Is een warmtepomp rendabel? | De COP en terugverdientijd

Een warmtepomp is zeker rendabel. Op eerste gezicht schrik je misschien van de prijs, maar op langere termijn is het zeker een goede investering. In dit artikel vertellen we je over wanneer een warmtepomp interessant is en hoe je de COP en SCOP waarde kunt berekenen. 

is een warmtepomp rendabel

Wanneer is een warmtepomp rendabel en interessant?

Een warmtepomp is een lange termijninvestering, maar is zeker rendabel. Op langere termijn, na ongeveer 10 jaar kan het rendement pas zijn. Hoe snel je jouw investering terugverdiend hangt af van het vermogen en het type van de warmtepomp.

Factoren die je investering rendabel maken

Er zijn een aantal factoren die jouw warmtepomp rendabel maken. Deze factoren staan hieronder beschreven.

Prijzen voor het gasverbruik

Een warmtepomp verbruikt natuurlijk elektriciteit, hier zitten kosten aan verbonden. Je hebt zelf niet veel invloed op de gasprijzen, maar je zou een warmtepomp kunnen combineren met zonnepanelen om zo de kosten te verminderen.

Isolatie van het huis

Zorg ervoor dat je een goede isolatie hebt in het huis. Wanneer er geen goede isolatie is dan kan er aardig wat warmte ontsnappen en moet de warmtepomp meer verbruiken wat leidt tot hogere energiekosten. 

Rendement van de warmtepomp

Hierboven zie je al een aantal factoren die jouw warmtepomp rendabel maken, dat is fijn om te weten want een warmtepomp is een tamelijke investering. Je moet ook rekening houden met het volgende:

 • Het energieverbruik van jouw huishouden
 • Het vermogen van de gekozen warmtepomp

Naast de bovenstaande genoemde, zijn de COP en de SCOP ook van belang. Hieronder staan deze twee waardes uitgelegd.

Wat is COP: Coëfficiënt of Performance?

De COP-waarde staat voor Coëfficiënt of Performance. Je kunt de hoeveelheid energie die je terugwint berekenen die je tegenover elke kilowatt stroom die het systeem gebruikt. De energiebehoefte wordt vervolgens afgetrokken van de energie die nodig is om het te produceren. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de werking. De overheid adviseert dat warmtepompen een COP van minimaal 3 hebben. De COP vind je in de technische specificaties van het systeem.

Wat is SCOP?

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) is een coëfficiënt die de prestaties van een warmtepomp uitdrukt. Het is de verhouding tussen de door de warmtepomp geproduceerde energie en het energieverbruik van de warmtepompcompressor. SCOP-waarden variëren afhankelijk van de buitenomstandigheden en de aflevertemperatuur. Wanneer de buitenlucht- of grondtemperaturen koeler zijn, zal de SCOP ook lager zijn.

Terugverdientijd

Om de terugverdientijd van een warmtepomp te berekenen, deel je de investeringskosten door de kostenbesparingen. Zo weet je hoeveel jaar het duurt voordat jouw investering zichzelf terugverdient. De terugverdientijd van een warmtepomp bereken je als volgt: Trek de subsidie ​​af van de aanschafprijs van de warmtepomp. Dit deel je door de gemiddelde maandelijkse besparing. Vervolgens bereken je de terugverdientijd in maanden. De hoogte van de subsidie ​​is afhankelijk van het type warmtepomp en kan oplopen tot € 5.100,-

Momenteel bedraagt ​​de gemiddelde terugverdientijd voor een volledig elektrische warmtepomp 7 tot 15 jaar. Dit is vrij breed, aangezien de prijzen sterk variëren en afhankelijk zijn van jouw huishouden en het verbruik.

Btw op een warmtepomp?


De BTW op warmtepompen is 21%. Je kan hiervoor een subsidie aanvragen, deze subsidie bedraagt 6%.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Is het verstandig om te investeren in een warmtepomp?

Ja, het is zeker verstandig, hoewel het op eerste gezicht een flinke investering kijkt, verdien je dit op lange termijn terug. Je bespaart dus geld en zorgt er gelijk voor dat je minder C02 uitstoot. Als je daarnaast kiest voor een elektrische of hybride warmtepomp kun je van het gas af, wat weer beter is voor het milieu.

Voordelen van een warmtepomp

Om je er van te overtuigen dat een warmtepomp zeker interessant is, zie je hieronder een paar voordelen van een warmtepomp:

 • Lagere energierekening
 • Lange levensduur
 • duurzame energie
 • Rendement
 • Kan ook koelen
 • De waarde van de woning stijgt
 • Verschillende soorten warmtepompen

Kosten warmtepomp 

De kosten van een warmtepomp hangen af van de volgende factoren:

 • De type warmtepomp
 • Het vermogen van de warmtepomp
 • Het energieverbruik
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Kosten per soort warmtepomp

De kosten hangen dus af van het soort warmtepomp, die prijzen zie je hieronder.

Kosten Lucht-water warmtepomp (3 tot 10 kW)

De kosten van een lucht/water warmtepomp zijn tussen de € 8.000- € 11.000. Voor een volledige lucht/water-warmtepomp is het subsidiebedrag € 1.950 tot 3.750.

Kosten grond/water warmtepomp (4 tot 16 kW)

De kosten voor een grond/water warmtepomp zijn tussen de € 23.000-27.000. Voor een bodem-warmtepomp start het subsidiebedrag bij € 3.750 en loopt op tot € 5.100.

Kosten hybride warmtepomp (3 tot 6 kW)

De prijs voor een hybride warmtepomp is gemiddeld tussen de € 7.000-€ 11.000. Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht krijg je tussen de € 1.950 tot €3.000 subsidie.

Kosten Lucht/lucht warmtepomp ( 5 tot 6 kW)

De kosten voor een lucht/lucht warmtepomp zijn als volgt: € 4.000-€ 8.000. Je kunt voor deze warmtepomp geen subsidie krijgen.

Kosten water/water warmtepomp (4 tot 12 kW)

Een water/water warmtepomp kost gemiddeld tussen de € 13.000-€ 17.000.

Veelgestelde vragen

Is een lucht-lucht warmtepomp rendabel?

+
Een lucht-luchtwarmtepomp is zeker rendabel. Omdat het een omgevingslucht warmtepomp is, komt, hoeft deze pomp maar weinig elektriciteit te verbruiken. Een lucht-luchtwarmtepomp verbruikt namelijk maar 20% van de energie die andere systemen nodig hebben uit het stroomnet.

Is een all electric warmtepomp rendabel?

+
Een all electric warmtepomp is net als de andere verschillende soorten warmtepompen ook rendabel. Na ongeveer 7-15 jaar heb je jouw investering terugverdient. Deze schatting is wat breder, vanwege de woning en het mogelijke energieverbruik.

Wanneer is een hybride warmtepomp rendabel?

+
De hybride warmtepomp is net zoals alle andere warmtepompen een investering, je combineert deze met de cv-ketel. De terugverdientijd van een hybride warmtepomp is gemiddeld 8 jaar.

Is een warmtepomp ook rendabel zonder zonnepanelen?

+
Ja, een warmtepomp is ook rendabel zonder zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen wel een goede toevoeging zijn en dragen een steentje bij aan een duurzamer huis. Ook zorgt de combinatie tussen zonnepanelen en warmtepompen voor een verlaagde terugverdientijd.

Heeft een warmtepomp nog zin?

+
Het heeft zeker nog zin om een warmtepomp aan te schaffen. Zeker vanwege de voordelen, zoals milieubewust bezig zijn, maar ook de levensduur en het rendement. 

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.