Een warmtepomp huren | Wat kost het en wat zijn de voordelen?
Wil jij gebruik maken van een warmtepomp, maar vind je het een te grote investering? Geen probleem, want je kan dan een warmtepomp huren. Op deze manier kun je profiteren van de voordelen van een warmtepomp en ook besparen op de kosten. We bespreken de kosten en de voordelen in dit artikel.
Waarom een warmtepomp verwarming huren voor je huis?
Je kunt flink profiteren van het huren van een warmtepomp, het brengt namelijk een aantal voordelen met zich mee, zoals:
- Je bespaart geld op de gasrekening en je geeft niet een groot bedrag uit aan een warmtepomp
- Je betaalt een vast bedrag per maand
- Met een warmtepomp verwarm je jouw water op een duurzame manier
- Je hoeft niet te betalen voor onderhoud en/of service, vanwege een all-in contract
Financieren door te huren of te leasen, wat is het verschil?
Het leasen en het huren van een warmtepomp lijkt veel op elkaar, zo heeft het leasen van een warmtepomp bijna dezelfde voordelen als de voordelen wanneer je een warmtepomp huurt. Bij leasen word je uiteindelijk de eigenaar van de warmtepomp aan het einde van het contract. Daarnaast is leasen op de lange termijn duurder dan het aanschaffen van een warmtepomp.
Wat kost het om een hybride cv-ketel warmtepomp te huren?
De prijs van het huren van een warmtepomp verschilt per type pomp en het merk. Een voordeel aan het huren is dat er geen onderhoudskosten bij komen. Deze extra kosten zijn namelijk bij de huurprijs inbegrepen, wel komen de installatiekosten bij de huurprijs.
De gemiddelde maandelijkse kosten voor een hybride warmtepomp zijn rond de € 60. Voor een all-electric warmtepomp is dit rond de € 95.
Is een warmtepomp huren rendabel?
Het huren van een warmtepomp zal in eerste instantie geld besparen, omdat je niet gelijk een grote investering doet. Maar uiteindelijk, net zoals bij het leasen van een warmtepomp, is huren duurder dan het kopen van een warmtepomp.
Kun je het best een warmtepomp huren of kopen?
Of je nu een warmtepomp wilt huren of kopen hangt natuurlijk af van jouw situatie en jouw eisen. Wil je bijvoorbeeld niet gelijk veel geld uitgeven aan een warmtepomp? Dan kun je beter kiezen voor het huren, maar een warmtepomp kopen heeft dan weer een voordeel dat dit ook een waardeverhoging kan mee brengen, je zelf de eigenaar bent en dat je recht hebt op een subsidie, wat niet het geval is bij het huren van een warmtepomp. Ook is het kopen van een warmtepomp uiteindelijk voordeliger dan huren of leasen.
Aandachtspunten bij huur
Voordat je een warmtepomp wilt gaan huren, moet je rekening houden met een aantal factoren, kun je het bijvoorbeeld wel bekostigen, welk type warmtepomp past het beste in de woning en komen er nog andere kosten bij kijken? De factoren waar je rekening mee moet houden zijn als volgt:
- De contractduur: Zorg dat het duidelijk is hoe lang het contract duurt en schat in wat de beste duur voor jou is. Is dat bijvoorbeeld 5 maanden, een jaar of langer?
- Installatiekosten: Het is goed om te weten dat de installatiekosten bij de huurprijs komen.
- Geschikte woning: Ga eerst altijd na of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp, vaak bij bestaande woningen moet er namelijk nog andere isolatie toegepast worden.
- Vermogen: Ga na welk vermogen warmtepomp het beste aansluit bij jouw situatie.
Aandachtspunten bij koop
Bij het kopen van een warmtepomp moet je natuurlijk ook rekening houden met het vermogen en of je een geschikte woning hebt. Bij het kopen is het ook goed om rekening te houden met de prijs van de warmtepomp, het is namelijk een redelijke grote investering. Maar deze investering zorgt wel voor een waardeverhoging van de woning. Daarnaast moet je in tegenstelling tot het huren ook voor onderhoud betalen en dit zelf ook regelen.
Zonnepanelen huren
Naast het huren van een warmtepomp kun je ook zonnepanelen huren. Zo maak je gebruik van zonne-energie zonder de volledige installatie en aanschaf te hoeven bekostigen. Vaak hebben deze zonnepanelen ook nog is een goede kwaliteit. Naast geen grote investering te hoeven betalen, hoef je ook de kosten voor reparaties en onderhoud niet te betalen.
Het huren van zonnepanelen kan wel zo zijn nadelen hebben, net zoals het huren van een warmtepomp:
- Zo is het huren van zonnepanelen uiteindelijk duurder dan het kopen, net zoals bij het huren van een warmtepomp
- Bij het huren van zonnepanelen zit je vaak vast aan een langdurig contract
- Het rendement is lager dan dat je het zonnepanelen koopt
Offerte
Twijfel je welk type warmtepomp je wilt aanschaffen of basis van de kostprijs? Vul dan onderstaand formulier in en geef je wensen door. Je ontvangt offertes op maat van warmtepomp leveranciers. Vergelijk de prijzen en vind de beste deal!