Warmtepomp of gasketel: wat is de beste oplossing voor jou?

Tegenwoordig wordt er steeds vaker gekozen voor een warmtepomp om een woning te verwarmen. Deze heeft namelijk verschillende voordelen. Maar is het kiezen voor een warmtepomp altijd de beter optie, of is het in sommige gevallen toch aan te raden om een gasketel te blijven gebruiken? In dit artikel vergelijken we deze twee opties. 

warmtepomp of gasketel

Welke optie is de beste: een warmtepomp of een gasketel?

Een warmtepomp en gasketel hebben allebei hun eigen kenmerken en voor- en nadelen. Welke optie dus het meest geschikt is voor jouw woning hangt af van je situatie en wensen. Hieronder hebben we beide mogelijkheden op een rij gezet. 

Wanneer is een warmtepomp de beste keuze?

Is jouw woning goed geïsoleerd en beschik je over lage temperatuur verwarming? Wil je daarnaast een duurzame keuze maken en niet meer afhankelijk zijn van gas? Dan is een warmtepomp de juiste keuze. Deze werkt op stroom en verbruikt geen of een stuk minder gas. Heb je ook zonnepanelen liggen op je dak? Dan kun je je eigen opgewekte zonne-energie gebruiken voor het laten draaien van je warmtepomp.

Wanneer is een gasketel aan te raden?

Wanneer je niet beschikt over lage temperatuur verwarming en een verwarmingssysteem wil dat je woning snel opwarmt, dan kun je het best kiezen voor een gasketel. Ook wanneer je huis geen goede isolatie heeft, is dit de betere optie. In een slecht geïsoleerde woning zal een gasketel alsnog de ruimtes goed en snel kunnen verwarmen, in tegenstelling tot een warmtepomp. Wil je daarnaast een systeem dat makkelijk te installeren is zonder grote aanpassingen? Ook dan is een gasketel de betere optie. 

Hybride warmtepomp: combinatie van warmtepomp en cv-ketel

Wist je dat het ook mogelijk is om voor een combinatie van een warmtepomp en traditionele cv-ketel te kiezen? Dit kan met een hybride warmtepomp. Dit type warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. De warmtepomp wordt aangesloten op de cv-ketel en zal voor het grootste deel de woning verwarmen. Wanneer nodig springt de cv-ketel nog bij, bijvoorbeeld op koude dagen. Zo heb je een hybride oplossing. De combinatie van een warmtepomp en cv-ketel is ideaal wanneer je cv-ketel nog niet aan vervanging toe is, maar je al wel wilt verduurzamen. 

Ik kies voor een warmtepomp

Als je kiest voor een warmtepomp heb je de keuze uit verschillende soorten. Denk hierbij aan de lucht-water, lucht-lucht en water-water warmtepomp en de bodemwarmtepomp. Elke soort warmtepomp heeft een andere werking. Zo gebruiken de lucht-lucht en lucht-water warmtepomp de buitenlucht als energiebron om de woning te verwarmen. De bodemwarmtepomp haalt warmte uit de aardbodem en de water-water warmtepomp gebruikt het grondwater als energiebron. 

Voordelen in vergelijking met cv-ketel

Het gebruik van een warmtepomp heeft verschillende voordelen ten opzichte van een gasketel. Deze pluspunten hebben we hieronder op een rijtje gezet. 

Besparing

Een warmtepomp verbruikt minder energie dan een gasketel. Door het hoge rendement van de warmtepomp gaat deze op een efficiënte manier om met warmte, waardoor je je huis energiezuinig kunt verwarmen. Hierdoor kun je besparen op je energiekosten. 

Milieuvriendelijk

Ten opzichte van een gasketel is een warmtepomp een stuk milieuvriendelijker. Er wordt geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen en je CO2-uitstoot neemt af. Zo draag je bij aan een duurzamere wereld. 

Lagere onderhoudskosten

Een warmtepomp heeft minder vaak onderhoud nodig dan een cv-ketel. Sommige cv-ketels hebben zelfs om de zoveel jaar verplicht onderhoud nodig. Dit brengt vanzelfsprekend ook onderhoudskosten met zich mee van gemiddeld € 100 tot € 200. 

Nadelen

Wanneer je voor een warmtepomp kiest, zijn er ook enkele punten om rekening mee te houden. Een nadeel van een warmtepomp ten opzichte van een gasketel is bijvoorbeeld dat de investeringskosten hoger uitvallen. Andere nadelen zijn:

  • Installatie is complex: bij het installeren van een warmtepomp in een bestaande woning moeten er vaak aanpassingen gedaan worden voor een goede plaatsing en optimale werking van de warmtepomp. De installatie is dus complexer dan bij een cv-ketel, die vaak direct geplaatst kan worden. 
  • Lage temperatuur verwarming is vereist: niet elke woning heeft lage temperatuur verwarming, waardoor er ook in dit geval aanpassingen gedaan moeten worden om de warmtepomp goed te laten werken. Voor een goed rendement moet er bijvoorbeeld vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren geïnstalleerd worden. 
  • Woning moet goed geïsoleerd zijn: zonder goede isolatie in de woning zal de warmtepomp niet rendabel zijn. Wanneer je dus nog geen of nauwelijks isolatie hebt, zul je dit eerst moeten laten plaatsen. Dit brengt weer extra kosten met zich mee. 
gasketel versus warmtepomp

Ik kies voor een nieuwe cv-ketel

Kies je ervoor om een nieuwe cv-ketel te laten plaatsen? Dan zal dit in de meeste gevallen om een gascondensatieketel gaan. Deze is energiezuiniger dan een traditionele gasketel en heeft een hoog rendement. Bij de aanschaf van een cv-ketel is het belangrijk dat je het juiste vermogen kiest. Een te groot vermogen betekent dat je een onnodig hoge aanschafprijs betaalt, maar een te laag vermogen betekent dan weer dat de ketel harder moet werken om de woning warm te krijgen, waardoor je energiekosten stijgen. 

Voordelen in vergelijking met warmtepomp

In vergelijking met een warmtepomp heeft een gasketel diverse voordelen. Zo is deze goedkoper en is de installatie van het systeem een stuk eenvoudiger. Daarnaast hoef je geen grote aanpassingen te doen aan de woning, omdat je geen lage temperatuur verwarming nodig hebt zoals bij een warmtepomp en het systeem ook werkt in minder goed geïsoleerde woningen. 

Nadelen

Naast de voordelen is het ook goed om op de hoogte te zijn van de nadelen van een gasketel. Waar moet je rekening mee houden?

Vervanging gasketels

Gasketels worden tegenwoordig steeds vaker vervangen en dat is niet zonder reden. Zo is het risico op defecten en storingen bij een gasketel groter. Daarnaast verbruik je meer energie dan met een warmtepomp en heb je dus ook hogere energiekosten. Bovendien is een gasketel niet toekomstbestendig meer. We moeten immers uiteindelijk allemaal van het gas af.

Geen milieuvriendelijke optie

Doordat je met een gasketel nog afhankelijk bent van fossiele brandstoffen is het geen milieuvriendelijke optie. Zo heb je meer CO2-uitstoot dan met een warmtepomp. Het gebruik van een warmtepomp is dus gewoonweg een stuk milieuvriendelijker. 

Kosten warmtepomp vs gasketel

De gemiddelde kosten voor een warmtepomp liggen tussen de € 4.000 en € 27.000, inclusief btw en installatie. De exacte prijs is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type warmtepomp en het vermogen. Voor een gasketel moet je rekening houden met een aanschafprijs van tussen de € 2.150 en € 5.400. Hierbij spelen het vermogen, de complexiteit van de regelingen en de domotica een rol.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Subsidiemogelijkheden

Wist je dat je voor een warmtepomp subsidie aan kunt vragen? Hiermee kun je een deel van de investeringskosten financieren. Zo is er een landelijke subsidie vanuit de overheid, de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Hier vallen verschillende soorten warmtepompen onder, waaronder de hybride warmtepomp. Zo kun je kiezen voor een combinatie van een warmtepomp en cv-ketel en kun je tegelijkertijd subsidie ontvangen. 

Daarnaast heb je in sommige gemeentes ook lokale subsidies waarvan je gebruik kunt maken. Kom je niet in aanmerking voor een subsidie? Dan kun je je warmtepomp ook financieren via de Energiebespaarlening van het Nationaal warmtefonds. Je kunt een lening afsluiten tegen aantrekkelijke voorwaarden om zo de aanschaf van de warmtepomp te bekostigen. 

Wat is voordeliger cv-ketel of warmtepomp?

Zoals eerder benoemd is een cv-ketel in aanschaf voordeliger. De warmtepomp vereist een flinke investering. Maar wanneer je een warmtepomp en gasketel vergelijkt, is het goed om verder te kijken dan alleen de aanschafprijs. Een warmtepomp is namelijk weer voordeliger op andere vlakken. Zo daalt je energieverbruik bij het gebruik van een warmtepomp, waardoor je energiekosten ook afnemen. Je kunt flink gaan besparen op gas, waardoor de terugverdientijd korter wordt. Bovendien zal de waarde van je woning stijgen wanneer je een warmtepomp installeert.

Combinatie met zonnepanelen mogelijk

Een warmtepomp is goed te combineren met zonnepanelen. De eigen opgewekte energie van je zonnepanelen kun je gebruiken voor de stroomvoorziening van je warmtepomp. Zo kun je volledig energieneutraal je huis verwarmen, wat met een cv-ketel niet mogelijk is. Bovendien ben je dan niet meer afhankelijk van de wisselende elektriciteitsprijzen en ben je voor een deel zelfvoorzienend. 

Cv vervangen of warmtepomp kopen? Vraag offertes aan

Wil je een weloverwogen beslissing maken en ben je benieuwd naar de exacte kosten en mogelijkheden van zowel een warmtepomp als een gasketel? Vul dan onderstaand formulier in, geef je wensen door en ontvang gratis offertes. Zo kom je in contact met diverse leveranciers en kun je advies op maat vragen. Vergelijk de prijzen en vind de beste deal! 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.