Zonnepanelen met warmtepomp | Is het een goede combinatie?

Zonnepanelen combineren met een warmtepomp, wat zijn de mogelijkheden? Hoe werkt het in de winter en welke kosten komen hierbij kijken? Voordat je de investering maakt, is het goed om antwoord te hebben op deze vragen. Daarom hebben wij alle informatie voor je op een rij gezet in dit artikel!

zonnepanelen met warmtepomp

Warmtepomp combineren met zonnepanelen

Een warmtepomp kan goed gecombineerd worden met zonnepanelen. Om warmte op te wekken, heeft een warmtepomp namelijk stroom nodig. Deze stroom kan weer opgewekt worden met je zonnepanelen. Deze manier van verwarmen heeft verschillende voordelen:

  • Volledige duurzame energievoorziening
  • Goed voor het milieu door minder CO2-uitstoot
  • Lagere energierekening

Huis verwarmen met warmtepomp en zonnepanelen in de winter

Hoe werkt de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen precies in de winter, wanneer er veel minder zonuren zijn? Ook dan kun je je zonnepanelen gebruiken voor de elektriciteit van je warmtepomp. De zonnepanelen wekken nog steeds stroom op en bovendien werken warmtepompen zeer efficiënt, waardoor ze zelfs op koude dagen warmte uit de grond of buitenlucht kunnen halen. 

Aantal benodigde zonnepanelen berekenen 

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een goede werking van je warmtepomp is afhankelijk van verschillende factoren. Met een simpele som kun je dit echter zelf berekenen. Wanneer je het jaarlijkse stroomverbruik van de warmtepomp en het gemiddelde rendement van de warmtepomp deelt door de stroomopbrengst per zonnepaneel, krijg je het aantal benodigde zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor de combinatie met een hybride warmtepomp?

Het verschilt per type warmtepomp hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Voor een hybride warmtepomp moet je denken aan ongeveer 5 tot 7 zonnepanelen. De hybride warmtepomp werkt nog samen met de cv-ketel, waardoor deze minder stroom verbruikt dan andere soorten warmtepompen. Wanneer nodig springt de cv-ketel namelijk bij, bijvoorbeeld op koude dagen, waardoor de warmtepomp zelf minder stroom verbruikt. 

Hoeveel zonnepanelen gebruiken voor de combi met een all-electric warmtepomp?

Bij een all-electric warmtepomp is het aan te raden om ongeveer 7 tot 9 zonnepanelen te installeren. Deze warmtepomp werkt immers volledig op stroom en heeft daarom ook meer zonne-energie nodig dan een hybride warmtepomp. Het aantal benodigde zonnepanelen neemt hierdoor ook toe. Je bent dan wel helemaal van het gas af en kunt volledig duurzaam verwarmen. 

huis met zonnepanelen en warmtepomp

Wat kost een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen?

De totale kosten voor een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen liggen op gemiddeld € 10.000 tot € 25.000. Hoe hoog de prijs uiteindelijk uitvalt, is afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, de grootte van je huis en de efficiëntie van de warmtepomp. De kosten voor alleen een warmtepomp liggen tussen de € 4.000 en € 27.000 en voor zonnepanelen is dit gemiddeld € 425 tot € 500 per stuk.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Subsidie aanvragen om de prijs te drukken

Voor de aanschaf van een warmtepomp kun je subsidie aanvragen. Dit valt onder de Investeringssubsidie duurzame energie, ook wel ISDE. Deze regeling is door de overheid opgezet om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Je ontvangt een minimaal subsidiebedrag van € 500, wat nog kan oplopen afhankelijk van het type warmtepomp dat je koopt.

De aanschaf van zonnepanelen valt niet onder deze regeling. Voor zonnepanelen is er geen landelijke subsidie, maar in sommige gemeentes kun je wel een lokale subsidie aanvragen. Hier kun je het best over informeren bij je gemeente. 

Teruggave van btw mogelijk 

Ondanks dat je voor zonnepanelen geen subsidie kunt aanvragen, profiteer je wel van een ander financieel voordeel. Je kunt namelijk de btw op de aanschafprijs van de zonnepanelen terugvragen. Dit is 21% btw op de materialen en 9% btw op de arbeidskosten voor de installatie van de panelen.

Energiekosten met warmtepomp en zonnepanelen

Doordat een warmtepomp op stroom werkt, gaat je stroomverbruik omhoog. Als je kiest voor een combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen kan dit stroomverbruik opgevangen worden en ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Zo kun je optimaal gebruik maken van beide systemen en kun je tot wel 80% besparen op je energierekening.

Warmtepomp combineren met zonnepanelen: gratis offertes

Ben je benieuwd of een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen een goede investering is voor jouw woning? Geef je wensen door via onderstaand formulier en kom in contact met diverse leveranciers. Je ontvangt offertes op maat en krijgt zo een goed beeld van de mogelijkheden en het totale kostenplaatje. Vergelijk de prijzen en vind de beste deal!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.