Verschillende warmtepomp onderdelen | Welke zijn er?

Warmtepompen zijn systemen die gebruikt worden om op een duurzame manier je woning te verwarmen en te verkoelen. Warmtepompen bestaan uit verschillende onderdelen die samenwerken om warmte te verplaatsen. In dit artikel lees je meer informatie over de belangrijkste onderdelen van een warmtepomp en hun functies!

onderdelen warmtepomp

Wat hoort bij een warmtepomp installatie? [Overzicht]

Een warmtepomp installatie bestaat uit diverse belangrijke componenten die ervoor zorgen dat het systeem optimaal functioneert. De hoofdonderdelen van een warmtepomp zijn de verdamper, condensor, expansieventiel, compressor en koelvloeistof.

1. Verdamper

De verdamper speelt een cruciale rol in het warmteoverdrachtsproces. De verdamper neemt warmte op uit de buitenlucht, grond of water en verdampt het koelmiddel binnen in het systeem. Dit proces zorgt ervoor dat de warmte naar de compressor kan worden verplaatst voor verdere verwerking.

2. Condensor

De condensor is het onderdeel van de warmtepomp waar het gasvormige koelmiddel condenseert en zijn warmte afgeeft aan het verwarmingssysteem van je woning. Dit kan een vloerverwarmingssysteem, radiatoren of een warmwaterboiler zijn. De condensor zorgt ervoor dat de warmte die is opgenomen door de verdamper, effectief wordt afgegeven aan de binnen omgeving.

3. Expansieventiel

Het expansieventiel regelt de druk en de doorstroming van het koelmiddel in de warmtepomp. Na het passeren van de condensor wordt het koelmiddel onder hoge druk naar het expansieventiel geleid, waar de druk wordt verminderd. Dit zorgt ervoor dat het koelmiddel kan afkoelen voor het de verdamper binnengaat om nieuwe warmte op te nemen.

4. Compressor

De compressor is het hart van de warmtepomp. Het zorgt ervoor dat de druk en de temperatuur van het koelmiddel toenemen. Hierdoor kan het koelmiddel warmte afgeven in de condensor. De compressor is erg belangrijk voor het rendement van de warmtepomp.

5. Koelvloeistof

Koelvloeistof, ook wel koudemiddel genoemd, is de werkvloeistof die in de warmtepomp circuleert en warmte overdraagt tussen de verdamper en de condensor. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Welke onderdelen hebben de verschillende soorten warmtepompen?

Verschillende soorten warmtepompen hebben elk hun eigen specifieke onderdelen. Hieronder lees je die van lucht-water, lucht-lucht, water-water en monoblock of split warmtepompen.

1. Lucht-water warmtepomp onderdelen

Een lucht-lucht warmtepomp bestaat voornamelijk uit een binnenunit met een verdamper en compressor en een buitenunit met een condensor en ventilator.

2. Lucht-lucht warmtepomp onderdelen

Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een buitenunit met een verdamper en een compressor en een binnenunit met een condensor en een ventilator.

3. Water-water warmtepomp onderdelen

Water-water warmtepompen hebben als belangrijkste onderdelen de warmtewisselaar die de warmte onttrekken uit het water en afgeven aan het verwarmingssysteem.

4. Monoblock of split warmtepomp onderdelen

Een monoblock warmtepomp heeft alle componenten geïntegreerd in één unit, terwijl de split warmtepomp de componenten verdeelt over een binnen- en buitenunit. Monoblock systemen zijn eenvoudiger te installeren,, maar split systemen kunnen efficiënter werken doordat ze de warmteverliezen minimaliseren.

De werking van een warmtepomp

Een warmtepomp werkt door warmte te verplaatsen van een bron (zoals lucht, water of de grond) naar een bestemming zoals je huis.

  1. Het proces begint bij de verdamper, waar het koelmiddel warmte opneemt uit de buitenlucht, grond of water. Dit koelmiddel verdampt en wordt vervolgens door de compressor onder druk gezet, wat de temperatuur verhoogt.
  2. Dit warme, gasvormige koelmiddel stroomt naar de condensor, waar het condenseert en warmte afgeeft aan het verwarmingssysteem van je woning. 
  3. Het afgekoelde koelmiddel stroomt daarna naar het expansieventiel, waar de druk weer wordt verlaagd zodat het koelmiddel opnieuw kan verdampen in de verdamper. Dit cyclusproces gaat continu door, waardoor er een constante overdracht van warmte plaatsvindt.

De samenwerking tussen deze onderdelen is belangrijk, maar ook het onderhoud van de warmtepomp is belangrijk voor een goede werking van de warmtepomp. 

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.