Warmtepompen zonder buitenunit | Ontdek meer info over deze innovatie

Als we het hebben over warmtepompen zijn er veel opties beschikbaar. Eén optie daarvan is een warmtepomp zonder buitenunit. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee en ook zijn er verschillende merken en types beschikbaar waardoor er voor iedereen een passende keus bijzit.

warmtepomp zonder buitenunit

Hoe werkt een warmtepomp zonder buitenunit?

Een warmtepomp zonder buitenunit werkt met warmte uit de omgeving die vervolgens omgezet wordt om binnenshuis te gebruiken. Door de warmtepomp worden de temperaturen hoger en wordt er warmte doorgegeven naar de verwarming in huis. Dit blijft zo doorgaan tot je woning een stabiele temperatuur heeft.

1. Omgevingswarmte wordt gebruikt

Warmtepompen die geen gebruik maken van een buitenunit werken door warmte uit de lucht te halen met behulp van een koelvloeistof. Deze vloeistof komt wanneer het koud is op een bepaald kookpunt waardoor het verdampt, dit komt door de lage druk van de vloeistof. Waarna dit gebeurt is, wordt de vloeistof opgenomen in de warmte uit de omgeving.

2. Verhoging van de temperatuur door de warmtepomp

Wanneer de koelvloeistof verdampt is, gaat deze naar een compressor waar de damp samengeperst wordt. Hierdoor krijgt de damp een hogere temperatuur dan dat eigenlijk nodig is voor het water in je woning. Let wel op dat deze compressor gebruikmaakt van elektriciteit.

3. Warmtepomp geeft de warmte door aan het verwarmingssysteem

Waarna de samengeperste damp deze stap door is, komt de damp in een condensor terecht, hierdoor wordt de warmte van de damp afgegeven aan het water voor de cv-ketel. Vervolgens gaat dit water naar apparaten die warmte nodig hebben, bijvoorbeeld vloerverwarming, om te dienen als verwarming voor de woning.

4. Dit proces herhaalt zich

Wanneer alle warmte is afgegeven, condenseert de damp in de warmtepomp en begint het hele proces weer opnieuw.

Kosten van een warmtepomp zonder buitenunit

De prijs van een warmtepomp zonder buitenunit hangt vooral af van welk type warmtepomp je laat installeren. Daarnaast is het vermogen van belang in de prijsberekening. Een warmtepomp met een hoger vermogen zal duurder zijn dan een met een lager vermogen. De installatiekosten hangen af van de situatie. Een geothermische warmtepomp is een hele investering, vooral omdat de installatie ervan een groot project is. Op termijn zal de warmtepomp goedkoper worden, omdat je met een warmtepomp jaarlijks bespaart op je energierekening. Bovendien zijn er verschillende subsidies beschikbaar om de aanschafkosten voor een warmtepomp deels te dekken.

Soorten warmtepompenRichtprijsPremiebedrag
Lucht-lucht warmtepomp€ 2.500 – 8.000€ 300
Lucht-water warmtepomp€ 7.500 – 12.500€ 2.250
Geothermische warmtepomp€ 10.000 – 24.000€ 4.000
Hybride warmtepomp€ 5.000 – 7.000€ 1.500
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Soorten warmtepompen zonder buitenunit 

Warmtepompen zonder buitenunit zijn een goede oplossing voor mensen die gebruik willen maken van de voordelen van een warmtepomp, maar die geen plek hebben voor een grote buitenunit. Deze warmtepompen halen warmte uit de lucht, uit de bodem of uit het water in je woning zonder dat hiervoor een grote installatie buitenshuis nodig is. Net zoals bij andere warmtepompen zijn er verschillende opties beschikbaar met hun eigen prijskaartje en kenmerken.

Warmtepompboiler zonder buitenunit

Een warmtepompboiler zonder buitenunit werkt door warmte uit de buitenlucht naar binnen te halen en te gebruiken om het water te verwarmen. Dit type warmtepomp is uniek omdat het specifiek ontworpen is voor het leveren van warm water en kan daardoor een goede optie zijn wanneer een reguliere cv-ketel geen optie is. De prijs van een warmtepompboiler zonder buitenunit ligt meestal tussen de € 3000 en € 5000, dit is inclusief installatie.

Geothermische warmtepompen zonder buitenunit

Geothermische warmtepompen zonder buitenunit gebruiken de temperatuur van de grond om warmte uit te halen. Hierbij zijn diepe boringen in de grond aanwezig, via deze platformen wordt warmte naar boven gebracht en afgegeven aan het verwarmingssysteem in huis. Dit werkt ook andersom, dus de installatie kan ook zorgen voor verkoeling in de zomer. De kosten variëren sterk, maar liggen ongeveer tussen de € 10.000 en € 24.000.

Lucht-water warmtepomp zonder buitenunit

Een lucht-water warmtepomp zonder buitenunit haalt warmte uit de binnenlucht en gebruikt vervolgens deze lucht om het water te verwarmen voor de verwarming in huis, maar ook voor het water uit de kraan. Doordat er geen buitenunit nodig is, is deze optie makkelijk te installeren. De prijs voor een lucht-water warmtepomp zonder buitenunit ligt tussen de € 7500 en €12.500, inclusief installatie. Een ventilatielucht/water warmtepomp kost een stuk minder, maar is minder effectief en moet vaak als hybride systeem worden geplaatst. Reken hierbij op prijzen tussen € 4.000 en € 7.000, inclusief installatie en BTW.

Lucht-lucht warmtepomp zonder buitenunit

Een lucht-lucht warmtepomp zonder buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze direct door aan de lucht in je woning. Hierdoor kan deze warmtepomp zowel verwarmen als verkoelen en is het ook nog eens een goede optie voor kleinere ruimtes of woningen. Lucht-lucht warmtepompen zonder buitenunit zijn relatief klein en ze makkelijk te installeren, de prijs hiervan ligt tussen de € 2500 en de € 8000, inclusief installatie.

Hybride warmtepomp zonder buitenunit

Een hybride warmtepomp zonder buitenunit combineert een warmtepomp met de cv-ketel die al aanwezig is in je woning. De warmtepomp zorgt grotendeels voor de verwarming, de cv-ketel kan vervolgens ingezet worden wanneer de warmtepomp alleen de vraag niet meer aankan. Dit gebeurt bijvoorbeeld op hele koude dagen wanneer er veel warmte in huis nodig is. Het voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van één systeem, maar toch kun je je gasverbruik flink verminderen. De prijs hiervoor is ongeveer tussen de € 5000 en € 7000.

Enkele voorbeelden

Zoals je ziet zijn er een hoop verschillende opties met eigen kenmerken en prijzen beschikbaar. Daarnaast zijn er ook verschillende merken en types beschikbaar, het is daarom verstandig om merken te vergelijken. Laten we eens kijken naar een paar verschillende populaire opties.

Itho Daalderop Vincent

De Itho Daalderop Vincent is een warmtepomp zonder buitenunit en is vooral bekend vanwege zijn eenvoudige gebruik en hoge efficiëntie. Er wordt gebruikgemaakt van de buitenlucht om je woning te verwarmen, of juist om te koelen. Deze warmtepomp is een goede optie wanneer je in een kleine woning woont, want het gaat om een kleine en stille installatie. De prijs van de Itho Daalderop Vincent ligt rond de € 4000 tot € 5000, inclusief installatie.

Nibe s735

De Nibe S735 is een lucht-water warmtepomp zonder buitenunit die warmte uit de lucht haalt en vervolgens naar de woning brengt voor bijvoorbeeld de verwarming of voor het gebruik van water. Er zullen lage energiekosten zijn, want dit systeem is erg energiezuinig met een hoog rendement. De kosten hiervoor liggen rond de € 15.000, inclusief installatie.

Enzavu

De Enzavu warmtepomp is een lucht-lucht warmtepomp zonder buitenunit die zowel kan verwarmen als verkoelen. Ook is deze installatie makkelijk te installeren en is er weinig onderhoud nodig. De prijs ligt hierdoor dan ook minder hoog dan die van de Nibe s735.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Voordelen en nadelen van een warmtepomp zonder buitenunit

Een warmtepomp zonder buitenunit heeft verschillende voordelen. Je hebt bijvoorbeeld geen ruimte nodig voor de unit en het ziet er daardoor ook nog eens mooier uit, de kans op warmteverlies is kleiner, er is minder onderhoud nodig en nog veel meer. Twijfel je? Schakel dan een vakman in zoals een installateur. Zij kunnen met je meekijken wat de beste opties zijn voor jouw situatie. Laten we eens kijken naar alle voordelen.

Voordelen 

1. Mooier zonder lelijke buitenunit

Een warmtepomp zonder buitenunit heeft uiteraard geen buitenunit, wat niet alleen plek bespaart rondom de woning, maar het ziet er ook nog eens mooier uit.

2. Kans op warmteverlies is kleiner

De warmteoverdracht vindt compleet plaats in de woning zelf, waardoor de kans op warmteverlies veel kleiner is.

3. Onderhoudsarmer 

Je hebt een onderdeel minder, dus ook minder onderhoud. Daarnaast hoeft er niet samengewerkt te worden tussen de binnen- en buitenunit, wat eventuele problemen voorkomt.

4. Airco, ventilatie en warmtepomp samen

Het is een alles in één systeem, dus er zijn meerdere bruikbare functies beschikbaar.

5. Eenvoudiger en sneller te plaatsen

Het gaat om een kleine installatie met een relatief simpele werking, waardoor het installeren ervan sneller en makkelijker zal gaan dan bij andere types warmtepompen. Let namelijk op dat de werking van een warmtepomp per type verschilt.

6. Ideaal voor appartement

Het gaat om een kleine installatie, waardoor er al snel genoeg ruimte voor is, ook in kleinere woningen zoals een appartement.

Nadelen

Hoewel warmtepompen zonder buitenunit een hoop voordelen hebben, hebben ze helaas ook een paar nadelen. Laten we eens kijken naar wat deze nadelen zijn.

1. Geen stille warmtepomp: licht gezoem thuis

Een warmtepomp zonder buitenunit is niet volledig stil, waardoor je altijd een licht gezoem zal hebben in huis. Dit is vooral erg vervelend rondom ruimtes waar rust nodig is, bijvoorbeeld bij de slaapkamer.

2. Niet geschikt voor grote kantoren

Warmtepompen zonder buitenunit hebben vaak minder vermogen dan warmtepompen die wel beschikken over een buitenunit. Hierdoor is het niet efficiënt om grote ruimtes te verwarmen of juist te verkoelen.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een hybride warmtepomp zonder buitenunit?

+
De werking van een hybride warmtepomp zonder buitenunit verschilt per type. Hierboven in de tekst bespreken we uitgebreid de werking ervan.

Heb je altijd een buitenunit nodig bij een warmtepomp?

+
Nee, je hebt niet altijd een buitenunit nodig bij een warmtepomp. Let wel op dat dit handig kan lijken, maar dat er ook enkele nadelen aan verbonden zijn. Maak dus altijd een duidelijke keus in wat jij belangrijk vindt.

Wat kost een warmtepomp zonder buitenunit?

+
De kosten van een warmtepomp zonder buitenunit hangen af van verschillende factoren, bijvoorbeeld het vermogen, het merk en het type. Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen en om een professional in te schakelen die samen met jou kan kijken wat de beste optie is voor jouw situatie met jouw wensen en budget.

Offerte

Wanneer je een offerte aan gaat vragen zijn er verschillende aspecten waar je op dient te letten, bijvoorbeeld je eigen wensen, budget en de eigenschappen van de woning. Vaak is het aantrekkelijk om voor de goedkoopste optie te gaan, maar na verloop van tijd is dit vaak niet de goedkoopste optie door onderhoud wat sneller nodig is of door een werking die niet goed aansluit bij jouw woning. Hierdoor is het altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijg je een goed inzicht in de beschikbare opties waardoor je beter een keuze kunt maken voor jouw situatie op basis van je eigen wensen en de eigenschappen van de woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.