Warmtepomp diepteboring | Kosten, regelgeving en werking

Een diepteboring voor een warmtepomp is bedoeld om de bodemwarmte als bron te kunnen gebruiken. Hoe diep deze boring precies gaat is afhankelijk van het systeem dat je kiest en welke bronwarmte je nodig hebt.

diepteboring in uitvoering

Wat kost de grondboring?

Een grondboring kost gemiddeld € 4.000 tot € 6.500 per boring. De diepteboring zal meer richting de € 6.500 gaan, omdat de prijs erg afhankelijk is van hoe diep er geboord moet worden. Hoe dieper de boring moet, hoe meer materiaal en arbeidsuren je hiervoor nodig hebt, waardoor de prijs omhoog gaat.

Wat is de prijs voor een geothermische warmtepomp?

De grondboring wordt vaak gedaan om een geothermische warmtepomp te plaatsen. De kosten voor deze soort warmtepomp zijn gemiddeld € 23.000 tot € 27.000, inclusief de installatie en grondboringen. Een geothermische warmtepomp is de duurste soort warmtepomp om te plaatsen, maar ook de meest efficiënte.

Kun je subsidie krijgen voor een bodemwarmte pomp en boring?

Je kunt voor veel soorten warmtepompen subsidie krijgen, en de bodemwarmtepomp is daar geen uitzondering op. Zolang deze in de meldcodelijst van de ISDE staat en minimaal energielabel A++ heeft, komt die in aanmerking voor subsidie. De diepteboringen komen daarentegen niet in aanmerking voor subsidie. Je zult de investering in de boringen dus zelf moeten bekostigen.

Regels als je de bodem als bron wilt gebruiken

De bodem is een efficiënte en duurzame bron voor verwarming, maar is ook belangrijk voor onze omgeving. Hierdoor zijn er een aantal regels waar je aan moet voldoen voor je mag beginnen aan een diepteboring. Wanneer er te veel bronnen bij elkaar staan, loop je bijvoorbeeld risico dat de constante temperatuur lager wordt dan je nodig hebt. Hierdoor is het dus belangrijk om de verschillende bodembronnen goed te spreiden. Ook zijn er veel milieu regels om aan te voldoen, om zeker te weten dat je de bodem niet vervuilt of op een beschermde plek boort.

Vergunning of meldplicht?

Omdat er zoveel regels bij betrokken zijn, en de plaatsing van een bodembron ook effect heeft op je omgeving, heb je vaak een vergunningsplicht of meldplicht. Bij een bron van minder dan 70 kW die niet te diep gaat, heb je alleen een meldplicht bij de gemeente. Wanneer de bron een hoger vermogen heeft of erg diep de grond in gaat, dan ben je vergunningsplichtig. Er moet dan eerst worden onderzocht of de plaatsing geen nadelige gevolgen heeft. Om zeker te weten of je meldplicht of vergunningsplicht hebt, kun je het beste informatie bij jouw gemeente inwinnen.

Benieuwd naar de diepteboring prijzen?
Een diepteboring kan duur uitvallen als de samenstelling van de bodem erg lastig is, of wanneer er diep geboord moet worden. Door gratis offertes aan te vragen kun je de beste prijs krijgen!
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Waarvoor is een diepteboring bij warmtepomp nodig?

Een diepteboring is nodig voor een geothermische warmtepomp, om de juiste warmtebron aan te kunnen boren. Deze warmtebron ligt bij de geothermische warmtepomp diep in de bodem. Bij een horizontaal buizensysteem is geen diepteboring nodig omdat dit redelijk ondiep onder de oppervlakte ligt. Een verticaal buizensysteem voor de bodem warmtepomp heeft daarentegen wel een diepteboring nodig.

Hoe diep gaat het boren voor een warmtepomp?

Het verticale buizensysteem zal tussen de 40 en 160 meter diep worden aangelegd. Er moet dus ook zo diep worden geboord om de buizen te kunnen plaatsen. Soms kunnen de warmtepompen zelfs nog dieper worden geplaatst, op wel 500 meter diep in de grond of meer. Deze warmtepompen gebruiken de aardwarmte zelf, maar het plaatsen hiervan is zo duur en ingewikkeld dat deze methode alleen voor industrieel gebruik wordt ingezet.

Voordelen verticaal buizensysteem

Er zijn veel voordelen verbonden aan een verticaal buizensysteem. Omdat de leidingen zo diep in de grond zitten, heb je een consistente temperatuur en een hoog rendement. Ook zijn ze relatief onderhoudsvrij en hebben ze een lange levensduur. Het temperatuurverschil door het jaar heen is miniem, omdat de temperatuur van de lucht geen invloed heeft op de warmte in de grond. Dit is heel anders dan bij een lucht-water warmtepomp. Zelfs in de winter is de benodigde energie bij een grond-water warmtepomp even groot als in de zomer. 

Nadelen verticaal buizensysteem

Er zijn ook wat nadelen aan een verticaal buizensysteem. De verticale grondboringen zijn duur en je hebt professionele installateurs nodig om dit systeem goed te kunnen plaatsen. Het kan per gemeente verschillen of je een vergunning nodig hebt en zo ja, vanaf hoeveel meter diep dat je een vergunning voor de warmtepomp nodig hebt. Omdat de leidingen zo diep de grond in moeten heb je een uitstekend rendement, maar is het ook niet altijd mogelijk om deze warmtepomp te plaatsen. Vooral nieuwbouwwoningen hebben de ruimte en mogelijkheid om dit systeem in gebruik te nemen.

Wat is de temperatuur op 150 meter diepte?

De leidingen van een grond-water warmtepomp kunnen tot wel 160 meter diep gaan. De temperatuur op deze diepte is ongeveer 10 tot 12 graden. Dit is zowel de temperatuur van de aarde als van eventueel grondwater. Deze consistente temperatuur zorgt voor een goede werking en duurzame manier van een verwarmingssysteem gebruiken. Met deze methode heb je geen fossiele brandstoffen zoals gas nodig voor een goed rendement.

buizensysteem na diepteboring

Hoe werkt een warmtepomp met aardwarmte?

Een grond-water warmtepomp werkt op een soortgelijke methode als een warmtepomp op lucht. De warmte van de bron wordt gebruikt om water te verwarmen, dat naderhand met een pomp door je woning wordt gebracht om te verwarmen. Waar het grootste verschil zit, is dat een bodemwarmtepomp een groter vermogen heeft en geen buitenunit, omdat de bronwarmte niet veel verder zal hoeven worden verwarmd. Hierdoor wordt de verwarmde vloeistof uit het buizensysteem naar de binnenunit gebracht, onder hoge druk nog iets meer verwarmd waar nodig, en dan al voor verwarming gebruikt.

Warmtepomp diepteboring: gratis offertes

Een diepteboring is een onmisbare stap in de plaatsing van een verticale grond-water warmtepomp. Door vrijblijvend offertes op te vragen, kunnen wij je in contact brengen met ervaren specialisten die de diepteboring op de juiste manier uitvoeren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.