Vermogen warmtepomp | Hoe bereken je het benodigde vermogen?

Om efficiënt te kunnen werken is het belangrijk dat een warmtepomp voldoende vermogen heeft voor jouw gemiddelde verbruik. Je kunt zelf berekenen hoeveel vermogen je minstens nodig hebt, daar gebruiken we de oppervlakte, transmissieberekening, je verbruik en het gekozen type warmtepomp!

Hoeveel vermogen heb je nodig voor jouw warmtepomp voor thuis?

Met het vermogen van een warmtepomp wordt berekend hoeveel energie de warmtepomp in een uur kan leveren. Deze hoeveelheid drukken we uit in kWh. Om aan je energiebehoefte te kunnen voldoen moet de warmtepomp over een bepaald vermogen beschikken.

Door zelf een berekening te maken weet je precies welk vermogen je nodig hebt en geef je niet onnodig veel geld uit aan een dure warmtepomp!

Hoe bepaal je het benodigde vermogen voor een warmtepomp?

Om het vermogen van een warmtepomp te berekenen gebruiken we een transmissieberekening, ook wel warmteverliesberekening genoemd. In iedere woning gaat warmte verloren. Als er relatief snel te veel warmte verloren gaat kan een warmtepomp niet voldoen aan je energievraag.

Goede isolatie kan een teveel aan warmteverlies voorkomen. Je kunt beter de isolatie op orde maken voordat je een warmtepomp laat installeren.

vermogen-warmtepomp.jpg

Vuistregel op basis van gasverbruik

Om te bepalen hoeveel vermogen je nodig hebt kun je een berekening maken op basis van je huidige gasverbruik. Als je in de toekomst meer gas denkt te verbruiken kun je wat ruimere cijfers nemen.

De vuistregel is als volgt: je gasverbruik (verwarmen) maal 10, gedeeld door 1.600 stookuren = het benodigde vermogen.

Het gasverbruik van een gemiddeld huishouden is 1.500 kuub. Daarvan is 1.100 kuub voor het verwarmen van de woning. Het overige gedeelte is voor tapwater. De berekening is dan 1.100 maal 10 = 11.000. Je deelt deze 11.000 door de 1.600 stookuren = 6,875. 

Deze berekening laat zien dat je een warmtepomp met een minimaal vermogen van 7 kW nodig hebt. Om te ondervangen dat de warmtepomp in de winter minder goed presteert kun je beter een warmtepomp met een vermogen van minimaal 9 kW nemen. Dan zit je altijd goed!

Bèta-factor

We gebruiken de bèta-factor om in procenten te berekenen hoeveel van de warmteafgifte is geleverd door de warmtepomp. Dat is met name belangrijk bij hybride apparaten. Hierbij springt de cv-ketel bij als de warmtepomp de woning niet van voldoende warmte kan voorzien.

In de praktijk houden we een bèta-factor van 0,4 aan. Dat is gebaseerd op een gemiddeld huishouden met een gemiddeld verbruik. Dat wil zeggen dat de warmtepomp zo’n 40% van de warmteafgifte verzorgd. 

Gemiddeld genomen verwarmt de warmtepomp daarmee 91% van het jaar. Op de meeste dagen hoeft het cv-systeem niet bij te springen. Voor de overige 9% is dat wel het geval, de cv-ketel zorgt er op erg koude dagen voor dat de woning toch voldoende verwarmd kan wordt.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Voorbeeld berekening van de juiste capaciteit

Bij het berekenen van de hoeveelheid warmteverlies heb je de totale oppervlakte van de bewoonde kamers in huis nodig. Een garage, schuur of vliering neem je hierbij niet mee.

Gemiddeld genomen rekenen we voor een rijwoning of appartement 75 m² en voor een grote woning 200 m²

Daarnaast heb je het bouwjaar van de woning nodig. Aan de hand van het bouwjaar houden we een bepaalde waarde in Watt aan. 

Hoeveelheid Watt bepalen

Een ouder huis verliest waarschijnlijk meer warmte dan nieuwbouw. Bij woningen die na 2017 zijn gebouwd is rekening gehouden met veel strengere normen.

In de onderstaande tabel kun je zien dat een warmtepomp in een woning van voor 2000 twee keer zo hard moet werken dan een warmtepomp in een woning van na 2017. Hou daar rekening mee bij het kiezen van een geschikte capaciteit van de warmtepomp.

Een voorbeeld van een berekening

Stel je woont in een 2 onder 1 kap woning van 150 vierkante meter. De woning is in 1981 gebouwd. Dan vermenigvuldig je de totale oppervlakte met met de hoeveelheid Watt, gebaseerd op het bouwjaar. 

De berekening is als volgt: 150 x 80 = 12.000 Watt of 12 kW. Je hebt dan een warmtepomp nodig met een vermogen van minstens 12 kW. 

vermogen-warmtepomp-2.jpg

Het gemiddelde benodigde vermogen per type woning

Om je een beeld te geven van verschillende woonsituaties maken we een berekening per type woning. Dat helpt je erachter te komen welk vermogen jij mogelijk nodig hebt.

1. Vrijstaande woning

Je woont in een ruime vrijstaande woning van 200 vierkante meter bewoonbare ruimte. De schuur en de garage worden niet meegerekend. Het huis is in 1965 gebouwd en is redelijk geïsoleerd. 

Een inschatting van het benodigde vermogen is dan 200 x 80 = 16.000 Watt of 16 kW. Met zo’n groot vermogen kun je iedere ruimte waarschijnlijk voldoende verwarmen met een warmtepomp.  

2. Appartement

Je hebt een gloednieuw appartement gekocht met een bouwjaar van 2019. Het appartement is goed geïsoleerd en is rondom tussen andere appartementen gevestigd. De totale oppervlakte van het appartement is 70 vierkante meter. 

De berekening is dan als volgt: 70 x 40 = 2.800 Watt of 2,8 kW. Aan dit type appartement is vaak al een warmtepomp toegevoegd.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

3. Rijtjeswoning

Je hebt een rijwoning uit 2002 gekocht en bent van plan vloerverwarming en een warmtepomp toe te voegen. De totale oppervlakte van de woning is 120 vierkante meter.

De berekening van het vermogen ziet er zo uit: 120 x 60 = 2.700 Watt of 2,7 kW.

4. 2-onder-1 kap

Je woont in een ruime 2-onder-1 kap woning met een bewoonbare oppervlakte van 150 vierkante meter. Het bouwjaar van de woning is 2015 en et pand is een aantal jaar terug goed geïsoleerd. Met een warmtepomp hoop je het huis verder te verduurzamen.

Je hebt dan het volgende vermogen nodig: 150 x 50 = 7.500 Watt of 7,5 kW. Een installateur kan je met advies op maat adviseren welke soort warmtepomp het beste bij deze situatie past.

5. Bedrijven en appartementencomplex: warmtepomp met hoog / groot vermogen

Een groter gebouw vraagt een veel krachtigere warmtepomp. Stel dat je bedrijfspand een oppervlakte van 2.000 vierkante meter heeft. Het pand is in 2018 gebouwd en is goed geïsoleerd. 

Met deze oppervlakte is de berekening: 2.000 x 40 = 80.000 of 80 kW. Dat klinkt misschien veel, maar er zijn zelfs warmtepompen met een vermogen van wel 150 kW verkrijgbaar.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kW heb je nodig per m2 om jouw woning te verwarmen?

+
Je kunt berekenen hoeveel kW vermogen je warmtepomp per m2 nodig heeft aan de hand van het bouwjaar en de totale oppervlakte van je woning. In de bovenstaande tabel kun je bekijken hoeveel Watt er nodig is per bouwjaar. 

Hoeveel ampère trekt een warmtepomp?

+
Een warmtepomp zorgt voor extra stroomverbruik om warmte te onttrekken. Mogelijk is het nodig om een nieuwe groep te maken in de meterkast. Stel, je warmtepomp heeft een vermogen van 12 kW. Het maximale stroomverbruik per fase is dan 7,5 Ampère. Laat je adviseren door een installateur over het plaatsen van de warmtepomp.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.