Warmtepomp nieuwbouw | Wat kost het? + voordelen en mogelijkheden

Nieuwbouw is uitermate geschikt om een nieuwe warmtepomp bij te plaatsen. Niet alleen kan het hele huis dan precies goed worden ingericht en gebouwd om het beste rendement uit de warmtepomp te halen, je hebt ook veel meer opties qua welke warmtepomp je laat plaatsen. Hierbij komt ook nog dat sinds 2023, het verplicht is om minimaal een hybride warmtepomp in nieuwbouw te laten plaatsen.

buitenunit warmtepomp bij nieuwbouw

Verminder je gasverbruik en energiekosten [Voordelen]

Door een warmtepomp te laten installeren in je nieuwbouwwoning, kun je jouw gasverbruik flink verminderen en je energiekosten verlagen. Na 2050 wil de overheid dat Nederland compleet van het gas af is, maar je kunt hier alvast je steentje aan bijdragen, en een vriend van je eigen portemonnee zijn, door veel eerder over te stappen naar duurzame manieren van verwarmen. Wanneer je bij nieuwbouw meteen een warmtepomp laat plaatsen, kun je voorkomen dat je nog een gasaansluiting nodig hebt en hier ook voor moet betalen. Daarbij komt nog dat je minstens een hybride warmtepomp moet plaatsen bij nieuwbouw sinds 2023, waardoor je altijd minder gas zult verbruiken.

Wat kost een warmtepomp voor een nieuwbouw woning? 

Een warmtepomp voor een nieuwbouw woning is een flinke investering. Daarentegen zullen de uiteindelijke kosten vaak aan de lagere kant liggen, omdat er geen CV-ketel hoeft te worden verwijderd en de warmtepomp op de optimale manier kan worden geïnstalleerd. Omdat alle soorten warmtepompen bij nieuwbouw kunnen worden aangelegd, is de prijs erg afhankelijk van welke warmtepomp je precies kiest. De kosten kunnen variëren van € 4.000 tot wel € 27.000, inclusief installatie.

Overzicht kosten van verschillende warmtepompen 

Type warmtepompGemiddelde prijzen
Warmtepomp Lucht-Water (3 tot 10 kW)€ 8.000 – € 11.000
Warmtepomp Grond-Water (4 tot 16 kW)€ 23.000 – € 27.000
Warmtepomp Hybride (3 tot 6 kW)€ 7.000 – € 11.000
Warmtepomp Lucht-Lucht (5 tot 6 kW)€ 4.000 – € 8.000
Warmtepomp Water-Water (4 tot 12 kW)€ 13.000 – € 17.000

BTW en hoeveel ISDE subsidie?

Ook warmtepompen ontkomen niet aan BTW. Deze zitten in het hoge tarief, maar de 21% BTW zit altijd al bij de prijs inbegrepen. Waar je wel op kunt besparen, is door subsidie aan te vragen. Ook bij nieuwbouw woningen kun je vaak subsidie aanvragen voor warmtepompen, mits deze nieuw zijn gekocht en op de meldcodelijst staan. Bijna alle soorten warmtepompen hebben recht op subsidie, alleen lucht-lucht warmtepompen zijn hier meestal van uitgesloten. Je kunt gemiddeld € 1.950 tot € 5.100 aan subsidie krijgen, afhankelijk van de aankoopprijs van je warmtepomp.

Energieverbruik nieuwbouwwoning met warmtepomp

Wanneer je jouw nieuwbouwwoning meteen met een warmtepomp uitrust, zal je energieverbruik er anders uit zien dan bij een bestaande woning. Je zult minder gas verbruiken, mogelijk zelfs helemaal geen gasaansluiting meer nodig hebben, maar je elektriciteitsverbruik gaat hierdoor wel omhoog. Uiteindelijk zul je onder de streep goedkoper uit zijn, omdat elektriciteit veel goedkoper is dan gas en je de mogelijkheid hebt om zelf elektriciteit op te wekken door middel van zonnepanelen. Omdat een warmtepomp minder elektriciteit nodig heeft voor eenzelfde hoeveelheid verwarmen als een CV-ketel gas nodig heeft, zul je ook nog besparen op het pure energieverbruik.

Offertes voor nieuwbouw warmtepompen vergelijken?
Nieuwbouw is bij uitstek geschikt om een warmtepomp in te laten plaatsen. Vraag nu offertes aan om de beste prijs voor jouw nieuwe warmtepomp te ontdekken.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Veel gebruikte soorten warmtepompen voor nieuwbouw

Met alle soorten warmtepompen kan het soms lastig kiezen zijn. Helemaal bij nieuwbouw, waar je een stuk meer vrije keuze hebt dan bijvoorbeeld een warmtepomp in een appartement. Onderstaande soorten zijn het meest gekozen bij nieuwbouw, en hebben allemaal hun eigen voordelen en nadelen.

1. Hybride model

Een hybride warmtepomp is meestal een lucht/water warmtepomp, die samen werkt met de CV-ketel. Je hebt bij deze optie dus nog een gasaansluiting nodig, maar zult deze een stuk minder gebruiken dan wanneer je puur op gas blijft verwarmen. Zodra de buitentemperatuur te koud wordt voor de warmtepomp om echt efficiënt te werken, zal de CV-ketel bijspringen. Ook zal de CV-ketel het warme sanitaire water blijven verzorgen. Een hybride warmtepomp kost gemiddeld € 7.000 tot € 11.000, inclusief installatie.

De voordelen van deze optie is dat je woning niet helemaal uitgerust hoeft te worden met goede isolatie en lage temperatuur verwarming. Ook is de lage prijs een voordeel, want een nieuwbouw woning is vaak al duur genoeg. Daarentegen zijn de nadelen dat je niet helemaal van het gas af bent en naderhand nog een keertje zult moeten overstappen op een volledig elektrische warmtepomp. Tijdens de bouw van je woning is ook meteen de makkelijkste tijd om de warmtepomp goed te installeren in een ideale situatie, dus waarom zou je daar niet meteen gebruik van maken.

2. Grond of geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp, of een grond/water warmtepomp, is bij uitstek geschikt voor nieuwbouw. Hiervoor moet diep in de grond worden geboord om de constante temperatuur van de bodem zelf te gebruiken als warmtebron voor deze geothermische warmtepomp. Het is een erg efficiënt en duurzame manier van verwarmen, die niet afhankelijk is van de seizoenswisselingen. Omdat hier boormachines of graafmachines voor moeten worden gebruikt, is het lastig dit bij bestaande bouw toe te passen. Bij nieuwbouw kan dit daarentegen al worden geplaatst voordat de woning zelf is gebouwd, wat alles een stuk makkelijker maakt.

De grote voordelen van dit systeem liggen vooral in de consistentie van de bodem-water warmtepomp. De bodemtemperatuur is het hele jaar door hetzelfde en zal ook niet snel veranderen, plus je kunt in de zomer hiermee het huis ook passief koelen en zo weer wat warmte terugbrengen in de bron. Ook is geothermie erg stil. Daarentegen is het een dure warmtepomp om te plaatsen, met prijzen tussen de € 23.000 en € 27.000, inclusief de boringen en installatie. Ook zijn er vaak vergunningen nodig voor de grondboringen.

3. Water-water of grondwater warmtepomp

Een water-water of grondwater warmtepomp maakt gebruik van grondwater als warmtebron. Dit kan op twee verschillende manieren: door middel van een open systeem of een gesloten systeem. Bij een open systeem wordt het grondwater zelf door de leidingen gepompt om het verwarmingswater mee te verwarmen, een gesloten systeem heeft een brine mengsel door de leidingen stromen die de warmte van het grondwater overnemen.

Deze soort warmtepomp kan alleen maar worden geplaatst bij grondwater, en heeft vaak een vergunning nodig. Hierdoor zijn er minder mogelijkheden voor deze warmtepomp, maar deze heeft wel een goed rendement en een laag energieverbruik. Ook is de prijs een stuk goedkoper dan een geothermische warmtepomp, gemiddeld € 13.000 tot € 17.000, inclusief installatie.

4. Luchtwarmtepomp

Een luchtwarmtepomp heeft de buitenlucht als energiebron, waardoor je meestal een buitenunit nodig hebt. Deze warmtepompen kunnen als lucht-lucht en lucht-water variant worden geplaatst, al is de lucht-water variant het vaakst gekozen. Niet alleen is het vermogen van de warmtepomp hoger, je kunt met deze soort ook echt van het gas af, waar een lucht-lucht warmtepomp (ook wel een airco) vaak nog extra verwarming nodig heeft. 

Het grote voordeel van een luchtwarmtepomp is de prijs en de makkelijke plaatsing. Een lucht-lucht warmtepomp kost gemiddeld € 4.000 tot € 8.000, terwijl een lucht-water warmtepomp gemiddeld € 8.000 tot € 11.000 kost. De installatie en BTW zijn bij deze prijzen al inbegrepen. Omdat er niet in de grond hoeft te worden geboord, scheelt dit flink in de installatiekosten en arbeidsuren. Daarentegen is deze warmtepomp erg afhankelijk van de temperatuur van de buitenlucht, waardoor deze soort warmtepomp een stuk minder consistent is dan een geothermische warmtepomp.

buitenunits warmtepompen worden geplaatst bij nieuwbouw

Welk type kiezen? Belangrijke aandachtspunten

Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten die je kunnen helpen met de beste warmtepomp uitkiezen uit alle soorten warmtepompsystemen. De aanschaf van een warmtepomp is dan wel een duurzame investering, je wilt hierin wel de juiste keuze maken en je nieuwbouw toespitsen op je gekozen type warmtepomp.

  • Wat is je budget?
  • Welk vermogen heb je nodig?
  • Wat past er in het bouwplan?
  • Kun je zonnepanelen of een zonneboiler plaatsen?
  • Voldoet je woning aan de BEN-normen?
  • Heb je vergunnings- of meldingsplicht?
  • Wordt jouw woning energiezuinig genoeg voor de warmtepomp?

Isolatie op orde?

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen voor een warmtepomp, is of je nieuwbouwwoning geschikt is. Een goede isolatie is nodig om de warmtepomp optimaal te laten werken, omdat deze op lage temperaturen zal verwarmen. Je kunt met lagere temperaturen prima verwarmen, mits de warmte (en koelte in de zomer) niet naar buiten kan ontsnappen. Ook is lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming een belangrijk onderdeel, maar als de isolatie niet op orde is, zal een warmtepomp zichzelf niet terugverdienen en soms zelfs duurder uitvallen dan normale verwarming op gas.

Warmtepomp nieuwbouw: vrijblijvende offertes

Bij nieuwbouw moet je veel knopen doorhakken en goed kijken waar je budget toereikend voor is. Meteen een warmtepomp laten installeren zal een deel van het budget opvragen, maar bespaart ook veel, nu en in de toekomst. Vraag gratis offertes aan van ervaren installateurs om de beste prijs te krijgen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.