Hoeveel subsidie krijg ik voor mijn warmtepomp?

Wanneer je een nieuwe warmtepomp hebt laten plaatsen heb je mogelijk recht op subsidie. De hoogte van deze subsidie verschilt onder andere per soort warmtepomp en per vermogen. We zetten de subsidiemogelijkheden per type warmtepomp op een rij!

Subsidie aanvragen in 2024

Om aanspraak te kunnen maken op subsidie voor een warmtepomp ben je verplicht een nieuwe warmtepomp te kopen, een tweedehands apparaat komt niet in aanmerking voor een vergoeding. Daarnaast is het belangrijk dat de warmtepomp door een professioneel installatiebedrijf wordt geplaatst, je mag niet zelf de warmtepomp installeren. Ná het plaatsen van de warmtepomp kun je Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen.

Hoeveel subsidie op een warmtepomp?

Als je aan alle eisen voldoet kun je met subsidie gemiddeld 30% op de totale kosten van de aanschaf en de installatie van de warmtepomp besparen. Aan de hand van de meldcodelijst kun je zien welke warmtepompen in aanmerking komen. Voor een warmtepomp die op de meldcodelijst staat krijg je minstens € 500 terug.

Wat is het budget voor de ISDE-subsidie in 2024?

De Nederlandse overheid stelt ieder jaar een bepaald budget beschikbaar om de aanschaf van een warmtepomp te compenseren. Voor het jaar 2024 is dat bedrag op 605 miljoen euro gesteld. Dat is een aanzienlijk budget waarmee de overheid inzet op het verduurzamen van zoveel mogelijk woningen.

Wat is er in 2024 veranderd in de voorwaarden van de warmtepomp subsidie aanvraag?

In 2024 zijn enkele voorwaarden van de warmtepomp subsidie veranderd. Zo heb je niet langer recht subsidie als je hebt gekozen voor een warmtepomp met energielabel A+ of lager. Als je de warmtepomp in 2023 hebt gekocht en in 2024 laat plaatsen kun je gebruikmaken van de overgangsregeling.

Daar staat tegenover dat je sinds 2024 méér subsidie krijgt als je een warmtepomp met energielabel A+++ hebt laten installeren door een erkende installateur. Dat bedrag is vastgesteld op € 225

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Subsidiebedrag per type warmtepomp

De hoogte van het subsidiebedrag dat je uitgekeerd krijgt is onder andere afhankelijk van de gekozen soort warmtepomp. Ook het vermogen van de warmtepomp speelt een rol bij het bepalen van de hoogte van de subsidie. 

1. Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een aanvulling op je huidige cv-ketel. Voor deze warmtepomp krijg je gemiddeld € 2.500 terug. Om een praktijkvoorbeeld te geven: als je hebt gekozen voor een hybride variant warmtepomp met energielabel A++ en een buitenunit met een vermogen van 4 kW heb je recht op € 2.550.

2. Lucht-water warmtepomp

Ten opzichte van 2023 is de subsidie voor lucht-water warmtepompen in 2024 fors verhoogd. Met een nieuwe lucht-water warmtepomp die in 2024 wordt geïnstalleerd heb je recht op een subsidiebedrag van gemiddeld € 5.750. De exacte hoogte is afhankelijk van het gekozen model.

Hoeveel subsidie warmtepomp

3. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp is erg prijzig in aanschaf. Dat komt doordat het heel wat voeten in aarde heeft voordat het systeem is geïnstalleerd. Om die reden is het subsidiebedrag dat je voor dit type warmtepomp krijgt een stuk hoger. Voor een erkende water-water warmtepomp met een hoog vermogen kun je aanspraak maken op een subsidie van wel € 13.000.

4. Lucht-lucht warmtepomp

Als je hebt gekozen voor een lucht-lucht warmtepomp kun je helaas geen aanspraak maken op subsidie. Voor dit type warmtepomp wordt geen subsidie verstrekt. Het voordeel van dit systeem is dat het in vergelijking met andere warmtepompen relatief goedkoop is. Deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht en blaast het de woning in.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Subsidieaanvraag voor de kosten indienen bij de RVO

Je kunt ISDE aanvragen bij de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Een subsidie kan als woningeigenaar of als zakelijke gebruiker worden aangevraagd. Het doorlopen van de aanvraag is niet ingewikkeld, maar het is goed om vooraf alvast wat handige gegevens te verzamelen. We laten je zien hoe het werkt!

Lees de voorwaarden door

Misschien wel de belangrijkste stap in het aanvragen van subsidie is controleren of je voldoet aan de gestelde voorwaarden. Het moet gaan om een nieuwe warmtepomp waarmee je de woning gaat verwarmen, de warmtepomp is door een erkend bedrijf geïnstalleerd in een woning met een bouwjaar vóór 1 januari 2019.

Daarnaast is het van belang dat de warmtepomp is geïnstalleerd voordat je de aanvraag doet. Je kunt de subsidie niet vooraf aanvragen. Vraag de subsidie binnen 24 maanden aan.

Hoeveel subsidie warmtepomp

Zoek de meldcode op de meldcodelijst

Iedere warmtepomp is voorzien van een meldcode. De warmtepompen die in aanmerking komen voor ISDE zijn verzameld op één algemene meldcodelijst. Zoek vooraf op of de meldcode van je warmtepomp op deze lijst staat. Als de warmtepomp niet op de lijst staat kun je mogelijk toch aanspraak maken op subsidie. Stuur dan de technische documentatie en productbeschrijving mee bij de aanvraag.

Lijst met documenten en technische gegevens

Bij de aanvraag wordt gevraagd om een aantal verschillende documenten. Het is belangrijk dat deze documenten worden meegestuurd om te voorkomen dat de aanvraag wordt afgewezen. Het eerste belangrijke document is de meldcode van de warmtepomp. Vervolgens wordt gevraagd om een omschrijving, typenummer en het merk van de warmtepomp.

Een ander belangrijk document is de factuur waarop de datum van de installatie en van de betaling staat. Ten slotte ben je verplicht de adresgegevens en contactgegevens van het bouwinstallatiebedrijf aan te leveren.

Hoelang duurt teruggave subsidie warmtepomp?

Na het laten plaatsen van een warmtepomp kun je binnen zes maanden subsidie aanvragen. Je vraagt je misschien af hoelang het duurt voordat je dit bedrag ontvangt. 

Vrijwel alle aanvragen worden binnen 8 weken afgehandeld. Nadat je de bevestiging hebt ontvangen krijg je het bedrag meestal binnen een week gestort. In uitzonderlijke gevallen wordt deze termijn na 7 weken verlengd.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.