Verwarmen van appartement door warmtepomp is dat mogelijk?

Het verwarmen van jouw appartement is zeker mogelijk met een warmtepomp. Maar welke is nu geschikt voor het verwarmen van het appartement en welke niet? Deze vragen beantwoorden we in dit artikel en we vertellen je ook over de aandachtspunten bij het plaatsen van een warmtepomp.

Warmtepomp voor appartement

Welk soort warmtepomp is geschikt voor een appartement?

Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen, zoals en hybride warmtepomp, een all electric warmtepomp of een bron-water warmtepomp. Hieronder krijg je antwoord over welk type warmtepomp geschikt is voor jouw appartement en welke juist niet.

Welke zijn geschikt?

Voor een appartement kun je een hybride warmtepomp of een all electric warmtepomp gebruiken, naast deze soorten warmtepompen worden deze twee soorten warmtepompen het meest gebruikt in een appartement. Namelijk een lucht/water warmtepomp en een lucht-lucht warmtepomp. Voor lucht/lucht- of lucht/water-warmtepompen heb je maar één vierkante meter nodig om de buitenunit te installeren. Je moet wel rekening houden met het geluid dat de buitenunit van een warmtepomp produceert. Wil je de warmtepomp puur inzetten voor verwarm water in het appartement, kies dan voor een lucht/water warmtepomp. 

Welke zijn minder of niet geschikt?

Een grondgebonden warmtepomp is echter niet geschikt voor de verwarming van een appartement. Vaak is deze warmtepomp alleen geschikt voor wanneer je op de begane grond woont, wat dus niet het geval is bij een appartement. Ook is een grondgebonden warmtepomp niet geschikt voor een appartement, vanwege de geluidsoverlast die geproduceerd wordt.

Wat is de beste verwarming voor een appartement?

Een warmtepomp die gebruikt van omgevingslucht is de beste warmtepomp voor een appartement. Deze warmtepompen zijn goedkoper dan grondgebonden warmtepompen en hebben ook een lager rendement.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Hybride warmtepomp in appartement

Een hybride warmtepomp is goed geschikt voor een appartement. Wat wel van belang is is dat je de hybride warmtepomp naast de cv-ketel plaatst. Een hybride warmtepomp heeft namelijk geen voorraadvat en is kleiner dan een normale warmtepomp. Deze pomp neemt daarom ook minder ruimte in beslag naast de cv-ketel. Ze zijn namelijk ongeveer even groot als een cv-ketel. 

Collectieve warmtepomp voor meerdere appartementen

Soms is het niet mogelijk om een aparte warmtepomp te installeren in een appartementencomplex, in sommige gevallen moeten er juist collectieve warmtepompen geplaatst worden. Dit is een warmtepomp die voor meerdere woningen en appartementen gebruikt kan worden. Zo kunnen er dus meerdere mensen gebruik maken van de warmtepomp zonder te veel individuele warmtepompen.

Collectieve warmtepomp VvE

Het besluit om over te stappen naar een collectieve warmtepomp wordt gemaakt door de vereniging van eigenaren, oftewel de VvE. Dit is wel een lastig besluit omdat dit te maken heeft met alle mensen die in dat appartementencomplex wonen. Er moet daarnaast ruimte gemaakt worden voor de collectieve warmtepompen.

Kosten voor een warmtepomp bij een appartement

De kosten voor een warmtepomp bij een appartement bestaan uit twee delen:

  1. De kosten voor het soort warmtepomp (Hangt af van het vermogen van de pomp en soort warmtepomp)
  2. De kosten voor het verbruik van de warmtepomp ( Hangt af van hoeveel je warmtepomp verbruikt en hoe vaak deze gebruikt wordt in het huishouden)

Wat kost een warmtepomp in een appartement?

In de tabel hieronder zie je de kosten voor de verschillende soorten warmtepompen.

Type warmtepompGemiddelde prijs
Warmtepomp Lucht-water (3 tot 10 kW)€ 8.000- € 11.000
Warmtepomp Grond/water (4 tot 16 kW)€ 23.000-27.000
Warmtepomp Hybride (3 tot 6 kW)€ 7.000-€ 11.000
Warmtepomp Lucht-lucht (5 tot 6 kW)€ 4.000-€ 8.000
Warmtepomp Water-water (4 tot 12 kW)€ 13.000-€ 17.000

Voorkom geluidsoverlast in het appartementencomplex

Wanneer je in een appartement woont heb je natuurlijk buren, onderburen en bovenburen. Wanneer je de keuze maakt om een warmtepomp aan te schaffen moet er natuurlijk ook rekening gehouden worden met het geluid en de buren die er last van kunnen hebben. Zorg er daarom dat er voldoende afstand is tussen de buitenunit en warmtepomp, zodat jouw buren er zo min mogelijk last van hebben. Het maximale aantal decibels voor overdag zijn 40 dB en ‘s nachts is dit maximaal 40 dB.

Aandachtspunten voor de plaatsing van een warmtepomp

Wanneer je een warmtepomp hebt aangeschaft, moet je natuurlijk ook nadenken over de montage van de pomp. Zo heb je een aantal eisen waar jouw appartement aan moet voldoen.

Zorg voor een goede isolatie

Zorg ervoor dat jouw appartement goed geïsoleerd is, zoals glasisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie. Heb je geen goed geïsoleerde woning en traditionele radiatoren? Dan is een warmtepomp wellicht niet de juiste keuze.

Houd rekening met de buitenunit

Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor een binnenunit. Zorg er daarnaast dat je de buitenunit ergens kan plaatsen waar deze geen overlast kan veroorzaken.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.