Een warmtepomp voor warm water | Werking en gebruik

Warmtepompen worden een steeds populairdere keuze voor mensen die hun huis willen verduurzamen. Een warmtepomp kan namelijk niet alleen je huis verwarmen, maar kan ook zorgen voor warm water dat vervolgens weer in huis gebruikt kan worden.

warmtepomp-voor-warm-water-1024x768.jpg

Kan een warmtepomp ook warm water leveren?

Een van de belangrijkste vragen is of een warmtepomp ook warm water kan leveren en het antwoord hierop is ja! Warmtepompen zijn zo gemaakt dat ze warmte uit de omgeving kunnen halen, hoe ze dit precies doen, hangt af van het soort warmtepomp. Denk hierbij bijvoorbeeld aan warmte uit de grond, de lucht of uit water. Deze energie wordt vervolgens omgezet in bruikbare energie voor in huis, waardoor het een duurzame energiebron is. Afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen van je warmtepomp kan er voldoende warm water geleverd worden om te gebruiken in het dagelijks leven. Denk hierbij aan bijvoorbeeld douchen en koken.

Wat zijn de voordelen?

  • Warmtepompen zijn erg energiezuinig. Ze halen energie uit de omgeving en gebruiken dit om water te verwarmen.
  • Dalende energiekosten. Doordat je minder tot geen gebruik maakt van traditionele verwarmingssystemen en juist wel gebruik maakt van duurzame alternatieven bespaar je een hoop geld.
  • Minder invloed op het milieu. Net zoals gezegd bij de dalende energiekosten, maak je minder gebruik van traditionele energiebronnen en juist meer van duurzame opties. Hierdoor heb je een kleinere ecologische voetafdruk
  • Er zijn veel verschillende warmtepompen beschikbaar, waardoor er voor vrijwel iedere situatie een passende optie beschikbaar is. Bovendien zijn er verschillende subsidies beschikbaar om tegemoet te komen in de kosten.
  • Er is altijd wind, water of andere energiebronnen beschikbaar, waardoor je niet afhankelijk meer bent van fossiele brandstoffen. Hierdoor is het een betrouwbare energiebron.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Hoe werkt het?

Een warmtepomp werkt door warmte uit de omgeving te halen, bijvoorbeeld uit de lucht, uit water of uit de grond, dit verschilt per type warmtepomp. Deze warmte wordt door middel van een koelmiddel en een compressor omgezet naar warmte die bruikbaar is in de woning. Een voorbeeld hiervan is energie voor de verwarming en voor het gebruiken van warm water. Er wordt gebruikgemaakt van een buffervat vol met water. Dit water staat op een relatief lage temperatuur (ongeveer 45 graden Celcius). Dit water wordt opgewarmd door een warmtewisselaar die aangesloten is op de warmtepomp. Wanneer je warm water nodig hebt in de woning, dan wordt het water uit het buffervat gemixt met koud water, waardoor dit water de juiste temperatuur krijgt. Het water in het buffervat is te heet om zo gebruikt te worden, dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën niet kunnen groeien in het water.

Ingebouwde versus losse boiler voor warm water

Er zijn twee verschillende opties beschikbaar voor warm water, namelijk een ingebouwde boiler en een losse boiler. Een ingebouwde boiler is zoals de naam al zegt ingebouwd in de warmtepomp en neemt daardoor minder ruimte in beslag, wat een goede optie kan zijn voor woningen waar niet zoveel ruimte is. De tweede optie is een losse boiler, deze staat los van de warmtepomp en neemt meer ruimte in beslag, maar heeft daarentegen meer opslagcapaciteit. Dit is vooral erg handig wanneer er relatief veel warm water nodig is in een woning, bijvoorbeeld als er veel mensen wonen.

Kun je ook douchen met warm water van een warmtepomp?

Je kunt dus prima warm water gebruiken in een woning door middel van een warmtepomp, dus douchen met dit water is ook zeker een optie. Net zoals bij traditionele opties zorgt een warmtepomp voor een constante toevoer van warm water. Wel is het belangrijk om te zorgen voor een goede plaatsing en werking van de warmtepomp om zo te zorgen dat ook tijdens piekuren nog voldoende water beschikbaar blijft. Ook is het hierdoor wellicht niet mogelijk om langdurig achter elkaar te douchen. In de meeste gevallen gebruik je de voorraad water nooit in één keer achter elkaar, waardoor de boiler weer tijdig op kan warmen. Gebruik je toch een langere tijd warm water, dan kan het water in de boiler opraken, waardoor er koud water uit de kraan zal komen. Hoe lang deze tijd is, hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld het type douchekop.

Welke warmtepomp kiezen voor warm tapwater in huis?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar die voor warm tapwater kunnen zorgen in huis, een warmtepomp installeren zorgt bovendien voor extra voordelen en is in vrijwel iedere situatie beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan lucht-water warmtepompen, water-water warmtepompen en hybride warmtepompen. Welke optie het beste is voor jou hangt af van je eigen wensen, situatie en budget. Lucht-water warmtepompen zijn eenvoudig te installeren, water-water en grond-water warmtepompen zijn efficiënter en hybride warmtepompen combineren de voordelen van een warmtepomp met die van een reguliere cv-ketel. Het is verstandig om een professional of een installateur in te schakelen wanneer je zelf niet uit de keuze komt. Daarnaast is het verstandig om altijd meerdere offertes aan te vragen wanneer je eruit bent welke optie warmtepomp voor jou de beste is.

Offerte

Wanneer je een offerte aan gaat vragen zijn er verschillende aspecten waar je op dient te letten, bijvoorbeeld je eigen wensen, budget en de eigenschappen van de woning. Vaak is het aantrekkelijk om voor de goedkoopste optie te gaan, maar na verloop van tijd is dit vaak niet de goedkoopste optie door onderhoud wat sneller nodig is of door een werking die niet goed aansluit bij jouw woning. Hierdoor is het altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijg je een goed inzicht in de beschikbare opties waardoor je beter een keuze kunt maken voor jouw situatie op basis van je eigen wensen en de eigenschappen van de woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.