Zelf warmtepomp installeren: is het verstandig? 

In principe kun je een warmtepomp zelf installeren. Met voldoende kennis en wat praktijkervaring is het een klus die veel mensen zelf zouden kunnen uitvoeren. Toch zitten er wel wat haken en ogen aan het zelf installeren van een warmtepomp. Zo heb je bijvoorbeeld geen recht op subsidie als je de installatie zelf hebt uitgevoerd. We zetten de voor- en nadelen van het installeren van je eigen warmtepomp op een rijtje!

Kun je zelf een warmtepomp aansluiten?

Het aansluiten van een warmtepomp is niet ingewikkelder dan het aansluiten van bijvoorbeeld zonnepanelen. Met enige kennis van zaken zouden flink wat doe-het-zelvers in theorie prima een warmtepomp kunnen installeren. 

Als je de installatie van de warmtepomp voor eigen rekening neemt hoef je niet te wachten totdat een installateur een gaatje in zijn agenda heeft en kun je de warmtepomp plaatsen wanneer het jou uitkomt.

Bovendien is op papier een goede manier om geld te besparen. Van de totale kosten is ongeveer de helft van de aanschaf van de warmtepomp voor de installatie. Door te installatie zelf uit te voeren kun je op deze kosten besparen.

Toch zijn er een aantal belangrijke redenen om de installatie uit te besteden aan een erkende installateur. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat de installatie correct en veilig wordt uitgevoerd.

Zelf warmtepomp installeren

Geen recht op subsidie

Om aanspraak te mogen maken op subsidie voor het laten plaatsen van een warmtepomp moet je aan verschillende eisen voldoen. Een van die eisen is dat de warmtepomp door een erkende installateur is geplaatst. 

Deze eis is in het leven geroepen door de toenemende overlast van onjuist geïnstalleerde warmtepompen. Een vakman kan voorkomen dat de warmtepomp bijvoorbeeld te veel geluid produceert.

Door na de plaatsing van de warmtepomp subsidie aan te vragen kun je ongeveer 30% van de totale kosten vergoed krijgen. 

Geluid verminderen bij aanleg

Om te voorkomen dat jij of je buren geluidsoverlast ervaren mag een warmtepomp overdag slechts 45 decibel aan geluid produceren. In de nacht mag het apparaat zelfs maar 40 decibel aan geluid maken.

Tijdens de installatie kun je een aantal maatregelen nemen om de hoeveelheid geluid terug te dringen. Doe-het-zelvers zijn niet altijd op de hoogte van deze verschillende maatregelen.

Een vakman helpt je een geschikte plaatsing te bepalen en zal de warmtepomp op trillingsdempers en zware bouwdelen monteren. Zo krijg je achteraf geen problemen met de buren! 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Installatiebedrijf is efficiënter

Een installatiebedrijf heeft ontzettend veel ervaring met het plaatsen van warmtepomp. Mede daardoor zijn zij veel sneller in het plaatsen van een warmtepomp dan een doe-het-zelver.

Bovendien werkt de warmtepomp na plaatsing waarschijnlijk efficiënter dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Een rekenfout of inschattingsfout is immers zo gemaakt. 

Een installateur zorgt ervoor dat je 15 tot 20 jaar lang gebruik kunt maken van een efficiënte installatie met een hoge opbrengst

Aandachtspunten en risico’s bij installatie

Toch zijn er ieder jaar weer huishoudens die ervoor kiezen om de installatie zelf uit te voeren. Met name lucht-lucht warmtepompen en lucht-water warmtepompen worden zelf geplaatst. Deze installaties zijn eenvoudiger uit te voeren dan het plaatsen van een geothermische warmtepomp.

Zelf warmtepomp installeren

Zelf verantwoordelijk voor schade

Als je de installatie van de warmtepomp hebt uitbesteed aan een bedrijf zijn zij verplicht een bepaalde garantieperiode te bieden. Je kunt dan bij het bedrijf aankloppen op het moment dat er binnen deze garantieperiode problemen ontstaan. 

Wanneer je de warmtepomp zelf hebt aangesloten ben je ook zelf verantwoordelijk voor eventuele schade of problemen in opbrengst. Je kunt de onkosten die je hiervoor maakt niet verhalen op een bedrijf.

Complexe problemen

Zelfs met kennis van warmtepompen kan het voorkomen dat je tijdens de installatie tegen een complex probleem aanloopt. Stel bijvoorbeeld dat je onverwacht moet afwijken van de vooraf bepaalde opstelling. Een installateur kan dan een volgende geschikte plaats bepalen. 

Daarnaast kan het zo zijn dat er een storing plaatsvindt waar je geen oplossing voor in de instructies kunt vinden. Het kan dan zo zijn dat je alsnog een installateur moet benaderen om de warmtepomp correct te plaatsen. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Waarom zou je toch zelf een warmtepomp plaatsen?

Met subsidie heb je recht op ongeveer 30% van de totale kosten van een warmtepomp. De installatie van een warmtepomp is daarentegen al gauw 50% van de totale kosten. Door de klus uit te besteden kun je dus zo’n 30% op de initiële kosten besparen, terwijl je met het zelf installeren van de warmtepomp tot wel 50% kunt besparen.

Je bent niet wettelijk verplicht een warmtepomp door een installateur te laten plaatsen. Met veel kennis kun je er dus toch voor kiezen om de warmtepomp aan te sluiten.

Veelgestelde vragen

Kan ik zomaar een warmtepomp plaatsen?

+
Je bent niet wettelijk verplicht om het plaatsen van een warmtepomp uit te besteden aan een specialist. Je kunt er dus voor kiezen om de warmtepomp zelf te plaatsen. Ga wel bij je gemeente na of er in jouw situatie vergunningen nodig zijn voordat je de warmtepomp mag plaatsen.

Hoe moeilijk is het om een warmtepomp te installeren?

+
Met wat ervaring en flinke kennis van warmtepompen is het installeren van een warmtepomp niet ingewikkelder dan het installeren van zonnepanelen. Het is wel goed om te onthouden dat een inschattingsfout eenvoudig wordt gemaakt en je daar zelf verantwoordelijk voor bent.

Welke warmtepomp mag je zelf installeren?

+
In de praktijk zien we dat lucht-lucht warmtepompen en lucht-water warmtepompen af en toe zonder hulp van een vakman worden geïnstalleerd. Deze systemen zijn eenvoudiger aan te leggen dan een geothermische warmtepomp.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.