Geothermische of lucht-water warmtepomp | Wat is de beste keuze?

Er zijn veel soorten warmtepompen om uit te kiezen. Deze zullen allemaal op een iets andere manier de warmte verzamelen en verspreiden. Om de keuze iets makkelijker te maken, kun je eerst besluiten of je voor geothermie of de buitenlucht als warmtebron wilt gaan.

binnenunit van warmtepomp

Waarom kiezen voor een bepaalde warmtepomp?

Omdat er zoveel verschillende soorten warmtepompen zijn, is er altijd eentje die goed bij jouw woonsituatie past. Daarentegen kan het hierdoor ook lastig zijn om de juiste soort te kiezen. Door te beginnen bij het beslissen welke soort warmtebron je het beste kunt gebruiken, maak je de uiteindelijke keuze een stuk makkelijker.

Bodem of lucht als bron

Bij warmtepompen wordt vaak de bodem of lucht als warmtebron gebruikt. Door voor een bodemwarmtepomp te kiezen, heb je vaak een efficiëntere en rendabelere warmtepomp. Deze zal het hele jaar door met een consistente temperatuur kunnen werken, waardoor je geen schommelingen in rendement krijgt. Daarentegen is de plaatsing erg duur en heb je vaak veel ruimte nodig hiervoor.

Door lucht te kiezen als warmtebron, heb je vaak een goedkopere installatie die in de meeste woningen en appartementen kan worden geplaatst. Meestal wordt hier gebruik gemaakt van de buitenlucht, al wordt ventilatielucht ook af en toe gebruikt. Omdat de temperatuur van deze warmtebron meer afhankelijk is van hoe warm het buiten is, zal deze een minder consistent rendement hebben dan een bodemwarmtepomp.

Welk type warmtepomp wordt het meest toegepast?

Van alle opties voor warmtepompen wordt de lucht-water warmtepomp het meeste toegepast. Dit komt onder andere omdat deze vorm als enige te koop is als all-electric en hybride variant. Ook is het een relatief goedkope warmtepomp met een goed rendement die in veel woningen kan worden toegepast. Omdat de lucht-water warmtepomp ook als hybride versie kan worden geplaatst, is het ook niet noodzakelijk om meteen je woning helemaal klaar te maken voor een warmtepomp. Je kunt naderhand nog extra isoleren of lage temperatuur verwarming plaatsen om naar de volledig elektrische warmtepomp over te stappen. 

Waarom een lucht-water warmtepomp kiezen?

Er zijn dus genoeg redenen waarom de lucht-water warmtepomp een populaire keuze is. De veelzijdigheid van deze installatie is een grote aantrekkingskracht en zorgt ervoor dat je altijd wel een goed rendement hiermee kunt krijgen. De plaatsing is relatief simpel, en door de lage prijs en mogelijkheid tot hybride systeem is het geen wonder dat zoveel huishoudens voor de lucht-water warmtepomp hebben gekozen.

Werking en plaatsing

De lucht-water warmtepomp haalt energie uit de lucht om jouw woning mee te kunnen verwarmen. De buitenlucht komt eerst in de buitenunit terecht, waarna de warmte verder wordt verhoogd door een systeem van verdampers, condensors, compressors en andere warmtewisselaars. Via de binnenunit wordt deze warmte aan het verwarmingswater afgegeven en door je verwarmingssysteem gepompt. Bij deze soort warmtepomp heb je een buitenunit nodig en een binnenunit. De buitenunit wordt vaak op de gevel, in de tuin of op het dak geplaatst, zodat er genoeg lucht in de unit kan komen.

Wat kost een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp kost gemiddeld € 8.000 tot € 11.000, inclusief installatie. Dit is een van de goedkoopste soorten warmtepomp en wordt nog iets goedkoper wanneer je deze als hybride variant aanschaft. Ook kun je subsidie aanvragen voor de lucht-water warmtepomp. De ISDE subsidie is gemiddeld € 1.950 tot € 3.750, afhankelijk van de uiteindelijke prijs.

Voordelen van deze warmtepomp

Buiten de lage prijs en de vele opties van deze soort warmtepomp zijn er nog meer voordelen. Een lucht-water warmtepomp kan met lage temperatuur verwarming en hoge temperatuur verwarming werken, waardoor je niet per se je radiatoren hoeft te vervangen. De plaatsing is vaak binnen een dag gedaan, zodat je snel kunt overstappen zonder veel problemen of grondige renovatie. Ook kun je hiermee actief koelen, waarmee je jouw woning in de zomer een flink aantal graden koeler kan maken.

Nadelen van een lucht-water warmtepomp

Er zijn veel voordelen aan een lucht-water warmtepomp, maar ook een aantal nadelen. Zo heb je een lager rendement dan bij een bodemwarmtepomp, omdat de buitentemperatuur meer schommelt dan de bodemtemperatuur. Hierdoor heb je in de winter ook meer energie nodig om je woning te verwarmen, al is je energieverbruik nog steeds lager dan wanneer je op fossiele brandstoffen verwarmd. Je hebt ook vaak een buitenunit nodig, waar je wel de ruimte voor moet hebben en je moet hierbij opletten dat je geen geluidsoverlast voor de omgeving veroorzaakt.

Interesse in een geothermische of lucht-water warmtepomp?
Om de geothermische en lucht-water warmtepomp te kunnen vergelijken, is het belangrijk om offertes naast elkaar te kunnen leggen. Krijg vrijblijvende offertes toegestuurd van ervaren installateurs!
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Waarom een geothermische warmtepomp kiezen?

Een geothermische warmtepomp, ook wel een bodemwarmtepomp, is de meest duurzame keuze qua warmtepomp. Niet alleen heeft deze een hoog rendement, door de consistente temperatuur in de bodem is dit rendement veel beter dan bij een luchtwarmtepomp. Je hebt ook minder energie nodig en hebt hierdoor een lagere CO2 uitstoot. Het is een hoge investering, maar je hebt hier langer profijt van.

Werking en plaatsing grondgebonden warmtepomp

Net als een luchtwarmtepomp zal de grond-water warmtepomp energie uit de bron halen, dit verder verwarmen en daarna het water voor het verwarmingssysteem opwarmen en rondpompen. In plaats van de energie in de buitenunit in warm water om te zetten, wordt dit warme water gewoon door het systeem van leidingen in de grond gepompt. Zo heb je helemaal geen buitenunit meer nodig. Het plaatsen is wel ingewikkelder dan een luchtwarmtepomp, omdat deze leidingen door middel van boringen in de grond moeten worden geplaatst. 

Wat is de prijs van een bodem-water warmtepomp?

Een bodem-water warmtepomp kost gemiddeld € 23.000 tot € 27.000, inclusief installatie en grondboringen. Het is de duurste soort warmtepomp om aan te schaffen en te laten installeren. Daarentegen kun je hier wel subsidie op aanvragen, deze zal gemiddeld € 3.750 tot € 5.100 bedragen. De reden dat dit percentueel minder is dan bij andere soorten warmtepompen, is omdat grondboringen en diepteboringen niet meetellen voor de subsidie. 

Voordelen geothermische warmtepomp

Er zijn veel voordelen van een geothermische warmtepomp. Buiten de efficiëntie en het hoge rendement, heb je ook lang plezier van deze investering. De levensduur van deze warmtepomp is langer dan andere soorten warmtepompen, en je hoeft minder onderhoud te plegen omdat je geen buitenunit hebt. Dit gebrek aan buitenunit zorgt er ook voor dat deze warmtepomp erg stil is en dus geen overlast zal veroorzaken. In de zomer kun je ook gebruik maken van passieve koeling, waardoor je op een natuurlijk wijze jouw woning kunt verkoelen.

Nadelen van aardwarmte

Deze soort warmtepomp heeft grotere voordelen dan een luchtwarmtepomp, maar helaas ook grotere nadelen. De leidingen moeten diep de grond in worden gelegd, en deze diepteboringen zijn erg duur en ingrijpend. Een verticale boring is het duurste, maar geeft wel het hoogste rendement. Hoe groter de afmetingen van het buizennet, hoe meer geld het ook kost en hoe langer het duurt om te leggen. Hierdoor is een bodemwarmtepomp ook soms gewoon niet haalbaar om te plaatsen, wanneer je bijvoorbeeld niet genoeg vrije grond hebt om het buizennetwerk te leggen. Ook moet je woning goed zijn geïsoleerd en van lage temperatuur verwarming voorzien zijn voor je een geothermische warmtepomp kunt gebruiken, waardoor de investering nog hoger kan worden.

spaarvarken bij warmtepomp en huis

Wat is beter: een geothermische of een lucht-water warmtepomp?

De vraag welke soort warmtepomp beter is, is lastig te beantwoorden. Over het algemeen zijn geothermische warmtepompen beter, wanneer je puur naar de cijfers kijkt. Daarentegen is de bodemwarmtepomp niet voor iedereen geschikt en kan deze soms zelfs helemaal niet worden aangelegd om het milieu te beschermen. Dan wordt de lucht-water warmtepomp weer de beste keuze, ook al is deze minder efficiënt dan de bodemwarmtepomp.

Genoeg grond om te kunnen boren voor geothermie?

Een van de belangrijkste vragen om te stellen bij deze keuze is of je genoeg grond tot je beschikking hebt voor een bodemwarmtepomp. Ook moet je vaak een vergunning hebben om een grondboring te mogen doen, dus daar moet je ook rekening mee houden. Daarbij komt ook nog dat dit een grote investering is, en dat je er wel budget voor moet hebben. Dit zijn twee eisen waar je niet onderuit kan, en als een van de twee niet aanwezig is, dan is een geothermische warmtepomp niet mogelijk.

Luchtwarmtepomp is altijd een goede optie

Wanneer een geothermische warmtepomp niet mogelijk is, dan is een lucht-water warmtepomp altijd een goede optie. Deze heeft een stuk minder ruimte nodig, en alle benodigde ruimte is aan de muren van je woning. Ook kost deze minder en kun je een stuk makkelijker het vermogen op jouw woning aan laten passen. Je haalt een lager rendement met een luchtwarmtepomp, maar kunt vaak wel compleet van het gas af. Uiteindelijk is het belangrijker dat je energiezuinig kunt wonen en bespaart op de energierekening dan dat je de meest duurzame optie kiest, vooral als deze niet haalbaar is. 

Geothermische of lucht-water warmtepomp: vrijblijvende offertes

Wanneer je hebt besloten of je een geothermische of lucht-water warmtepomp wilt, of wanneer je nog met deze keuze worstelt, is offertes opvragen en vergelijken de volgende stap. Wij brengen je in contact met ervaren installateurs, die jou kunnen helpen met de juiste warmtepomp voor jouw situatie te kiezen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.