Kan een warmtepomp ook op het dak? | Kosten, voordelen en aandachtspunten

Een warmtepomp brengt veel voordelen met zich mee, zo kun je het op veel plekken plaatsen, zoals het dak. Wat zijn de kosten hiervan, waar moet je op letten en wat brengt deze plek nu met zich mee?

Warmtepomp op het dak

Wat kost een warmtepomp op het dak?

Een warmtepomp op het dak kan aardig wat kosten. Deze kosten hangen af van het type dak, type warmtepomp, type woning en het vermogen van de warmtepomp. In de tabel hieronder zie je prijzen per warmtepomp.

Type warmtepompGemiddelde prijs
Warmtepomp Lucht-water (3 tot 10 kW)€ 8.000- € 11.000
Warmtepomp Grond/water (4 tot 16 kW)€ 23.000-27.000
Warmtepomp Hybride (3 tot 6 kW)€ 7.000-€ 11.000
Warmtepomp Lucht-lucht (5 tot 6 kW)€ 4.000-€ 8.000
Warmtepomp Water-water (4 tot 12 kW)€ 13.000-€ 17.000

Voordelen van een warmtepomp unit op het dak

Er zijn een aantal voordelen als je ervoor kiest om de warmtepomp te laten instaleren op het dak, zo neemt deze unit geen ruimte in beslag in de woning zelf, waardoor je meer ruimte tot beschikking hebt. Meer voordelen zijn als volgt:

 • Geen of minder last van geluidsoverlast voor jou en andere bewoners
 • Milieuvriendelijk
 • Eenvoudige plaatsing door installateur

Verschillende soorten daken: mogelijkheden voor een warmtepomp 

Een warmtepomp kun je haast overal kwijt, zo kan je de warmtepomp plaatsen op zolder of in de garage, maar je kan hem ook zeker op het dak kwijt. Per dak verschilt het wel hoe de pomp geplaatst moet worden. Hieronder lees je over de verschillen tussen de verschillende daken.

Op een plat dak

Je kunt de buitenunit van een warmtepomp plaatsen op een plat dak, een buitenunit heeft vaak wel een redelijke omvang. Door deze omvang kan het voorkomen een warmtepomp kwetsbaar kan zijn voor verschillende weerbuien. Om dit op te lossen kun je gebruik maken van de volgende oplossingen:

 • Maak gebruik van een montageframe, zo blijft de warmtepomp op zijn plek. deze oplossing beschermt ook het dak tegen schade.
 • Maak gebruik van dakconsoles. Dit zijn steunpunten voor het montageframe. Zo wordt de kans op schade zo minimaal mogelijk.
 • Naast dakconsoles kun je ook gebruik maken van dakankers. Deze worden aan het dakoppervlak bevestigd en bieden een goede basis voor het montageframe.

Kan een buitenunit warmtepomp op een schuin dak?

Er zijn een aantal mogelijkheden als het gaat om het plaatsen van de buitenunit op het schuine dak:

 • De Hydrotop dakconstructie: Deze constructie integreert de warmtepomp in het schuine dak, waardoor het ruimtebesparend is. Ook zorgt deze constructie voor minimale geluidsoverlast. Deze optie is geschikt voor woningen met een schuin dak en biedt een strakke uitstraling.
 • De Decorio luchtwarmtepomp behuizing: Deze constructie zorgt voor bescherming van de warmtepomp en vermindert de kans op schade door slecht weer bijvoorbeeld.

Kan een hybride warmtepomp op het dak?

Een hybride warmtepomp wordt vaak zo dicht mogelijk bij de cv-ketel geplaatst. Dit is op de zolder of bijvoorbeeld op het dak. Een hybride warmtepomp kan prima op het dak geplaatst worden. Maar dan moet je er dus wel voor zorgen dat er niet te veel geluidsoverlast is van het geluid van de ventilator en dat de pomp dicht genoeg bij de ketel staat.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Wat is de beste plaats voor buitenunit warmtepomp?

Vaak zijn de tuin of het dak de beste opstellingsplaatsen, omdat je op deze plekken vaak het minste last hebt van de buitenunit. Ook hoef je op deze plekken geen rekening te houden met een specifieke plek, omdat je de buitenunit vaak vrij kunt neerzetten. 

Geluidsproductie warmtepomp op het dak

Een warmtepomp kan redelijk wat geluid maken en dit kan voor overlast zorgen voor bijvoorbeeld je buren of andere omwonenden. Om het geluidsoverlast te beperken kun je kiezen voor een omkasting van de buitenunit van de warmtepomp.

Aandachtspunten bij het plaatsen van een dak warmtepomp

Bij de plaatsing van een warmtepomp zijn er flink wat essentiële aandachtspunten om rekening mee te houden die ervoor dat de buitenunit optimaal functioneert en dat overlast voor jou en je buren wordt voorkomen:

 1. Plaatsing van de buitenunit: zorg ervoor dat de buitenunit van de warmtepomp minimaal 35 centimeter van de muur af staat. Hierdoor kan de warme lucht goed worden aangezogen en is er voldoende ruimte voor onderhoud en service.
 2. Uitblaas van de buitenunit: houd een minimale afstand van 3 meter vrij voor de uitblaasopening van de buitenunit om belemmeringen te voorkomen.
 3. Voorkom condensvorming: plaats de buitenunit minimaal 25 centimeter boven de grond om condensvorming te voorkomen.
 4. Plaatsing op een plat dak: bij plaatsing op een plat dak, is het een goed idee rubberen opstelblokken te plaatsen om trillingen te verminderen en overdracht naar de constructie te voorkomen.
 5. Afstand tot erfgrens: houd minimaal anderhalve meter afstand van de erfgrens van de buren om overlast te voorkomen.
 6. Let op harde vlakken in de tuin: vermijd plaatsing op harde vlakken in de tuin, omdat dit het geluid kan versterken.
 7. Gebruik van omkasting: een omkasting van de buitenunit kan geluid verminderen zonder de werking ervan te belemmeren, maar houd rekening met de kosten.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.