Wil je verwarmen met een warmtepomp? | Werking en kosten

Door je woning te verwarmen met een warmtepomp bespaar je niet alleen fors op je energiekosten, het is ook nog eens veel beter voor het milieu. Hoe werkt een warmtepomp en op welke kosten kun je ongeveer rekenen? We zetten alle informatie voor je op een rij!

Hoe werkt verwarmen met een (hybride) warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan een natuurlijke bron (lucht, water, grond) en zet deze duurzame energie om bruikbare warmte voor in huis.

Met behulp van een compressor stijgt de temperatuur van de verzamelde warmte tot een aangenaam niveau. Deze warmte kan worden afgegeven aan het tapwater of direct in huis worden geblazen.

Volledig zelfstandig of met wat ondersteuning van de cv-ketel kan een warmtepomp een woning op deze wijze verwarmen. Zo hoef je minder of zelfs geen gas meer te gebruiken om de woning van warmte te voorzien!

Hoe snel warmt een warmtepomp een huis op? 

Een warmtepomp warmt een woning wat minder snel op dan onze traditionele manieren van verwarmen. Je kunt het principe vergelijken met vloerverwarming: doordat het systeem gebruikmaakt van een relatief lage aanvoertemperatuur wordt een ruimte langzaam maar gelijkmatig opgewarmd

Het voordeel van deze methode is dat de warmtepomp daardoor heel efficiënt werkt en niet onnodig energie hoeft te verspillen.

Het juiste vermogen

Om maximaal te profiteren van een warmtepomp is het belangrijk dat je een warmtepomp met het juiste vermogen kiest. Laat je adviseren over de verschillende mogelijkheden!

Verwarmen met hoge of lage temperatuur radiatoren

Radiatoren zijn traditioneel gezien een vorm hogetemperatuurverwarming (HTV), maar er bestaan tegenwoordig ook een heleboel verschillende soorten radiatoren met een lage aanvoertemperatuur. 

De meeste warmtepompen zijn een lagetemperatuurverwarming (LTV). Als je een warmtepomp (LTV) combineert met een traditionele radiator (HTV) wordt de ruimte mogelijk niet voldoende verwarmd. Deze radiator is namelijk ingesteld op een hoge aanvoertemperatuur en krijgt de kamer op een lage temperatuur niet helemaal verwarmd.

Om te controleren of je huidige radiatoren geschikt zijn voor een warmtepomp kun je de maximale temperatuur van de cv-ketel in de winter een tijdje op 50 graden zetten. Als iedere ruimte op deze temperatuur goed warm wordt hoef je de radiatoren niet te vervangen!

Wanneer de ruimtes toch wel erg kil blijven is het verstandig om voor een ander verwarmingssysteem te kiezen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld vloerverwarming of LTV radiatoren.

Verwarmen met warmtepomp

Wat kost verwarmen met een (hybride) warmtepomp? 

Iedere warmtepomp heeft een eigen prijskaartje. Dat komt doordat de installaties van de verschillende warmtepompen enorm uiteen lopen. Een systeem waarbij in de grond geboord moet worden is vanzelfsprekend duurder dan een eenvoudige warmtepomp aan de buitengevel.

Bovendien is het rendement van elke warmtepomp weer anders. Hoe snel je de warmtepomp terug kunt verdienen verschilt niet alleen per type warmtepomp, maar ook per situatie. Het is namelijk gedeeltelijk afhankelijk van je verbruik.

1. Prijs lucht-water warmtepomp

Een van de meest populaire warmtepompen is de lucht-water warmtepomp. Deze warmtepomp heeft een hoog rendement en neemt naar verhouding weinig ruimte in beslag. Het systeem is niet goedkoop, gemiddeld liggen de prijzen tussen de € 8.000 en € 11.000.

Daar staat tegenover dat je onder bepaalde eisen mogelijk aanspraak kunt maken op subsidie. Sinds 2024 krijg je gemiddeld € 5.750 terug na het laten plaatsen van een lucht-water warmtepomp. 

2. Prijs lucht-lucht warmtepomp

De goedkoopste warmtepomp op de markt is de lucht-lucht warmtepomp. Dat komt doordat dit systeem niet je tapwater verwarmt, maar enkel de warme lucht de woning in kan blazen. Gemiddeld genomen betaal je € 4.000 tot € 8.000 voor de lucht-lucht warmtepomp.

Met een lucht-lucht warmtepomp kun je helaas geen aanspraak maken op subsidie. Dat betekent dat het volledige aankoopbedrag voor je eigen rekening komt.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

3. Prijs grond-water warmtepomp

De duurste warmtepomp is de grond-water warmtepomp. Voor de installatie van dit systeem moeten gaten in de grond voor ingrijpende grondboringen gemaakt worden. Een grond-water warmtepomp kost gemiddeld tussen de € 23.000 en € 27.000

Door na plaatsing subsidie aan te vragen kun je tot wel 30% van de totale kosten vergoed krijgen. Daardoor wordt de terugverdientijd flink verkort!

Een voordeel van de grond-water warmtepomp is dat het systeem erg constant is. Dat wil zeggen dat de opbrengst het hele jaar door voorspelbaar is en niet onverwacht zakt. 

4. Prijs water-water warmtepomp

Ook de water-water warmtepomp is erg prijzig. Deze warmtepomp onttrekt warmte aan grondwater waardoor eerst twee putten gecreëerd moeten worden. Een put is voor de aanvoer van warm water, terwijl de andere juist wordt gebruikt voor de afvoer van water.

In de praktijk betaal je voor een water-water warmtepomp gemiddeld € 13.000 tot € 17.000. Een behoorlijke investering dus.

Daar staat tegenover dat het maximale subsidiebedrag voor dit type warmtepomp ook kan oplopen tot wel € 13.000, afhankelijk van het gekozen systeem en de hoogte van de kosten van de installatie.

5. Prijs hybride warmtepomp

Misschien wel de meest gekozen warmtepomp is de hybride warmtepomp. Een van de aanleidingen van zijn populariteit is de aantrekkelijke prijs-kwaliteit verhouding. Een hybride warmtepomp kost je gemiddeld zo’n € 7.000 tot € 11.000

Een hybride warmtepomp is een aanvulling op je cv-ketel. Dat wil zeggen dat je cv-ketel af en toe bij moet springen als de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren. Daardoor kan het zo zijn dat je niet volledig gasloos gaat stoken.

Gelukkig kom je met de hybride warmtepomp wel in aanmerking voor subsidie. Doorgaans krijg je zo’n € 2.500 van de totale kosten terug. Voor een hybride warmtepomp met energielabel A++ en een buitenunit met een vermogen van 4 kW krijg je zelfs € 2.550 terug.

Verwarmen met warmtepomp

Voordelen van het verwarmen met een warmtepomp

Het verwarmen van een huis met een warmtepomp brengt enkele voordelen met zich mee:

  • Lager gasverbruik: een warmtepomp werkt op stroom en zorgt ervoor dat je verbruik van gas gedeeltelijk of zelfs volledig teruggedrongen kan worden.
  • Duurzaam verwarmen: door te verwarmen met een warmtepomp hoef je geen gebruik te maken van de traditionele, vervuilende fossiele brandstoffen. Dat is een stuk beter voor het milieu.
  • Waardevermeerdering van het huis: een duurzaam huis spreekt potentiële kopers van je woning veel meer aan dan een huis met een laag energielabel. De waarde van een woning stijgt fors door het laten plaatsen van een warmtepomp.
  • Verkoeling in de zomer: veel warmtepompen hebben een functie waarbij de werking van de warmtepomp precies wordt omgedraaid. Zo kun je de woning in de koude maanden verwarmen en in de warme maanden juist koelen!
  • Weinig onderhoud nodig: nog een pluspunt van de warmtepomp is dat het systeem nauwelijks onderhoud vraagt. De meeste mensen kiezen ervoor om de warmtepomp één of twee keer per jaar na te laten kijken.

Is verwarmen met een warmtepomp geschikt in mijn woning? [Voorwaarden]

Niet iedere woning is per definitie geschikt voor een warmtepomp. In veel woningen moet eerst het een en ander aangepast worden voordat een warmtepomp rendabel zijn. 

Zo is het belangrijk om eerst de staat van de huidige isolatie te controleren en om na te gaan of het huidige warmteafgiftesysteem de woning met een warmtepomp voldoende kan blijven verwarmen. 

De isolatie moet op orde zijn

Een warmtepomp is pas rendabel als de opgewekte warmte daadwerkelijk in de woning blijft hangen. Als er te veel warmteverlies plaatsvindt moet de warmtepomp wel erg hard werken om de temperatuur op peil te houden. 

Het is om die reden verstandig om eerst de isolatie in huis op orde te maken voordat je aan een warmtepomp begint. Denk daarbij aan vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie en ook de beglazing. Goed glas houdt bovendien de hitte buiten in warme maanden.

Controleer het warmteafgiftesysteem

Een warmtepomp werkt over het algemeen het beste met andere vormen van lagetemperatuurverwarming. Dat komt doordat een warmtepomp met een lagere aanvoertemperatuur werkt dan bijvoorbeeld een cv-ketel. 

Radiatoren werken vaak juist beter met hoge aanvoertemperaturen. De afmetingen van de radiatoren zijn perfect afgesteld op de grootte van de kamer. Als je dan op een lagere temperatuur wil verwarmen wordt de kamer mogelijk niet warm genoeg. 

Je kunt dan het beste de radiatoren in de ruimte vervangen voor een lagetemperatuurverwarming. Vloerverwarming is bijvoorbeeld perfect ingesteld op een warmtepomp. Deze twee systemen werken bijzonder efficiënt samen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Aandachtspunten voor een warmtepomp

Voordat je een warmtepomp kunt laten installeren zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden:

  • Extra groep in de meterkast: om de warmtepomp veilig te kunnen gebruiken moet er mogelijk eerst een extra groep in de meterkast worden gerealiseerd. Dat brengt niet alleen gedoe met zich mee, maar ook extra kosten.
  • Voldoende ruimte nodig: een warmtepomp bestaat meestal uit twee units, een binnenunit en een buitenunit. Voor beide units moet voldoende ruimte worden gemaakt.
  • Geluidsoverlast: een warmtepomp maakt vaak een zachte bromtoon die sommige mensen als vervelend ervaren. Met de juiste plaatsing en een fluisterstil systeem kun je geluidsoverlast beperken of zelfs voorkomen. 

Welke warmtepomp kiezen voor goede verwarming?

Om erachter te komen welke warmtepomp het meest geschikt is voor jouw woning kun je het beste kijken naar de isolatie in huis. 

Als je het liefst een all-electric warmtepomp laat plaatsen moet de woning op zijn minst redelijk geïsoleerd zijn. Op die manier ontsnapt er niet te veel warmte en kan de warmtepomp de woning nog goed warm houden.

Een slecht geïsoleerde woning is niet geschikt voor een all-electric warmtepomp. Bij slechte isolatie kun je beter kiezen voor een hybride warmtepomp. Bij dit systeem kan de cv-ketel bijspringen.

Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt is het verstandig om advies te vragen bij erkende warmtepomp installateurs. Zij brengen de woning in kaart en zetten de verschillende opties voor je op een rij!

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.