Wat is het verbruik van je warmtepomp per jaar in kosten en stroom? 

Om de woning te verwarmen en te zorgen voor warm water, verbruikt een warmtepomp stroom. Hoeveel een warmtepomp precies verbruikt per jaar leggen wij uit in dit artikel, samen met de kosten en stroom.

Warmtepomp verbruik per jaar

Hoeveel kWh elektriciteit verbruikt een warmtepomp?

Het gemiddelde verbruik is gebaseerd op een huishouden dat bestaat uit 3/4 personen die wonen in een gemiddelde woning. (ongeveer 80 m² tot 120 m²). Gemiddeld verbruikt een warmtepomp ongeveer tussen de 2000 en 3000 kWh per jaar.

Stroomverbruik berekenen

Om zelf het stroomverbruik te berekenen van de warmtepomp doe je het volgende:

  1. Vermenigvuldig het huidige gasverbruik van de woning met 8,82. Nu weet je de hoeveel thermische energie er wordt geleverd in kWh. 
  2. Zoek de COP op van de warmtepomp, COP geeft aan hoeveel energie een warmtepomp kan produceren per kilowattuur verbruikte elektriciteit gedurende een seizoen.
  3. Nu kan je de thermische energie delen door de COP om het verbruik van de warmtepomp te berekenen.

De formule is dus als volgt: (Thermisch vermogen (kWh) COP) x stroomprijs per kWh= jaarlijkse energiekosten warmtepomp. Het werkelijke verbruik kan natuurlijk wel afwijken, omdat dit een berekende schatting is.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Waar hangt het energieverbruik van je warmtepomp vanaf?

Hoeveel kWh stroom een warmtepomp per jaar verbruikt hangt af van een aantal factoren, zoals het type warmtepomp, maar ook de grootte van het huishouden en het oppervlak dat verwarmd moet worden. Hoeveel er dus wordt verbruikt hangt volledig af van jouw gebruik.

Verbruik elektrische boiler

Elektrische boilers gebruiken elektriciteit om voor warm water te zorgen. Gemiddeld verbruikt een elektrische boiler ongeveer 1.800 kWh elektriciteit per jaar. Het specifieke energieverbruik van een elektrische boiler is afhankelijk van het warmwaterverbruik van het huishouden en de grootte van de elektrische boiler. Daarom varieert het verbruik van elektrische boilers van geval tot geval.

Hoeveel kost een warmtepomp aan energie per jaar?

Voordat je een warmtepomp gaat kopen, wil je natuurlijk weten wat de prijs van een warmtepomp is, maar ook wat een warmtepomp verbruikt op jaarbasis. Warmtepompen verbruiken gemiddeld 2.800 kWh per jaar. De prijs per kWh bedraagt ​​gemiddeld € 0,25 per kWh. Dit betekent dat de gemiddelde jaarlijkse kosten van een warmtepomp 2.800 x € 0,25 = € 700 bedragen.

Je kan kiezen om een een warmtepomp te huren, dit zal in eerste instantie geld besparen omdat je niet in één keer een grote investering doet. Maar uiteindelijk is huren duurder dan het kopen van een warmtepomp.

Gemiddeld jaarverbruik per soort warmtepomp

Het jaarverbruik hangt niet alleen af van jouw waterverbruik, maar ook van het type warmtepomp. Hieronder zie je een opsomming van het gemiddelde jaarverbruik van de verschillende soorten warmtepompen:

  • Hybride warmtepomp: Gemiddeld 2000 tot 2500 kWh per jaar
  • Lucht warmtepomp met een vermogen van 3-12 kw: Gemiddeld 2500 tot 3000 kWh per jaar
  • Bodem warmtepomp met een vermogen van 4-16 KW: Gemiddeld 3000 kWh per jaar
  • Een lucht-luchtwarmtepomp: Gemiddeld minder dan 2000 kWh per jaar

Wat verbruikt een hybride warmtepomp per jaar?

Hybride warmtepompen werken naast een cv-ketel op gas, maar een voordeel is dat ze hun energie halen uit duurzame bronnen. Denk bijvoorbeeld aan de buitenlucht of de bodem. Houd er bij het gebruik van een hybride warmtepomp rekening mee dat je nog steeds een vast bedrag moet betalen voor de gasaansluiting, maar als je de gasaansluiting afsluit, hoef je geen volledig elektrische warmtepomp te gebruiken. Veel bestaande woningen zijn (alleen) geschikt voor een hybride warmtepomp, die naast een cv-ketel werkt. 

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik bedraagt ​​1.900 kWh en het aardgasverbruik 700 kubieke meter. Dit is uiteraard erg afhankelijk van het type woning. Met een hybride warmtepomp verbruik je meer elektriciteit, maar bespaar je op gas.

Het verschil met het verbruik van een cv-ketel

Een warmtepomp werkt op elektriciteit in tegenstelling met een cv-ketel. Een cv-ketel werkt juist op gas en een hybride warmtepomp haalt zijn energie uit duurzame bronnen en wordt vaak gebruikt in combinatie met een cv-ketel.

Het gemiddelde gasverbruik hangt vooral af van de grootte van jouw woning en de hoeveelheid warm water die je verbruikt. Volgens Milieu Centraal zullen de maandelijkse aardgaskosten voor een gemiddeld huishouden bij een prijs van € 1,45 per kubieke meter naar verwachting rond de € 145 liggen.

Hoeveel stroom verbruikt een cv-ketel?

Berekend op basis van het gemiddelde gasverbruik bedraagt ​​het gemiddelde energieverbruik van elektrische boilers 11.690 kilowattuur. Het exacte verbruik van een elektrische cv-ketel is moeilijk in te schatten. Weet u hoeveel elektriciteit uw cv-ketel op gas verbruikt? Voor het leveren van dezelfde hoeveelheid warmte is ongeveer 10 keer zoveel kWh elektriciteit nodig. Het energieverbruik van elektrische cv-ketels zal daardoor aanzienlijk toenemen.

Tips om energiekosten te besparen op het elektriciteitsverbruik van je verwarming

Wil je besparen op je energierekening en minder stroom verbruiken? Dan kun je gebruik maken van onderstaande tips:

Zorg voor een goede isolatie van je waterleidingen

Heet water verliest wat warmte als het door de leidingen stroomt. Daarom loont het om te zorgen voor een goede isolatie rond de waterleidingen. Zo haal je het maximale uit jouw verwarming. Je warmwaterleidingen isoleer je met isolatiematerialen zoals glaswol, pur schuim of verwarmingskabels.

Meet het verbruik van de verwarming met een meetstekker

Het stroomverbruik van uw warmtepomp of het gasverbruik van uw cv-ketel kun je eenvoudig meten door een meetstekker tussen het stopcontact en de warmtepomp te plaatsen of de gasmeter in de gaten te houden.

Houdt de temperatuur in huis constant

Als je de temperatuur in huis constant houdt, daalt je verwarmingsverbruik. Dat kan bijvoorbeeld met een slimme thermostaat. Om ‘s nachts of als u niet thuis bent te besparen op de verwarmingskosten, kunt u de temperatuur het beste met maximaal één graad Celsius verlagen.

Combineer jouw warmtepomp met zonnepanelen

Warmtepompen in combinatie met zonnepanelen zijn een duurzame oplossing die een aanzienlijke besparing op de energierekening kan opleveren. In veel gevallen kan de extra elektriciteit die nodig is voor een warmtepomp eenvoudig worden opgewekt via zonnepanelen. Zo bespaar je op gas en elektriciteit, wat de basis is voor een duurzamere woning.

Offerte

Twijfel je welk type warmtepomp je wilt aanschaffen of basis van de kostprijs? Vul dan onderstaand formulier in en geef je wensen door. Je ontvangt offertes op maat van warmtepomp leveranciers. Vergelijk de prijzen en vind de beste deal!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.