Geothermische boringen | Verschillende boortechnieken en kosten
Geothermische boringen zijn een belangrijk onderdeel van de bodem warmtepomp. Door deze boringen kan het buizensysteem worden geïnstalleerd, waar de warmtepomp de benodigde warmte vandaan haalt.
Wat zijn geothermische boringen?
Geothermische boringen staan ook wel bekend als diepteboringen. Er wordt hierbij diep in de aarde geboord, tot wel 4.000 meter diep. Dit is om de constante temperatuur van de aarde te kunnen bereiken, de geothermie. Om de juiste temperatuur als warmtebron te kunnen gebruiken, moet er naar een bepaalde diepte worden geboord en naderhand een buizensysteem worden aangelegd. Om zo diep te kunnen boren, zijn er twee technieken die vaak gebruikt worden. Dit zijn spoelboringen en hamerboringen.
Techniek 1: Spoelboringen
Bij een spoelboring wordt er boorvloeistof gebruikt tijdens het boren met een boorkop. De boorkop zal het grootste deel van de boring op zich nemen, terwijl het boorvloeistof ervoor zorgt dat de ontstane warmte en boorsels weg kunnen vloeien. Het is een geschikte methode wanneer de bodem relatief consistent is en je kunt verwachten om een gestage en controleerbare boring te hebben.
Techniek 2: Hamerboringen
Wanneer de grond wat harder is, is de methode van hamerboringen geschikt. Een boorpijp met hamermechanisme wordt in de grond geplaatst, waardoor de eerste opening wordt gemaakt. De hamer wordt daarna opgetild en valt hard neer op de grond, waardoor de hardere grond of steen wordt doorboord. Dit effect van percussie zorgt ervoor dat je door harde lagen kunt komen en een stuk dieper de bodem in kan gaan.
Geothermische grondboring voor warmtepomp
Geothermie is een goede en duurzame bron voor een warmtepomp. Dit komt onder andere door de constante temperatuur van de aardwarmte. Bij andere soorten warmtepompen, die afhankelijk zijn van de buitenlucht, zie je dat het rendement minder groot is in de winter. Dit is ook de reden dat er met COP (Coëfficient of Performance) wordt gerekend om te zien hoeveel rendement je kunt verwachten van een warmtepomp, maar er een SCOP (Seasonal Coëfficient of Performance) voor een lucht warmtepomp bij hoort. Op die manier weet je hoeveel rendement je het hele jaar kunt verwachten. Bij een geothermische warmtepomp heb je geen SCOP nodig, omdat de warmtebron een consistente temperatuur heeft en je dus altijd op eenzelfde werking kunt rekenen.
Hoe diep moet je boren voor de warmtepomp?
Een warmtepomp die op bodemwarmte werkt, moet een bepaalde diepte de grond in om deze warmte te kunnen gebruiken. Er zijn twee systemen die worden gebruikt voor de warmtepomp, een verticale captatie en horizontale captatie. Voor de horizontale captatie is er geen grondboring nodig, aangezien deze slechts op 80 tot 100 centimeter diep zit. Verticaal zit daarentegen op 40 tot 160 meter diep, waardoor de grondboring wel nodig is.
Een geothermische warmtepomp kan nog veel dieper worden geïnstalleerd, tot wel 4.000 meter diep. Bij de temperaturen die zo diep in de aarde zitten, kun je makkelijk water laten koken. Een grondboring hiervoor is zo duur, en ook onnodig voor de temperaturen die een standaard warmtepomp nodig heeft, dat dit eigenlijk alleen industriële toepassingen heeft.
Welk systeem is het beste?
Welk systeem de beste is, is afhankelijk van jouw situatie. Over het algemeen is verticaal efficiënter, omdat de temperatuur consistenter wordt naarmate je dieper de grond in gaat, en je hebt weinig oppervlak nodig om dit systeem aan te laten leggen. Horizontaal is iets minder efficiënt omdat het zo dicht aan de oppervlakte ligt, maar is goedkoper om aan te leggen.
Verticale captatie
Voor verticale captatie zal het buizensysteem 40 tot 160 meter diep de grond in worden geplaatst. Op deze diepte zijn de grondboringen nodig en moet je een vergunning aanvragen. Als je weinig ruimte om je woning hebt, is dit een goede keuze om toch een bodemwarmtepomp te kunnen plaatsen.
Horizontale captatie
Bij horizontale captatie wordt het buizensysteem slechts 80 tot 100 centimeter diep in de grond geplaatst, over een oppervlak van 200 tot 400 vierkante meter. Het is een goedkopere methode omdat je geen grondboring nodig hebt, maar wel veel vrije ruimte rondom je woning. Ook kun je deze grond alleen maar licht beplanten, waardoor je het ook nauwelijks bij je tuinontwerp kunt betrekken. Deze vorm heeft vaak ook alleen maar een meldplicht en is niet vergunningplichtig.
Voordelen geothermie als bron warmtepomp
Geothermie heeft veel voordelen om als warmtebron voor je warmtepomp te gebruiken. Het is een efficiënte manier van verwarmen en kan ook koelen, door de consistente bodemtemperatuur. Door het in de zomer ook voor koelen te gebruiken, kun je zelf ook een steentje bijdragen aan de hernieuwbaarheid van de bron, al zal de aardwarmte zelf hier ook aan meehelpen. Je hebt geen buitenunit nodig en voorkomt zo overlast voor de omgeving. Daarbij is het erg duurzaam door de lange levensduur en lage CO2 uitstoot.
Zijn er ook nadelen?
Er zijn ook nadelen verbonden aan geothermie, die belangrijk zijn om mee te nemen in de beslissing. De grond-waterwarmtepomp en bijbehorende buizensysteem plaatsen is erg duur vanwege de ingrijpende boringen die vaak nodig zijn. Ook is het niet altijd mogelijk om deze te plaatsen, vanwege gebrek aan ruimte of een vergunning die kan worden afgekeurd. Wanneer dit het geval is, moet je de keuze tussen een geothermische of lucht-water warmtepomp maken.
Wat kost een grondboring voor de warmtepomp?
Een grondboring kost gemiddeld € 4.000 tot € 6.500 per boring. Deze prijs zit al inbegrepen bij de complete prijs voor de warmtepomp, maar mocht je meer boringen nodig hebben dan is het goed om te weten wat het kost. Bij deze kosten zitten onder andere de installatie van de buizen, het benodigde materiaal, de boring zelf en de arbeidsuren inbegrepen.
Prijs afhankelijk van diepte
De grote bandbreedte in de prijs ligt aan de exacte diepte tot waar de boring moet gaan. Een diepere boring zal vanzelfsprekend meer kosten dan een ondiepe. Bij een horizontale plaatsing van het buizensysteem ben je ook meer kwijt aan arbeidsuren vanwege de grotere hoeveelheid buizen die geplaatst moeten worden.
Heb je recht op subsidie?
Je komt in aanmerking voor subsidie bij de meeste geothermische warmtepompen via de ISDE subsidie. Daarentegen is er geen subsidie voor de grondboringen zelf, alleen de aanschaf van de warmtepomp. Dit is waarom subsidie voor de bodemwarmtepomp vaak een lager percentage van de aanschafprijs is dan bij andere soorten, omdat die geen boringen nodig hebben.
Geothermische boringen: vrijblijvende offertes
Geothermische boringen zijn een belangrijk onderdeel van de bodemwarmtepomp installatie, en je wilt natuurlijk zeker weten dat je de beste persoon voor deze klus vindt. Door onderstaande formulier in te vullen kunnen wij je linken aan ervaren warmtepomp installateurs uit jouw regio, zodat je zeker weet dat jouw warmtepomp goed wordt geïnstalleerd!