Verschillende soorten warmtepompen | Wat is de beste keuze?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de lucht haalt en op die manier je huis verwarmt. Echter bestaan er verschillende soorten warmtepompen. In dit artikel lichten we verschillende soorten warmtepompen toe en helpen we jou bij het maken van de beste keuze!

soorten warmtepompen

Welke soorten warmtepompen bestaan er: Vergelijken + werking

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. De soorten warmtepompen zijn een lucht-lucht warmtepomp, lucht-water warmtepomp, bodem-water warmtepomp, water-water warmtepomp, hybride warmtepomp, all electric warmtepomp, propaan warmtepomp en een gasabsorptie warmtepomp.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

1. Lucht-lucht warmtepomp

Deze warmtepomp doe precies wat de naam eigenlijk al zegt: hij gebruikt warmte uit de buitenlucht om je huis te verwarmen. Hij werkt als een omgekeerde airconditioner. De warmte die hij uit de lucht haalt, blaast hij vervolgens je woning in. 

Prijs

De prijs van een lucht-lucht warmtepomp varieert afhankelijk van het merk (bijvoorbeeld een LG warmtepomp) en de capaciteit. Echter kost een lucht-lucht warmtepomp gemiddeld tussen de € 4000 en € 8000. Dit geldt voor een warmtepomp van 5-6 kW.

Voordelen en nadelen

Voor een lucht-lucht warmtepomp geldt voornamelijk als voordeel dat hij efficiënt werkt zelfs bij koud weer. Een nadeel kan zijn dat je woning eerst voorzien moet zijn van een mechanische ventilatie voordat een lucht-lucht warmtepomp geplaatst kan worden.

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht waarna deze lucht gebruikt wordt om water te verwarmen. Ook kan deze soort warmtepomp de binnenlucht gebruiken, wanneer je een ventilatielucht/water warmtepomp kiest. Dit warme water wordt vervolgens gebruikt voor je centrale verwarming en om water te verwarmen voor bijvoorbeeld je douche. De werking van deze warmtepomp is te vergelijken met de werking van een koelkast. De CO2 warmtepomp behoort ook tot de lucht-water warmtepompen.

Prijs

Deze soort warmtepomp is duurder dan de lucht-lucht warmtepomp. Hij kost gemiddeld tussen de € 8000 en € 11000. Dit geldt voor een warmtepomp van 3-10 kW.

Voordelen en nadelen

Een voordeel van een lucht-water warmtepomp is dat deze heel erg duurzaam is. Hij stoot in vergelijking met een hr-ketel 40% minder CO2 uit. Ook wordt op die manier je energierekening lager met een lucht-water warmtepomp. Wat betreft de installatie van deze warmtepomp in jouw woning, is dit alleen mogelijk wanneer je huis goed geïsoleerd is. Dit kan als nadeel worden beschouwd.

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond en gebruikt die om water te verwarmen. Hij heeft een netwerk van buizen die diep in de grond liggen. Hierin circuleert een vloeistof die warmte opneemt en deze naar de warmtepomp brengt. Omdat deze warmtepomp gebruik maakt van geothermie, heet deze ook wel een geothermische warmtepomp. Wanneer je een diepere bron gebruikt, zul je al snel een aardwarmtepomp nodig hebben.

Prijs

Deze warmtepomp is de duurste soort warmtepomp waar je voor kunt kiezen. Hij kost dan ook tussen de € 23.000 en € 27.000. De hoge kosten zijn te wijten aan de lastige installatie en aan eventuele vergunningen die nodig zijn voor het gebruik van een waterbron. De bovengenoemde prijzen gelden voor een waterpomp van tussen de 4 en 16 kW.

Voordelen en nadelen

De voordelen van de bodem-water warmtepomp zijn onder andere dat deze iets zuiniger is dan een lucht-water warmtepomp. Daarnaast maakt hij ook iets minder geluid. De aanschaf- en installatiekosten van de bodem-water warmtepomp kunnen daarentegen als nadeel worden beschouwd. Ook wordt de bodem-water warmtepomp meestal alleen geplaatst bij nieuwbouwwoningen.

installatie-warmtepomp-2.jpg

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit een waterbron, zoals een put of een meer. Vervolgens gebruikt deze warmtepomp de warmte om water te verwarmen voor je verwarmingssysteem en en warm water in huis.

Prijs

De water-water warmtepomp is ook één van de prijzigste waterpompen. Deze warmtepomp kost gemiddeld tussen de € 13000 en € 17000. Dit geldt voor een warmtepomp van 4-12 kW.

Voordelen en nadelen

Bovendien heeft ook de water-water warmtepomp verschillende voor- en nadelen. Een voordeel is dat hij erg duurzaam werkt en de CO2-uitstoot met 50% wordt verlaagd in vergelijking met een hr-ketel. Ook heb je weinig last van geluid omdat de water-water warmtepomp de bodem als bron gebruikt. Net als bij de bodem-water warmtepomp, is het echter ook bij deze warmtepomp zo dat je woning moet beschikken over uitstekende isolatie. Dit geldt voor zowel je vloer, dak en muren als je ramen. Ook moet je plaats hebben in je tuin waar in de grond geboord kan worden. 

5. Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp combineert de kracht van een traditionele cv-ketel met de duurzaamheid van een warmtepomp. Hij gebruikt zowel elektriciteit als gas om je huis te verwarmen, afhankelijk van wat het meest efficiënt is op dat moment. Het grote verschil met een all electric warmtepomp, is dat die warmtepomp volledig op elektriciteit werkt. De hybride warmtepomp gebruikt daarentegen ook nog gas.

Prijs

Een hybride warmtepomp van tussen de 3 en 6 kW kost gemiddeld € 7000 tot € 11000. Hij kan dus duurder zijn dan een traditionele cv-ketel, maar op de lange termijn levert de warmtepomp besparingen op.

Voordelen en nadelen

Het belangrijkste voordeel voor de aanschaf van een hybride warmtepomp, is dat je woning niet voorzien hoeft te zijn van uitstekende isolatie. Daarnaast kan de hybride warmtepomp samenwerken met de al aanwezige radiatoren in je woning. Daarentegen is het wel zo dat bij een slecht geïsoleerde woning, de hybride warmtepomp niet goed presteert. In dat geval kun je je beter eerst concentreren op een goede vloerisolatie en isolatie in je spouwmuren.

6. All electric warmtepomp

Een all electric warmtepomp gebruikt alleen elektriciteit om je huis te verwarmen. Hij haalt warmte uit de buitenlucht, uit de grond of uit een waterbron en gebruikt een compressor om die warmte te verhogen en zo je woning te verwarmen.

Prijs

De prijs van een all electric warmtepomp hangt af van de soort elektrische warmtepomp. De prijzen variëren van € 4000 tot € 27000. Hierbij is de lucht-lucht warmtepomp de goedkoopste soort en de bodem-water warmtepomp te duurste variant.

Voordelen en nadelen

Het voordeel van een elektrische warmtepomp is dat deze zeer duurzaam is. Wanneer in de toekomst alle stroom duurzaam is, zorgt dit ervoor dat de CO2-uitstoot van een elektrische warmtepomp op 0 uitkomt. Dit zorgt dus ook voor een lagere energierekening. Een nadeel is dat je woning zeer goed geïsoleerd moet zijn voordat je een elektrische warmtepomp laat plaatsen. Wanneer dit niet het geval is, zal je woning niet goed genoeg verwarmd worden met de warmtepomp.

7. Propaan warmtepomp

Een propaan warmtepomp gebruikt propaangas in plaats van elektriciteit om je huis te verwarmen. Hij werkt op een vergelijkbare manier als een traditionele cv-ketel, maar gebruikt dan propaan in plaats van aardgas.

Prijs

Een propaan warmtepomp kost gemiddeld tussen de € 6000 en € 15000. De prijs is afhankelijk van welke soort warmtepomp je kiest en van andere kenmerken van de warmtepomp.

Voordelen en nadelen

Propaan is een brandstof die erg milieuvriendelijk is. In vergelijking met andere brandstoffen, is de CO2-uitstoot bij propaan een stuk lager. Ook kan het gebruikt worden als koelmiddel en is het goedkoop. Nadelen kunnen zijn dat je een voorraad aan propaangas nodig hebt voor een propaan warmtepomp. Ook kan de prijs fluctueren. Dit kan ook als nadeel worden beschouwd.

8. Gasabsorptie warmtepomp

Een gasabsorptie warmtepomp gebruikt een chemisch proces om warmte uit gas te halen en op die manier je huis te verwarmen. Hoewel deze warmtepomp op gas werkt, is hij alsnog een stuk energiezuiniger dan een traditionele cv-ketel.

Prijs

De prijs van een gasabsorptie warmtepomp start vanaf ongeveer € 7500. De prijs is vergelijkbaar met die van een elektrische lucht-water warmtepomp. 

Voordelen en nadelen

De voordelen voor de aanschaf van een gasabsorptie warmtepomp zijn dat hij goed werkt wanneer elektriciteit beperkt beschikbaar is. Ook kan de gasabsorptie warmtepomp gas efficiënter inzetten dan een traditionele cv-ketel. Het nadeel is dat aardgas niet voor altijd in voorraad zal blijven. Ook heeft deze soort warmtepomp relatief veel onderhoud nodig en is hij wat duurder dan een all electric warmtepomp.

9. Monoblock of split warmtepomp

Bij een monoblock warmtepomp zitten alle onderdelen in één buitenunit. De split warmtepomp bestaat uit een buiten- en een binnenunit. De compressor en de condensor staan hierbij buiten en de verdamper bevindt zich binnen in je woning.

Prijs

De kosten van een monoblock of split warmtepomp zijn afhankelijk van de soort warmtepomp waar je voor kiest. Een monoblock lucht-water warmtepomp kost gemiddeld tussen de € 7500 en € 12500, een monoblock lucht-lucht warmtepomp tussen de € 2500 en € 8000 en een monoblock hybride warmtepomp tussen de € 5000 en € 7000. Een split warmtepomp is vaak goedkoper. 

Voordelen en nadelen

Een voordeel van een monoblock warmtepomp ten opzichte van een split warmtepomp is dat een monoblock warmtepomp een hoger rendement behaalt dan een split variant. Ook zijn er voor een monoblock variant geen koelleidingen nodig tussen een binnen- en buitenunit. Echter heeft de split warmtepomp als voordelen dat de units compacter en goedkoper zijn.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Wat is de meest gebruikte warmtepomp?

Er is niet één specifieke warmtepomp die het meest gebruikt worden. Zo worden de lucht-lucht warmtepomp, de lucht-water warmtepomp, de bodem-water warmtepomp, de water-water warmtepomp en de hybride warmtepomp allemaal het meest en ongeveer even vaak gebruikt in Nederland.

Welk type warmtepomp kies ik het beste?

Er is niet één type warmtepomp die voor iedereen de beste keuze is. Kiezen tussen een bodemwarmtepomp en luchtwarmtepomp is al de eerste keuze die je moet maken. Bij het kiezen voor een geschikte warmtepomp moet namelijk rekening worden gehouden met verschillende factoren. Kijk bijvoorbeeld naar hoe goed je woning geïsoleerd is. Is de isolatie niet uitstekend? Dan vallen er al een aantal warmtepompen af. Ook is het verstandig rekening te houden met je budget en de ruimte die je beschikbaar hebt voor je warmtepomp. Vraag hieronder een gratis warmtepomp offerte aan.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.