Split warmtepomp | Wanneer kiezen voor een split-unit?

De meeste warmtepompen zijn een split-unit systeem. Een split-unit bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Voor deze warmtepompen moet zowel binnen als buiten relatief veel ruimte vrijgemaakt worden. Waarom zou je dan toch voor een split warmtepomp kiezen? We zetten de verschillende voordelen voor je op een rij!

Wat is een splitsysteem voor de warmtepomp?

Een warmtepomp bestaat meestal uit twee verschillende units, een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit onttrekt buiten warmte en de binnenunit zorgt ervoor dat deze warmte wordt omgezet in bruikbare warmte voor in huis. Een van de voordelen van dit systeem is dat de buitenunit van deze warmtepomp vaak een stuk compacter is dan een installatie met een enkele unit. 

Wat is een single-split warmtepomp?

Een single-split warmtepomp is een systeem waarbij één unit binnen wordt geplaatst en één unit buiten. Daarbij hoef je enkel de beiden units met elkaar te verbinden. Het voordeel daarvan is dat er binnen nauwelijks breekwerk hoeft plaats te vinden.

Kun je ook meer dan een binnenunit hebben?

Een alternatief op de single-split warmtepomp is een warmtepomp met meerdere units. Meerdere buitenunits is niet mogelijk, maar meerdere binnenunits wel. Met name bij lucht-lucht warmtepompen wordt er regelmatig voor gekozen om in meerdere ruimtes een unit te hangen. Zo kun je iedere ruimte effectief verwarmen of juist koelen!

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Welke soorten split warmtepompen zijn er?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen die met een split-unit werken. Ieder systeem werkt net weer even anders. Zo haalt de ene warmtepomp warmte uit de buitenlucht, terwijl andere warmtepompen warmte uit het grondwater of de bodem onttrekken. 

Lucht-water warmtepomp

Misschien wel het meest gekozen systeem is de lucht-water warmtepomp. Bij deze warmtepomp wordt een buitenunit aan de gevel of op een plat dak bevestigd om warmte uit de buitenlucht te kunnen halen. De binnenunit zorgt ervoor dat de temperatuur van deze warmte verder stijgt. Vervolgens wordt de warmte afgegeven aan je verwarmingssystemen. Het gevolg is duurzaam verwarmd tapwater waarmee je de woning kunt verwarmen!

Lucht-lucht warmtepomp of airco

De lucht-lucht warmtepomp is vergelijkbaar met airconditioning. De buitenunit onttrekt energie aan de buitenlucht en de binnenunit blaast deze lucht naar binnen. In de zomer blijft het aangenaam koel binnen en in de winter kun je de woning op deze manier verwarmen. Dit type warmtepomp is over het algemeen het goedkoopst. Dat komt doordat de techniek achter de installatie relatief eenvoudig is. Dat maakt de lucht-lucht warmtepomp een toegankelijke warmtepomp.

Hybride warmtepomp

Misschien wel de meest gekozen warmtepomp is de hybride warmtepomp. Dit type warmtepomp fungeert als aanvulling op je cv-ketel. Door het hele jaar heen kun je de woning verwarmen met de warmtepomp. Op het moment dat de warmtepomp niet meer voldoende kan leveren springt de cv-ketel bij. De hybride warmtepomp is een type lucht-water warmtepomp. Dat wil zeggen dat de buitenunit van de hybride warmtepomp warmte uit de lucht kan halen om het vervolgens af te geven aan je verwarmingssysteem. 

Warmtepomp met boiler

Om gebruik te kunnen maken van een warmtepomp hoef je niet per se een boiler te laten plaatsen, dat is een veelvoorkomende misvatting. Een warmtepomp met een boiler kan een relatief grote hoeveelheid warm water opslaan voor later gebruik. Een boiler kan dus wel een nuttige toevoeging zijn aan het systeem.

Split warmtepomp

Wat is beter, een monoblock of split warmtepomp?

Waar een split warmtepomp uit 2 units bestaat wordt er bij een monoblock warmtepomp slechts 1 unit geïnstalleerd. Beide installaties hebben eigen voor- en nadelen. Welke warmtepomp je kiest is met name afhankelijk van beschikbare ruimte in en rondom het huis.

Voordelen van een split systeem

 • Goedkoper: Het splitsysteem is over het algemeen goedkoper dan een monoblock.
 • Compacter: De onderdelen van de warmtepomp zijn bij een split-unit over twee behuizingen verdeeld waardoor bijna units redelijk compact zijn.
 • Meerdere binnenunits: Met een splitsysteem kun je zelf kiezen aan welke ruimtes je een binnenunit toevoegt.
 • Meer keuze qua plaatsing: Bij een split warmtepomp zijn er meer opties mogelijk op het gebied van plaatsing omdat de units niet per se dicht bij de buitengevel geplaatst hoeven te worden.
 • Minder geluidsoverlast: Een split-unit maakt over het algemeen wat minder geluid dan een monoblock.

Nadelen van een split systeem

 • Meer ruimte nodig: Voor een split-unit moet je zowel binnen als buiten voldoende ruimte vrijmaken.
 • Minder efficiënt: Door de grotere behuizing is een monoblock vaak krachtiger en daarmee ook efficiënter dan een splitsysteem.
 • Ingewikkelde plaatsing: Bij het plaatsen van een splitsysteem komt wat meer werken dan bij het plaatsen van een monoblock.
 • Certificering: De warmtepomp moet geplaatst worden door een installateur met F-gassencertificering.

Voordelen van een monoblock

 • Hoge opbrengst: Door het vergrote verdamperoppervlak en de grote ventilatoren heeft een monoblock een hogere opbrengst.
 • Eenvoudige installatie: Een monoblock is een stuk eenvoudiger te plaatsen dan 2 losse units.
 • Stil: De grotere ventilatoren en verdamper hoeven minder bewegingen te maken voor een hoge opbrengst waardoor de geluidsoverlast verminderd wordt.

Nadelen van een monoblock

 • Duurder: Een monoblock is over het algemeen duurder dan een split-unit, daar staat wel tegenover dat je opbrengst ook hoger is.
 • Grote behuizing: De behuizing van een monoblock is groot, daar moet voldoende ruimte voor vrijgemaakt worden.
 • Afstand: Voor een efficiënte werking moet de monoblock zo dicht mogelijk bij de buitengevel geplaatst worden.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

De beste split warmtepomp kiezen

Gelukkig is er op het gebied van split warmtepompen enorm veel keuzen, waaronder verschil in type en verschil in vermogen. Er zijn veel gerenommeerde bedrijven met elk een groot aanbod warmtepompen. We lichten de beste split-unit warmtepompen voor je uit!

Optie 1: Vaillant aroTHERM split 75/5

De beste split-unit warmtepomp is de Vaillant aroTHERM split 75/5. De units kunnen tot wel 15 meter van elkaar geplaatst worden. Dat maakt het kiezen van een geschikte plaatsing veel eenvoudiger. De aroTHERM split heeft de beste-kwaliteitverhouding. Met deze warmtepomp behaal je een hele hoge opbrengst, zelfs met een buitentemperatuur van -20 graden. 

Daarnaast is deze split-unit volgens de Consumentenbond de stilste warmtepomp op de markt. De Vaillant aroTHERM is zowel hybride als all-electric verkrijgbaar. De prijzen van de Vaillant aroTHERM split 75/5 beginnen rond de € 4.100, gelukkig zijn er subsidies beschikbaar om tegemoet te komen in de kosten.

 • Nominaal verwarmingsvermogen: 5,78
 • COP: 4,58
 • Geluid: 56 decibel
 • Energielabel: A++

Optie 2: Nefit Bosch EnviLine split warmtepomp

Een volgende uitstekende split-warmtepomp is de Nefit Bosch EnviLine split. Met een vermogensrange van 5 kW tot aan 16 kW is er voor vrijwel iedereen een geschikte EnviLine verkrijgbaar. Het fijne van de EnviLine is de ingebouwde defrosting functie. Hierdoor kan de EnviLine anders dan andere warmtepompen de woning zelfs in koude winters verwarmen. Daardoor kun je het hele jaar door fors besparen!

De prijs varieert behoorlijk, afhankelijk van welk type je precies wilt. De prijzen beginnen bij ongeveer € 2300, maar lopen op tot ongeveer € 5000. Hoeveel de kosten zullen zijn, hangen af van je wensen, persoonlijke situatie en budget. Een installateur of een professional zal je goed kunnen adviseren over welke keus de beste is voor jouw situatie. Bovendien zijn er subsidies beschikbaar om tegemoet te komen in de kosten.

 • Nominaal verwarmingsvermogen: tussen de 5 en 16, afhankelijk van het type
 • COP: 4,4 tot 4,8, afhankelijk van het type
 • Geluid: 66 tot 68 decibel, afhankelijk van het type
 • Energielabel: A++ tot A+++

Optie 3: Daikin Altherma 3 (R W ?)

Als derde optie is er de Daikin Altherma 3 R W aan. Deze lucht-water warmtepomp is speciaal ontworpen om goed te passen in nieuwbouwwoningen en is erg energiezuinig met een energielabel tot wel A+++. Ook is het mogelijk om dit systeem aan te sluiten op warmtapwatertanks of thermische opslagtanks.

De Daikin Altherma 3 heeft een compact ontwerp dat zowel voor verwarming als voor verkoeling kan zorgen, waardoor het een efficiënte en bovendien flexibele keus is voor in huis. Dit is een relatief nieuw systeem wat gebruikt maakt van Bluevolution-technologie, wat betekent dat er in elk seizoen een goede werking haalbaar blijft, zelfs bij erg lage buitentemperaturen.

De prijs varieert behoorlijk, afhankelijk van welk type je precies wilt. De prijzen beginnen bij ongeveer € 2500, maar lopen op tot ongeveer € 9500. Wil je een nog uitgebreidere set? Dan lopen de kosten op tot zo’n € 15.000. Hoeveel de kosten zullen zijn, hangen af van je wensen, persoonlijke situatie en budget. Gelukkig zijn er subsidies beschikbaar om tegemoet te komen in de kosten. Een installateur of een professional zal je goed kunnen adviseren over welke keus de beste is voor jouw situatie. 

 • Nominaal verwarmingsvermogen: 7,5
 • COP: 4.85
 • Geluid: 44 decibel – 50 decibel
 • Energielabel: tot A+++

Offerte

Wanneer je een offerte aan gaat vragen zijn er verschillende aspecten waar je op dient te letten, bijvoorbeeld je eigen wensen, budget en de eigenschappen van de woning. Vaak is het aantrekkelijk om voor de goedkoopste optie te gaan, maar na verloop van tijd is dit vaak niet de goedkoopste optie door onderhoud wat sneller nodig is of door een werking die niet goed aansluit bij jouw woning. Hierdoor is het altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijg je een goed inzicht in de beschikbare opties waardoor je beter een keuze kunt maken voor jouw situatie op basis van je eigen wensen en de eigenschappen van de woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.