Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?

Het combineren van zonnepanelen met een warmtepomp is een goede keuze wanneer je wilt besparen op je energierekening. Maar hoeveel panelen heb je nodig en hoe werkt dit precies? In deze tekst leer je alles wat je moet weten.

hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een warmtepomp

Wil je een gasloos huis? Hoeveel zonnepanelen nodig voor een warmtepomp?

De hoeveelheid zonnepanelen die nodig is om te voorzien in de vraag van de warmtepomp verschilt per situatie en er is dus geen eenduidig antwoord op te geven. De hoeveelheid hangt af van het vermogen, maar ook van het merk en het type. Voor een hybride warmtepomp heb je bijvoorbeeld gemiddeld 5 tot 7 extra zonnepanelen nodig terwijl je bij een full-electric warmtepomp al snel 7 tot 9 extra zonnepanelen nodig hebt. Enkel wanneer je de juiste hoeveelheid zonnepanelen in combinatie met de juiste warmtepomp hebt, kun je flink besparen op je energierekening.

Aantal panelen voor hybride warmtepomp?

Bij een hybride warmtepomp heb je minder zonnepanelen nodig dan bij een full-electric warmtepomp, maar er zijn zeker nog extra zonnepanelen nodig. Gemiddeld zal je tussen de 5 en 7 extra zonnepanelen nodig hebben om te zorgen voor voldoende stroom. Hoeveel (extra) zonnepanelen je precies nodig hebt, hangt af van de grootte van je woning, je energieverbruik en het type warmtepomp.

Aantal panelen voor full-electric warmtepomp?

Bij een full-electric warmtepomp zijn er relatief veel extra zonnepanelen nodig, dit systeem werkt namelijk volledig op elektriciteit zoals je ook al kunt zien aan de naam. Bij deze optie heb je ongeveer 7 tot 9 extra zonnepanelen nodig, maar dit kan nog wat variëren. Ook hier hangt het aantal zonnepanelen wat je nodig hebt af van de grootte van je woning en je energieverbruik. Het aanschaffen van deze extra zonnepanelen is een grote investering in het begin, maar op de lange termijn zal dit zorgen voor besparingen.

Besparing berekenen

Wanneer je een warmtepomp combineert met zonnepanelen kun je enorm besparen op je energierekening. Hoeveel deze besparing precies zal zijn, hangt af van je specifieke situatie. Laten we eens kijken naar twee voorbeelden. Voor een full-electric warmtepomp gaat je gasrekening naar nul, je gebruikt namelijk alleen elektriciteit. Wel gebruik je veel meer elektriciteit, maar doordat je dit opwekt betaal je hier niks extra’s voor. Als je energie over hebt, kun je zelfs nog geld ervoor terug krijgen.

Een tweede optie is de hybride warmtepomp. Deze heeft een iets minder efficiënte werking dan de full-electric optie, omdat er gebruikgemaakt wordt van gas en elektriciteit, maar dan nog wordt er veel bespaard. Met een hybride warmtepomp bespaar je tot ongeveer 60% op je gasrekening. Ook hier ga je meer energie gebruiken, maar dit wordt opgevangen door de energie die je opwekt.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Prijs 

De kosten van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen verschillen per situatie. De prijs van deze warmtepomp is gemiddeld tussen de € 5000 en € 25.000 inclusief installatie, afhankelijk van je wensen. Verder spelen de kosten van de zonnepanelen ook nog een rol, deze kosten ongeveer € 500 tot € 800 per zonnepaneel. Let er wel op dat de kosten kunnen variëren per woning vanwege de oppervlakte, wensen en verschillende externe factoren.

Is een warmtepomp zonder zonnepanelen rendabel?

Ja, een warmtepomp zonder zonnepanelen kan ook nog rendabel zijn, maar voor een maximale opbrengst gebruik je ze het best samen. Door de warmtepomp gebruik je minder gas, waardoor je gasrekening daalt. Dit zal sneller dalen dan dat de kosten van het gebruik van een warmtepomp toenemen, waardoor je geld zult besparen. Dit gaat uiteraard nog sneller bij de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen.

Terugverdientijd warmtepomp en zonnepanelen

De terugverdientijd van een warmtepomp gecombineerd met zonnepanelen ligt gemiddeld tussen de 7 en 15 jaar. Hoeveel dit precies is, hangt af van de energieprijzen, de werking van de installatie en eventuele subsidies die beschikbaar zijn. Het voordeel is dat je na de terugverdientijd gebruik kunt maken van gratis energie die de zonnepanelen leveren, waardoor je energierekening flink zal dalen.

Wat kosten 10 zonnepanelen en een warmtepomp?

10 zonnepanelen kosten ongeveer tussen de € 5000 en € 8000, de warmtepomp kost nog eens tussen de € 5000 en € 25.000. In het gunstigste geval ben je dus ongeveer € 10.000 kwijt, maar dit kan oplopen tot € 33.000. Hoeveel de kosten exact zullen zijn is niet zo eenvoudig te zeggen, dit kun je het best bespreken met een installateur of een professional. Het is ook verstandig om meerdere offertes op te vragen, want op deze manier kun je de beste optie vinden voor jouw situatie.

Offerte

Wanneer je een offerte aan gaat vragen zijn er verschillende aspecten waar je op dient te letten, bijvoorbeeld je eigen wensen, budget en de eigenschappen van de woning. Vaak is het aantrekkelijk om voor de goedkoopste optie te gaan, maar na verloop van tijd is dit vaak niet de goedkoopste optie door onderhoud wat sneller nodig is of door een werking die niet goed aansluit bij jouw woning. Hierdoor is het altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijg je een goed inzicht in de beschikbare opties waardoor je beter een keuze kunt maken voor jouw situatie op basis van je eigen wensen en de eigenschappen van de woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.