Vermogen warmtepomp | Hoe bereken je het vermogen?
Om efficiënt te kunnen werken is het belangrijk dat een warmtepomp voldoende vermogen heeft voor jouw gemiddelde verbruik. Je kunt zelf berekenen hoeveel vermogen je minstens nodig hebt, daar gebruiken we de oppervlakte, transmissieberekening, je verbruik en het gekozen type warmtepomp!
Hoeveel vermogen heb je nodig voor jouw warmtepomp voor thuis?
Met het vermogen van een warmtepomp wordt berekend hoeveel energie de warmtepomp in een uur kan leveren. Deze hoeveelheid drukken we uit in kWh. Om aan je energiebehoefte te kunnen voldoen moet de warmtepomp over een bepaald vermogen beschikken.
Door zelf een berekening te maken weet je precies welk vermogen je nodig hebt en geef je niet onnodig veel geld uit aan een dure warmtepomp!
Hoe bepaal je het benodigde vermogen voor een warmtepomp?
Om het vermogen van een warmtepomp te berekenen gebruiken we een transmissieberekening, ook wel warmteverliesberekening genoemd. In iedere woning gaat warmte verloren. Als er relatief snel te veel warmte verloren gaat kan een warmtepomp niet voldoen aan je energievraag.
Goede isolatie kan een teveel aan warmteverlies voorkomen. Je kunt beter de isolatie op orde maken voordat je een warmtepomp laat installeren.
Vuistregel op basis van gasverbruik
Om te bepalen hoeveel vermogen je nodig hebt kun je een berekening maken op basis van je huidige gasverbruik. Als je in de toekomst meer gas denkt te verbruiken kun je wat ruimere cijfers nemen.
De vuistregel is als volgt: je gasverbruik (verwarmen) maal 10, gedeeld door 1.600 stookuren = het benodigde vermogen.
Het gasverbruik van een gemiddeld huishouden is 1.500 kuub. Daarvan is 1.100 kuub voor het verwarmen van de woning. Het overige gedeelte is voor tapwater. De berekening is dan 1.100 maal 10 = 11.000. Je deelt deze 11.000 door de 1.600 stookuren = 6,875.
Deze berekening laat zien dat je een warmtepomp met een minimaal vermogen van 7 kW nodig hebt. Om te ondervangen dat de warmtepomp in de winter minder goed presteert kun je beter een warmtepomp met een vermogen van minimaal 9 kW nemen. Dan zit je altijd goed!
Bèta-factor
We gebruiken de bèta-factor om in procenten te berekenen hoeveel van de warmteafgifte is geleverd door de warmtepomp. Dat is met name belangrijk bij hybride apparaten. Hierbij springt de cv-ketel bij als de warmtepomp de woning niet van voldoende warmte kan voorzien.
In de praktijk houden we een bèta-factor van 0,4 aan. Dat is gebaseerd op een gemiddeld huishouden met een gemiddeld verbruik. Dat wil zeggen dat de warmtepomp zo’n 40% van de warmteafgifte verzorgd.
Gemiddeld genomen verwarmt de warmtepomp daarmee 91% van het jaar. Op de meeste dagen hoeft het cv-systeem niet bij te springen. Voor de overige 9% is dat wel het geval, de cv-ketel zorgt er op erg koude dagen voor dat de woning toch voldoende verwarmd kan wordt.
Voorbeeld berekening van de juiste capaciteit
Bij het berekenen van de hoeveelheid warmteverlies heb je de totale oppervlakte van de bewoonde kamers in huis nodig. Een garage, schuur of vliering neem je hierbij niet mee.
Gemiddeld genomen rekenen we voor een rijwoning of appartement 75 m² en voor een grote woning 200 m².
Daarnaast heb je het bouwjaar van de woning nodig. Aan de hand van het bouwjaar houden we een bepaalde waarde in Watt aan.
Hoeveelheid Watt bepalen
Een ouder huis verliest waarschijnlijk meer warmte dan nieuwbouw. Bij woningen die na 2017 zijn gebouwd is rekening gehouden met veel strengere normen.
In de onderstaande tabel kun je zien dat een warmtepomp in een woning van voor 2000 twee keer zo hard moet werken dan een warmtepomp in een woning van na 2017. Hou daar rekening mee bij het kiezen van een geschikte capaciteit van de warmtepomp. De werking van de warmtepomp moet uitstekend zijn.
Bouwjaar | Hoeveelheid Watt |
---|---|
Voor 2000 | 80 Watt |
Tussen 2000 en 2010 | 60 Watt |
Tussen 2010 en 2017 | 50 Watt |
Na 2017 | 40 Watt |
Een voorbeeld van een berekening
Stel je woont in een 2 onder 1 kap woning van 150 vierkante meter. De woning is in 1981 gebouwd. Dan vermenigvuldig je de totale oppervlakte met met de hoeveelheid Watt, gebaseerd op het bouwjaar.
De berekening is als volgt: 150 x 80 = 12.000 Watt of 12 kW. Je hebt dan een warmtepomp nodig met een vermogen van minstens 12 kW.
Het gemiddelde benodigde vermogen per type woning
Om je een beeld te geven van verschillende woonsituaties maken we een berekening per type woning. Dat helpt je erachter te komen welk vermogen jij mogelijk nodig hebt.
1. Vrijstaande woning
Je woont in een ruime vrijstaande woning van 200 vierkante meter bewoonbare ruimte. De schuur en de garage worden niet meegerekend. Het huis is in 1965 gebouwd en is redelijk geïsoleerd.
Een inschatting van het benodigde vermogen is dan 200 x 80 = 16.000 Watt of 16 kW. Met zo’n groot vermogen kun je iedere ruimte waarschijnlijk voldoende verwarmen met een warmtepomp.
2. Appartement
Je hebt een gloednieuw appartement gekocht met een bouwjaar van 2019. Het appartement is goed geïsoleerd en is rondom tussen andere appartementen gevestigd. De totale oppervlakte van het appartement is 70 vierkante meter.
De berekening is dan als volgt: 70 x 40 = 2.800 Watt of 2,8 kW. Aan dit type appartement is vaak al een warmtepomp toegevoegd.
3. Rijtjeswoning
Je hebt een rijwoning uit 2002 gekocht en bent van plan vloerverwarming en een warmtepomp toe te voegen. De totale oppervlakte van de woning is 120 vierkante meter.
De berekening van het vermogen ziet er zo uit: 120 x 60 = 2.700 Watt of 2,7 kW.
4. 2-onder-1 kap
Je woont in een ruime 2-onder-1 kap woning met een bewoonbare oppervlakte van 150 vierkante meter. Het bouwjaar van de woning is 2015 en et pand is een aantal jaar terug goed geïsoleerd. Met een warmtepomp hoop je het huis verder te verduurzamen.
Je hebt dan het volgende vermogen nodig: 150 x 50 = 7.500 Watt of 7,5 kW. Een installateur kan je met advies op maat adviseren welke soort warmtepomp het beste bij deze situatie past.
5. Bedrijven en appartementencomplex: warmtepomp met hoog / groot vermogen
Een groter gebouw vraagt een veel krachtigere warmtepomp. Stel dat je bedrijfspand een oppervlakte van 2.000 vierkante meter heeft. Het pand is in 2018 gebouwd en is goed geïsoleerd.
Met deze oppervlakte is de berekening: 2.000 x 40 = 80.000 of 80 kW. Dat klinkt misschien veel, maar er zijn zelfs warmtepompen met een vermogen van wel 150 kW verkrijgbaar.