Lucht-water warmtepomp kopen | Werking en voordelen

Een lucht-water warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een traditioneel verwarmingssysteem. Je kunt de warmtepomp aanschaffen zowel hybride als all-electric en zowel monoblock als met een binnen- en buitenunit.  In dit artikel lees je meer over de werking, combinaties, de voordelen en de kosten van een lucht-water warmtepomp! 

lucht-water warmtepomp

Wat kost een lucht-water warmtepomp inclusief installatie?

De kosten voor een lucht-water warmtepomp variëren doorgaans tussen € 8000 en € 11000. Deze kosten zijn inclusief BTW en montage. Verschillende factoren kunnen deze prijs beïnvloeden. Hierbij kun je denken aan het vermogen van de warmtepomp, de complexiteit van de installatie en eventueel extra opties zoals zonnepanelen of vloerverwarming. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een monoblock systeem of combinaties van een binnen- en buitenunit met meerdere binnenunits. Een monoblock warmtepomp is in dat geval duurder dan een systeem met een binnen- en buitenunit. Wil je meer weten over de prijs van de lucht-water warmtepomp? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Lagere prijs door subsidie

Gelukkig zijn er subsidies beschikbaar voor de lucht-water warmtepomp. Dit is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze subsidie kan oplopen tot gemiddeld € 1950 tot € 3750, wat ongeveer 30% van de kosten kan dekken. Let wel op dat sinds 2024 de ISDE subsidie alleen geldig is voor warmtepompen met energielabel A++ of hoger. Naast subsidies kan een Energiebespaarlening ook een optie zijn om de kosten te verlagen. Deze lening wordt verstrekt door de overheid en bied je de mogelijkheid om geld te lenen voor energiebesparende maatregelen, waaronder de installatie van een lucht-water warmtepomp. Door gebruik te maken van deze lening, kun je de kosten van een warmtepomp spreiden over een langere periode, wat de investering beter betaalbaar maakt.

Wat is zuiniger, een lucht-water of lucht-lucht warmtepomp?

Een belangrijke factor bij het bepalen hoe efficiënt een warmtepomp werkt, is de Coefficient of Performance. De COP geeft aan hoeveel warmte een warmtepomp kan produceren in verhouding tot de hoeveelheid elektriciteit die ervoor nodig is. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de warmtepomp werkt. De COP van een lucht-lucht warmtepomp ligt tussen 3 en 4, terwijl die van een lucht-water warmtepomp tussen 4 en 5 ligt. Dit betekent dat een lucht-water warmtepomp minder elektriciteit nodig heeft om dezelfde hoeveelheid warmte op te wekken, waardoor deze zuiniger is. Als het dus gaat om energiezuinigheid, heeft de lucht-water warmtepomp de voorkeur boven een lucht-lucht warmtepomp. Bovendien zullen hierdoor uiteindelijk je energieverbruik en energierekening worden verlaagd.

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze warmte om water te verwarmen dat vervolgens wordt gebruikt voor je verwarming en voor warm water in je woning. Dit proces maakt gebruik van een compressor en een condensor om warmte te verplaatsen van een kouder naar een warmer medium. De warmtepomp maakt dus gebruik van duurzame energie met warmte uit de buitenlucht. Voor een specifiekere uitleg van de werking van een lucht-water warmtepomp, kun je deze pagina over de werking van warmtepompen bezoeken.

Hybride of elektrische warmtepomp

Er zijn twee soorten lucht-water warmtepompen systemen: hybride en elektrisch. Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel, waarbij de warmtepomp wordt gebruikt voor verwarming bij gematigde temperaturen en de CV-ketel wordt ingeschakeld bij lagere temperaturen. Een elektrische warmtepomp daarentegen zorgt volledig voor verwarming zonder gebruik te maken van gas. In dit artikel lees je meer over hybride warmtepompen systemen.

Welke soort warmtepomp kiezen?

De keuze tussen een hybride of een elektrische warmtepomp hangt af van verschillende factoren. Zo is het belangrijk dat je rekening houdt met de beschikbaarheid van een gasaansluiting, de staat van de isolatie van je woning en de verwarmingscapaciteit waar je naar op zoek bent. Over het algemeen geldt dat een elektrische warmtepomp de meest duurzame optie is voor huizen die volledig van het gas af willen.

Waarom voor deze warmtepomp kiezen?

Er zijn verschillende redenen om voor een lucht-water warmtepomp te kiezen. Allereerst is het een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Dit zorgt ervoor dat je bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot en minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. Je maakt namelijk gebruik van duurzame energie door warmte uit de buitenlucht te onttrekken. Daarnaast biedt een lucht-water warmtepomp een hoog rendement en kan deze gecombineerd worden met andere duurzame technologieën zoals zonnepanelen.

Voordelen van een lucht-water systeem

Enkele voordelen van een lucht-water warmtepomp zijn:

  • Duurzaamheid: De warmtepomp vermindert de CO2-uitstoot en draagt bij aan een groenere levensstijl.
  • Hoog rendement: De warmtepomp maakt op een efficiënte manier gebruik van energie om warmte te produceren.
  • Veelzijdigheid: De warmtepomp kan worden gebruikt voor zowel het verwarmen van je woning als voor het leveren van warm water.
  • Relatief eenvoudige installatie: In vergelijking met andere warmtepompen zijn lucht-water warmtepompen vaak gemakkelijker te installeren, omdat ze bijvoorbeeld geen grondboringen vereisen.
  • Subsidiemogelijkheden: Voor lucht-water warmtepompen zijn vaak subsidies beschikbaar, zoals de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), waardoor de initiële kosten kunnen worden verlaagd.

Duurzaam alternatief CV-ketel

Een lucht-water warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een CV-ketel, omdat het gebruik maakt van hernieuwbare energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen. Hierdoor draagt het bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot en vermindert het je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals gas.

Relatief goedkoop en makkelijk

Een lucht-water warmtepomp is over het algemeen een relatief goedkope en eenvoudige optie om als hoofdverwarming te gebruiken. De installatie kun je redelijk eenvoudig uitvoeren en vereist geen ingrijpende aanpassingen aan het huis. Dit maakt de lucht-water warmtepomp een populaire keuze voor huiseigenaren die willen overstappen op duurzame verwarming.

Wat zijn de nadelen?

Enkele nadelen van een lucht-water warmtepomp zijn:

  • Vereisten aan je huis: Een goed geïsoleerd huis met lage temperatuurverwarming is essentieel voor een efficiënte werking van de lucht-water warmtepomp.
  • Afhankelijkheid van buitentemperatuur: Het rendement van de warmtepomp kan variëren afhankelijk van de buitentemperatuur.
  • Geluid: Sommige lucht-water warmtepompen kunnen geluid maken waar je last van kunt hebben, vooral bij buitenunits. 
  • Onderhoud: Hoewel lucht-water warmtepompen over het algemeen weinig onderhoud vereisen, moeten ze toch regelmatig gecontroleerd en onderhouden worden zodat ze optimaal blijven presteren. Dit kan extra kosten met zich mee brengen.
werking kucht-water warmtepomp

Realiseer het beste rendement met deze tips

Om het beste rendement uit je warmtepomp te halen, is het belangrijk dat je woning in goede staat verkeert. Een goed geïsoleerde woning met lage temperatuurverwarming, zal de prestaties van je warmtepomp optimaliseren. Wil je meer weten over het maximaliseren van het rendement van je warmtepomp? Lees dan ons artikel over rendement van warmtepompen.

1. Goede isolatie

Met een lucht-water warmtepomp is goede isolatie essentieel om de lage temperatuurverwarming optimaal te laten werken. Goede isolatie minimaliseert warmteverlies en zorgt ervoor dat je warmtepomp efficiënter kan verwarmen. Het zorgt ervoor dat je warmtepomp minder hard hoeft te werken om je huis op de gewenste temperatuur te krijgen. Dit resulteert niet alleen in lagere energiekosten, maar verlengt ook de levensduur van je warmtepomp en vermindert de CO2-uitstoot.

2. Vloerverwarming in plaats van radiatoren

Kies bij voorkeur voor vloerverwarming in plaats van radiatoren wanneer je een lucht-water warmtepomp gebruikt. Vloerverwarming werkt namelijk goed samen met een warmtepomp. Dit komt omdat het systeem werkt met lagere watertemperaturen. Dit maakt vloerverwarming niet alleen energiezuiniger, maar ook efficiënter in combinatie met een warmtepomp. Wil je meer weten over vloerverwarming? Lees dan hier ons artikel over vloerverwarming.

3. Duurzaam energieverbruik

Hoewel een warmtepomp je elektriciteitsverbruik zal laten stijgen, kun je dit compenseren door duurzame energiebronnen te gebruiken. Combineer je warmtepomp bijvoorbeeld met zonnepanelen om zelf elektriciteit op te wekken en je energieverbruik te verminderen. Zo maak je je huis niet alleen energiezuiniger, maar ook milieuvriendelijker. Als je meer wil weten over zonnepanelen, kun je dit artikel van ons lezen dat specifiek gaat over zonnepanelen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.