Wat zijn de voor- en nadelen van verwarmen met een warmtepomp?

Met een warmtepomp kun je op een duurzamere manier je woning verwarmen. Een warmtepomp heeft geen gas nodig waardoor je energierekening daalt. Maar heeft een warmtepomp eigenlijk ook aandachtspunten waar je rekening mee moet houden? 

de voor- en nadelen van een warmtepomp

De voordelen van een warmtepomp

Door een warmtepomp te laten plaatsen kun je profiteren van behoorlijk wat verschillende voordelen. De warmtepomp is een milieuvriendelijker alternatief op onze traditionele manieren van verwarmen. We zetten alle voordelen voor je op een rij!

Voordeel 1: Energiekosten besparen

Misschien wel het grootste voordeel van een warmtepomp is dat je er fors mee kunt besparen op je energierekening. Dat zit zo: een warmtepomp onttrekt warmte uit hernieuwbare bronnen zoals de lucht, de grond of water. Daardoor heb je geen gas meer nodig om het hele huis te kunnen verwarmen. 

Het gevolg daarvan is dat je een stuk minder energiekosten betaalt. Dat is niet alleen fijn op korte termijn, maar ook vooral op de langere termijn. Zeker met het oog op de wisselende gasprijzen. 

Voordeel 2: Waarde van de woning stijgt

Een ander pluspunt van een warmtepomp is dat het de waarde van je woning kan laten stijgen. Warmtepompen zorgen voor een hoger energielabel, en een waardevermeerdering bij een eventuele verkoop. Voor een potentiële koper is een gasvrij huis waarschijnlijk een stuk aantrekkelijker. 

Voordeel 3: Milieuvriendelijke verwarming

Een volledig elektrische warmtepomp is een vorm van milieuvriendelijke verwarming. Het systeem gebruikt slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit en helemaal geen gas. Dat is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu! Zeker als je de warmtepomp combineert met een set zonnepanelen.

Met de aanschaf en het gebruik van een warmtepomp is het mogelijk om je CO2-uitstoot per jaar tot wel 50% te verminderen. Een warmtepomp maakt gebruik van hernieuwbare bronnen die minder belastend zijn voor de aarde dan het traditionele, vervuilende aardgas.

Voordeel 4: Koelen met de warmtepomp is ook mogelijk

Een warmtepomp wordt vaak gebruikt om in de koude perioden je woning te verwarmen, maar wist je dat warmtepompen ook ingezet kunnen worden als koelsysteem? Een warmtepomp kan gebruikmaken van zowel actieve als passieve koeling. 

Bij actieve koeling wordt de werking van de warmtepomp exact omgekeerd: het water in het systeem wordt gekoeld om de temperatuur binnen te doen dalen. Bij passieve koeling wordt kou uit de bodem onttrokken om aan het systeem af te geven.

Voordeel 5: Warmtepomp heeft weinig onderhoud nodig

Anders dan je misschien verwacht heeft een warmtepomp op het gebied van onderhoud niet veel nodig. Een of twee jaarlijkse onderhoudsbeurten zijn in de meeste situaties meer dan voldoende om de efficiënte werking te behouden. Bij periodiek onderhoud kan een warmtepomp 15 tot wel 20 jaar probleemloos meegaan.

Bij deze onderhoudsbeurt controleert een installateur of alle onderdelen van de installatie nog naar behoren werken. Zo ben je ervan verzekerd dat de efficiëntie de gehele levensduur van de warmtepomp hoog blijft!

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

De nadelen van een warmtepomp

Hoewel een warmtepomp in veel situaties een ideale oplossing is zijn er enkele aandachtspunten waar je in eerste instantie rekening mee moet houden. Zo is de pomp een dure investering en kan het rendement van een warmtepomp onvoldoende zijn. Door rekening te houden met de volgende nadelen kun je te weten komen of een warmtepomp ongunstig zou zijn in jouw situatie.

Nadeel 1: Hoge prijs

De prijzen van een warmtepomp lopen behoorlijk uiteen, afhankelijk van je persoonlijke energiebehoefte en je budget. Gemiddeld genomen liggen de prijzen van warmtepompen tussen de € 4.000 en de € 27.000. Duidelijk is dat het plaatsen van een warmtepomp een flinke investering is, die niet voor iedereen haalbaar is. 

Bovendien duurt het best een tijdje voordat je deze investering weer volledig hebt terugverdiend. Afhankelijk van je verbruik verdien je de installatie in zo’n 7 tot 15 jaar terug.

Nadeel 2: Warmtepomp maakt geluid

Een van de andere nadelen van deze milieuvriendelijke installatie is geluidsoverlast. De buitenunit van het apparaat creëert een monotoon gezoem op een duidelijk hoorbaar volume, in zo’n mate dat sommige mensen er last van hebben. Je kunt de overlast van het geluid verminderen door een zo gunstig mogelijke standplaats te zoeken.

Bovendien zijn er enkele geluidseisen waar de installatie aan moet voldoen. Om te voorkomen dat je buren last hebben van de warmtepomp mag het systeem tussen 7 uur in de avond en 7 uur in de ochtend maximaal 40 decibel aan geluid produceren. 

Gunstige plaatsing: door de warmtepomp op een slimme plek te zetten kun je de geluidsoverlast fors verminderen. De richting en de bevestiging van de warmtepomp hebben veel invloed op de hoeveelheid geluidsoverlast.

Nadeel 3: Niet elke woning is geschikt

Voordat je een warmtepomp laat plaatsen is het goed om te onderzoeken of een dergelijke installatie in jouw situatie wel voldoende rendabel zou zijn. We kijken daarbij met name naar de huidige isolatie van het huis. Om te voorkomen dat te veel opgewekte warmte ontsnapt en het huis onvoldoende wordt opgewarmd is het belangrijk dat de woning van goede isolatie is voorzien.

Een warmtepomp kan het water in traditionele radiatoren in huis tot maximaal 55 graden verwarmen. In sommige woning is dat niet voldoende om een comfortabele binnentemperatuur te bereiken. Om die reden moet je mogelijk vloerverwarming laten installeren of meer warmteafgiftepunten installeren.

wat zijn de voor en nadelen van een warmtepomp

Nadeel 4: In de winter minder rendabel

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht, de bodem of grondwater. In de winter dalen de temperaturen, waardoor een warmtepomp veel harder moet werken om evenveel warmte te kunnen produceren. Dat zorgt ervoor dat het systeem in de koude maanden minder rendabel is, omdat het meer elektriciteit moet verbruiken.

Nadeel 5: Woning verwarmen duurt langer

Het verwarmen van een woning met een warmtepomp is een relatief traag proces. De installatie heeft even nodig om volledig op te warmen en werkt op lagere temperaturen dan bijvoorbeeld een cv-ketel. Het wordt daardoor minder snel comfortabel warm binnen. 

Daar kun je op inspelen door de temperatuur binnen gelijkmatiger te houden. Door de temperatuur in de nacht niet een eind terug te brengen hoeft het systeem in de ochtend niet extra hard te werken en voorkom je een hoger stroomverbruik.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Waarom wel of geen warmtepomp aanschaffen?

Je vraagt je misschien af of een warmtepomp een verstandige investering is. In de meeste gevallen is het antwoord op die vraag: ja. Voor de meeste belangrijke nadelen van een warmtepomp is in veel situaties namelijk een oplossing te vinden. 

Subsidie is mogelijk

Voor het laten plaatsen van een warmtepomp kun je subsidie aanvragen. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je recht hebt op deze subsidie. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je de totale kosten van de installatie ver terugdringen. De hoogte van de subsidie ondervangt gemiddeld 30% van de kosten.

Voldoe aan de eisen

Het is dan wel noodzakelijk dat je een nieuwe warmtepomp koopt, de warmtepomp in een woning met een bouwjaar van voor 1 januari 2019 laat plaatsen en de installatie van een warmtepomp volledig uit hebt besteed aan een professioneel bouwinstallatiebedrijf.

Hybride of elektrische warmtepomp?

De meeste mensen twijfelen of ze een hybride warmtepomp of een all-electric warmtepomp aanschaffen. Een hybride warmtepomp is een aanvulling op je huidige cv-systeem terwijl een all-electric de functie van de huidige cv-ketel vervangt. 

De grootste reden om voor de hybride warmtepomp te kiezen is de prijs. De all-electric warmtepomp is namelijk een stuk duurder in aanschaf.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.