Warmtepomp met airco | Werking, kosten | Voordelen en nadelen

Een warmtepomp zorgt voor verwarming, maar door de warmtepomp te combineren met een airco kan deze ook voor verkoeling zorgen. Deze combinatie brengt een aantal voordelen en nadelen met zich mee.

airco met warmtepomp

I

Waarom een airco en warmtepomp combineren?

Door gebruik te maken van de combinatie tussen een airco en een warmtepomp kun je heel het jaar genieten van een aangename temperatuur in huis. Zo koelt de warmtepomp tijdens de zomerse dagen jouw woning door de warmte van binnen naar buiten te halen. 

De combinatie tussen airco en warmtepomp brengt naast dit voordeel ook andere voordelen en nadelen met zich mee, deze staan hieronder beschreven.

Voordelen van koelen met warmtepomp

Het koelen met een warmtepomp brengt voordelen met zich mee, naast dat je deze heel het jaar door kan gebruiken, zijn er ook nog de volgende voordelen:

 • Alles in één: Zoals eerder gezegd kun je een warmtepomp die ook gebruik maakt van een koelingssysteem heel het jaar door gebruiken. Daar komt ook bij kijken dat je niet hoeft te investeren in een duur aircosysteem.
 • Geen gebruik van gas: Een warmtepomp maakt geen gebruik van gas om het water op te warmen of af te koelen.
 • Milieuvriendelijk: Door gebruik te maken van een combinatie tussen airco en warmtepomp in plaats van een los aircosysteem en losse warmtepomp maak je gebruik van duurzame bronnen, wat weer beter is voor het milieu.

Nadelen 

Naast bovenstaande voordelen heb je ook de volgende nadelen:

 • De levensduur wordt verkort: Wanneer de warmtepomp veel wordt gebruikt in de zomer kan de levensduur van het apparaat dalen. De warmtepomp moet harder werken om de woning te koelen bij hogere temperaturen wat weer kan leiden tot slijtage van het apparaat, wat dus weer impact kan hebben op de levensduur.
 • De luchtvochtigheid daalt: Naast een verkorte levensduur kan door een warmtepomp te gebruiken in de zomer ook zorgen voor een verminderde luchtvochtigheid in de woning. Een verminderde luchtvochtigheid zorgt voor een droge lucht in de woning. Door gebruik te maken van luchtbevochtigers kun je dit probleem verhelpen.
 • Het energieverbruik gaat omhoog: Door gebruik te maken van een warmtepomp die ook kan koelen kan het zijn dat het energieverbruik toe kan nemen, dit is vooral het geval tijdens warmere dagen. De warmtepomp moet dan meer toeren draaien om de woning te koelen, dit kan ook zorgen voor hogere energiekosten.

Werking van een warmtepomp als airco

Door gebruik te maken van een warmtepomp met airco reguleer je de temperatuur in de woning op een duurzame manier.  Het systeem van deze combinatie maakt gebruik van een warmtewisselaar en een compressor om zo het koelmiddel door het circuit te laten circuleren. Op deze manier kan het apparaat warmte opnemen en afgeven, waardoor het dus in staat is om zowel te koelen als te verwarmen.

Binnenunit in de winter

Het gebruik van een warmtepomp als airconditioning werkt volgens een warmteoverdracht die via een binnenunit en buitenunit werkt. Een buitenunit kan warmte opnemen of afgeven aan de buitenlucht. In de winter kan de binnenunit warmte aan de binnenlucht doorgeven.

Buitenunit in de zomer

In de zomer geeft het warmtepompsysteem juist de warme lucht via de buitenunit af naar buiten en werkt zo dus als een airco. De binnenunit absorbeert warmte en geeft deze door aan de buitenlucht. Zo blijft de ruimte dus koel in de zomer.

Wat is de prijs voor de combinatie airco – warmtepomp?

De investering van een lucht-lucht warmtepomp is wat groter dan bij een traditionele airconditioning. Wel kun je flink besparen op de energiekosten. De gemiddelde prijs van een warmtepomp met airco hangt af van het vermogen. Hoeveel vermogen je nodig hebt, hangt dan weer af van hoeveel ruimtes je wilt verkoelen en/of verwarmen. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de € 5.000 en € 8.000.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Hoeveel verbruikt een warmtepomp met airco-unit?

Het verbruik van een warmtepomp met gecombineerde airco-unit is lager dan andere traditionele koelsystemen en verwarmingsystemen. Het verbruik is lager door het gebruik van duurzame energiebronnen. Warmtepompen met airconditioning kunnen het energieverbruik tot 30-50% verminderen in vergelijking met fossiele brandstofsystemen.

Het verbruik van een warmtepomp met gecombineerde airco-unit is afhankelijk van het volgende:

 • De grootte van de woning of ruimtes die verkoeld of verwarm moeten worden
 • De gewenste temperatuur in de woning

Verschil warmtepomp en airco

Door de combinatie tussen de airco en warmtepomp kun je dus verkoelen en verwarmen, maar wat is nu het verschil tussen de twee losse apparaten?

 • Een warmtepomp kan heel de woning verkoelen of verwarmen, terwijl dit met een losse airco alleen een paar ruimtes kan. 
 • Een warmtepomp wordt aan een afgiftesysteem bevestigd, waardoor de warme lucht wordt afgegeven aan de leidingen. Dit is niet het geval bij een airco en een airco. De airco kan dus alleen als steunverwarming gebruikt worden, maar nooit als hoofdverwarming.
 • Ook in prijs zit er verschil, een warmtepomp is duurder in de aanschaf dan een airco.

Wat is zuiniger? 

Over het algemeen is een warmtepomp zuiniger in het energieverbruik en de impact op het milieu. dan een airco. Een airco heeft niet zo’n efficiënt vermogen om net zo te verwarmen of te verkoelen als een warmtepomp.

Wat is goedkoper: verwarmen met airco of warmtepomp?

Het verwarmen met een airco is zeker goedkoper dan met een warmtepomp. Dit heeft te maken met de werking van een airco, want deze verplaatst de warme lucht van buiten naar binnen. Ook is de plaatsing van een warmtepomp duurder en je moet meer rekening houden met de ruimte die je nodig hebt en waar je deze gaat plaatsen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.