Zelf warmtepomp installeren | Is het verstandig?
In principe kun je een warmtepomp zelf installeren. Met voldoende kennis en wat praktijkervaring is het een klus die veel mensen zelf zouden kunnen uitvoeren. Toch zitten er wel wat haken en ogen aan het zelf installeren van een warmtepomp. Zo heb je bijvoorbeeld geen recht op subsidie als je de installatie zelf hebt uitgevoerd. We zetten de voor- en nadelen van het installeren van je eigen warmtepomp op een rijtje!
Kun je zelf een warmtepomp aansluiten?
Het aansluiten van een warmtepomp is niet ingewikkelder dan het aansluiten van bijvoorbeeld zonnepanelen. Met enige kennis van zaken zouden flink wat doe-het-zelvers in theorie prima een warmtepomp kunnen installeren.
Als je de installatie van de warmtepomp voor eigen rekening neemt hoef je niet te wachten totdat een installateur een gaatje in zijn agenda heeft en kun je de warmtepomp plaatsen wanneer het jou uitkomt.
Bovendien is op papier een goede manier om geld te besparen. Van de totale kosten is ongeveer de helft van de aanschaf van de warmtepomp voor de installatie. Door te installatie zelf uit te voeren kun je op deze kosten besparen.
Toch zijn er een aantal belangrijke redenen om de installatie uit te besteden aan een erkende installateur. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat de installatie correct en veilig wordt uitgevoerd.
Geen recht op subsidie
Om aanspraak te mogen maken op subsidie voor het laten plaatsen van een warmtepomp moet je aan verschillende eisen voldoen. Een van die eisen is dat de warmtepomp door een erkende installateur is geplaatst.
Deze eis is in het leven geroepen door de toenemende overlast van onjuist geïnstalleerde warmtepompen. Een vakman kan voorkomen dat de warmtepomp bijvoorbeeld te veel geluid produceert.
Door na de plaatsing van de warmtepomp subsidie aan te vragen kun je ongeveer 30% van de totale kosten vergoed krijgen.
Geluid verminderen bij aanleg
Om te voorkomen dat jij of je buren geluidsoverlast ervaren mag een warmtepomp overdag slechts 45 decibel aan geluid produceren. In de nacht mag het apparaat zelfs maar 40 decibel aan geluid maken.
Tijdens de installatie kun je een aantal maatregelen nemen om de hoeveelheid geluid terug te dringen. Doe-het-zelvers zijn niet altijd op de hoogte van deze verschillende maatregelen.
Een vakman helpt je een geschikte plaatsing te bepalen en zal de warmtepomp op trillingsdempers en zware bouwdelen monteren. Zo krijg je achteraf geen problemen met de buren!
Installatiebedrijf is efficiënter
Een installatiebedrijf heeft ontzettend veel ervaring met het plaatsen van warmtepomp. Mede daardoor zijn zij veel sneller in het plaatsen van een warmtepomp dan een doe-het-zelver.
Bovendien werkt de warmtepomp na plaatsing waarschijnlijk efficiënter dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Een rekenfout of inschattingsfout is immers zo gemaakt.
Een installateur zorgt ervoor dat je 15 tot 20 jaar lang gebruik kunt maken van een efficiënte installatie met een hoge opbrengst.
Aandachtspunten en risico’s bij installatie
Toch zijn er ieder jaar weer huishoudens die ervoor kiezen om de installatie zelf uit te voeren. Met name lucht-lucht warmtepompen en lucht-water warmtepompen worden zelf geplaatst. Deze installaties zijn eenvoudiger uit te voeren dan het plaatsen van een geothermische warmtepomp.
Zelf verantwoordelijk voor schade
Als je de installatie van de warmtepomp hebt uitbesteed aan een bedrijf zijn zij verplicht een bepaalde garantieperiode te bieden. Je kunt dan bij het bedrijf aankloppen op het moment dat er binnen deze garantieperiode problemen ontstaan.
Wanneer je de warmtepomp zelf hebt aangesloten ben je ook zelf verantwoordelijk voor eventuele schade of problemen in opbrengst. Je kunt de onkosten die je hiervoor maakt niet verhalen op een bedrijf.
Complexe problemen
Zelfs met kennis van warmtepompen kan het voorkomen dat je tijdens de installatie tegen een complex probleem aanloopt. Stel bijvoorbeeld dat je onverwacht moet afwijken van de vooraf bepaalde opstelling. Een installateur kan dan een volgende geschikte plaats bepalen.
Als je van plan bent de warmtepomp met vloerverwarming te combineren wordt het al een stuk ingewikkelder om het systeem goed aan te sluiten.
Daarnaast kan het zo zijn dat er een storing plaatsvindt waar je geen oplossing voor in de instructies kunt vinden. Het kan dan zo zijn dat je alsnog een installateur moet benaderen om de warmtepomp correct te plaatsen.
Waarom zou je toch zelf een warmtepomp plaatsen?
Met subsidie heb je recht op ongeveer 30% van de totale kosten van een warmtepomp. De installatie van een warmtepomp is daarentegen al gauw 50% van de totale kosten. Door de klus uit te besteden kun je dus zo’n 30% op de initiële kosten besparen, terwijl je met het zelf installeren van de warmtepomp tot wel 50% kunt besparen.
Je bent niet wettelijk verplicht een warmtepomp door een installateur te laten plaatsen. Met veel kennis kun je er dus toch voor kiezen om de warmtepomp aan te sluiten.