevallen bedragen de installatiekosten van een warmtepomp ongeveer de helft van de totale kosten. Hoe duurder de warmtepomp zelf, hoe duurder de installatie. Dat komt doordat duurdere warmtepompen vaak een ingewikkelde installatie nodig hebben.
Gecertificeerde specialist kiezen door de erkenningsregeling
Er zijn een aantal certificeringen en kwalificaties nodig om een warmtepomp te mogen installeren. Een erkend installatiebedrijf is waarschijnlijk aangesloten bij de SEI (Stichting Erkenning Installatiebedrijven). De SEI is een register bij de KvINL, de Kwaliteit voor Installaties Nederland.
Een bedrijf kan zich pas aansluiten bij de SEI als het aan de volgende eisen voldoet:
- Het bedrijf heeft ten minste één vakbekwame installateur met de juiste technische kennis fulltime in dienst
- Deze installateur beschikt over een vakdiploma
- Het bedrijf moet beschikken over het juiste materiaal en de juiste uitrusting om een warmtepomp te kunnen plaatsen
- Er wordt een contributie betaald
Eenvoudig een erkend bedrijf vinden
Om het je makkelijk te maken kun je op het Centraal Register Techniek bekijken of je bedrijf naar keuze de juiste certificaten heeft behaald. Dit register laat zien over welke kwalificaties, vakgebieden en lidmaatschappen lokale installateurs beschikken.
Werkzaamheden van een installatiebedrijf
Aan het laten installeren van een warmtepomp gaat heel wat werk vooraf. Je begint namelijk met het controleren van de huidige staat van de isolatie in de woning. Een installateur kan je aan de hand van de mate van isolatie goed advies geven over welk type warmtepomp je het beste kunt kopen.
Vervolgens wordt het verwarmingssysteem in huis gecontroleerd. Verouderde radiatoren zijn mogelijk niet krachtig genoeg om elke ruimte in de woning met een warmtepomp te verwarmen. Mogelijk adviseert de installateur je dan om vloerverwarming aan te laten leggen, of lage temperatuur radiatoren bij de warmtepomp te plaatsen.
De ventilatie controleren
Bij te veel ventilatie gaat mogelijk veel warmte verloren. Als je van plan bent een warmtepomp te laten plaatsen moet de balans tussen warmte en ventilatie goed zijn om een optimale werking van de warmtepomp te garanderen. Daar komt soms best wat maatwerk bij kijken.
Is mijn woning geschikt voor de installatie van een warmtepomp?
Of een woning geschikt is voor een warmtepomp is met name afhankelijk van de isolatie in huis. We raden je aan om op zijn minst eerst het dak, de spouwmuur en de vloer te isoleren. Daarnaast moet de beglazing de opgewekte warmte voldoende tegen kunnen houden. HR++ glas is daar geschikt voor.
Hoelang duurt het aansluiten van een warmtepomp?
Hoeveel tijd er nodig is om een warmtepomp met een bepaald vermogen te installeren is afhankelijk van de gekozen soort warmtepomp. Een hybride warmtepomp kan vaak binnen een dag geplaatst worden, terwijl een geothermische warmtepomp die warmte uit de bodem haalt veel meer werk vraagt.
Je kunt ervan uitgaan dat de installatie binnen een paar dagen wordt voltooid.

Voordelen van erkende leveranciers en installateurs
- Garantie: bij gebreken door een onjuiste installatie kun je de onkosten op het bedrijf verhalen, daar hoef je niet zelf voor op te draaien
- Subsidie: je hebt enkel recht op subsidie als je de warmtepomp door een erkend bouwinstallatiebedrijf laat plaatsen
- Veilig: voor het installeren van een warmtepomp heb je veel kennis nodig. Een erkende installateur met minstens een paar jaar ervaring zorgt ervoor dat de installatie veilig wordt aangesloten
- Snel: een installateur heeft een warmtepomp veel sneller geplaatst dan wanneer je zelf de warmtepomp installeert
- Advies: bij de aanschaf van een warmtepomp is deskundig advies onmisbaar, een installateur helpt je bij elke stap van het proces
Recht op garantie
Een van de grootste voordelen van het kiezen van een installateur is het feit dat je recht hebt op garantie. Tijdens de installatie van een warmtepomp kan het een en ander misgaan, zelfs als de installateur veel ervaring heeft. Als er daardoor op een later moment gebreken of zelfs schade ontstaan kun je de schade verhalen op het desbetreffende bouwbedrijf.
Als je de warmtepomp zelf hebt aangesloten ben je zelf verantwoordelijk voor de schade. De kosten van de schade kunnen al vlug oplopen.
Achteraf subsidie aanvragen
Voor het laten plaatsen van een warmtepomp kun je ISDE aanvragen, dat is een subsidie waarmee je het huis milieuvriendelijk kunt maken. Een van de voorwaarden van deze subsidie is dat je de installatie van de warmtepomp uit gaat besteden aan een erkend bedrijf.
Zo kun je de kosten van de aanschaf van een warmtepomp toch weer terugdringen!

Gebruik het Centraal Register Techniek
In het Centraal Register Techniek kun je de kwalificaties van alle erkende bedrijven bij jou in de buurt eenvoudig opzoeken!
Welke installateur kiezen voor het plaatsen van een warmtepomp?
De eerste stap in het vinden van de juiste installateur is door rond te vragen in je vrienden- en kennissenkring. De ervaringen van mensen die je vertrouwd zijn het meest waardevol, zij kunnen je vertellen of het proces eerlijk en vlekkeloos is verlopen.
Door verschillende merken te vergelijken en de kennis van een installateur mee te nemen kies je de juiste warmtepomp.
Benader verschillende bedrijven
Bij het kiezen van een specialist is het de kunst om de perfecte prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Vraag daarom offertes op bij zoveel mogelijk verschillende warmtepompbedrijven bij je in de buurt.
Laat elk bedrijf de offerte volledig specificeren om een compleet beeld van elke kostenpost te krijgen. Alleen dan kun je de bedrijven goed met elkaar vergelijken.
Goedkoop is duurkoop
Kies niet direct de goedkoopste aanbieder, mogelijk is het werk dat het bedrijf aflevert niet helemaal naar wens. Online kun je vaak waardevolle reviews van andere klanten vinden. Kwalitatief werk is zijn geld meer dan waard.