Warmtepomp onderhoud | Onderhoudskosten en meer!

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor de aanschaf van een warmtepomp om op die manier je woning duurzaam te verwarmen. Echter is het belangrijk om je warmtepomp regelmatig te onderhouden, zodat je warmtepomp optimaal blijft presteren. In dit artikel bespreken we de kosten van het onderhoud aan een warmtepomp, de verschillende onderhoudstaken die nodig zijn en waarom onderhoud belangrijk is!

warmtepomp-onderhoud-1-1024x768.jpg

Hoeveel kost het onderhoud aan een warmtepomp (prijs per jaar)?

De kosten voor het onderhoud van een warmtepomp kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan hete type warmtepomp, de omvang van het onderhoud en de serviceprovider. Over het algemeen liggen de kosten voor het onderhoud van een warmtepomp tussen de € 100 en € 200 per jaar. Deze kosten omvatten meestal een jaarlijkse onderhoudsbeurt en eventuele reparaties die nodig zijn.

Wat kost een service- en onderhoudscontract?

Veel installatiebedrijven bieden service- en onderhoudscontracten aan voor warmtepompen. Deze contracten bieden regelmatig onderhoud en vaak ook snelle service bij storingen. De kosten van deze contracten variëren, maar kunnen een goede investering zijn om de levensduur van je warmtepomp te verlengen en onverwachte kosten te voorkomen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Welk onderhoud uitvoeren aan een warmtepomp?

Het onderhoud van een warmtepomp omvat verschillende taken die regelmatig moeten worden uitgevoerd om te zorgen dat je warmtepomp optimaal blijft werken en om de levensduur ervan te verlengen. Het is belangrijk om bijvoorbeeld de koelvloeistofniveaus te controleren, om de filters te reinigen, om de condensafvoer te inspecteren en om te controleren hoe goed het warmtepompsysteem in het algemeen werkt.

Hoe vaak heeft een (hybride) warmtepomp onderhoud nodig?

Het wordt aangeraden om je warmtepomp minstens één keer per twee jaar te laten onderhouden door een professionele monteur. Dit helpt om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen en de prestaties van je warmtepomp te optimaliseren. In sommige gevallen is het zelfs nodig om vaker onderhoud uit te voeren. Dit hangt onder andere af van het advies van de fabrikant van je waterpomp. Ook zijn warmtepompen die water aan de lucht onttrekken gevoeliger voor vervuiling aan de filter of warmtewisselaar. Daarom hebben deze warmtepomp vaak één keer per jaar onderhoud nodig. Dit geldt ook voor een hybride warmtepomp, deze werkt in combinatie met een cv-ketel.

Waarom is periodiek onderhoud belangrijk?

Periodiek onderhoud van een warmtepomp is essentieel om te zorgen dat je warmtepomp onderdelen efficiënt blijft werken. Daarnaast heeft periodiek onderhoud nog meer voordelen:

  • Regelmatig onderhoud zorgt voor het tijdig opsporen van problemen, wat uiteindelijk kan zorgen voor lagere energiekosten. Dit komt doordat kleine problemen hierdoor opgelost worden, waardoor de warmtepomp efficiënt kan blijven werken met minder energie.
  • Bovendien zorgt het tijdig opsporen van problemen voor een langere levensduur van je warmtepomp. Kleine problemen die onopgemerkt blijven, kunnen zich namelijk na verloop van tijd ontwikkelen tot grotere en kostbaardere problemen.
  • Ook zorgt regelmatig onderhoud ervoor dat de garantie van de fabrikant behouden kan worden. Deze garantie is namelijk vaak afhankelijk van regelmatig onderhoud door een erkende professional.

Zelf doen of uitbesteden aan een specialist?

Hoewel sommige onderhoudstaken zelf uitgevoerd kunnen worden, denk aan het reinigen van filters en het controleren van de condensafvoer, is het over het algemeen aan te raden om het onderhoud van je warmtepomp over te laten aan een specialist of installateur. Een professionele installateur heeft kennis en ervaring om alle aspecten van je warmtepomp zorgvuldig te controleren en eventuele problemen op te lossen. Bovendien kunnen veel installatiebedrijven service- en onderhoudscontracten aanbieden die zorgen voor regelmatig onderhoud en snelle service bij storingen.

Wat je zelf kunt doen voor een goede werking

Naast het periodieke onderhoud door een specialist of installateur, zijn er ook enkele dingen die je zelf kan doen om ervoor te zorgen dat je warmtepomp optimaal blijft presteren.

Waterdruk, filter en meer controleren

Tips voor het behouden van een optimale prestatie van je warmtepomp zijn:

  • Reinig de filters van je warmtepomp regelmatig.
  • Controleer je condensafvoer. 
  • Let op de hoogte van je stroomverbruik.
  • Houd de waterdruk van de warmtepomp in de gaten.
  • Controleer de werking van het systeem van je warmtepomp. Verwarmt je warmtepomp je woning nog goed? Verkoelt je warmtepomp je huis ook naar behoren in de zomer?

Met het uitvoeren deze eenvoudige taken kun je ervoor zorgen dat je langer kan profiteren van je warmtepomp, zonder andere extra kosten of een hogere energierekening. Het is aan te raden om offertes bij verschillende bedrijven aan te vragen, om op die manier de beste deal te vinden voor service- en onderhoudscontracten die aan jouw behoeften voldoen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

G