Hybride warmtepomp | Wat kost het? Hoe werkt het?

Een hybride warmtepomp is een mooie tussenstap bij het overstappen naar duurzaam verwarmen. Omdat de warmtepomp samenwerkt met de CV-ketel heb je de zekerheid dat je ook op de koudste dagen altijd het huis op de juiste temperatuur kunt behouden. Ook is de prijs lager dan bij de meeste andere soorten warmtepompen.

hybride warmtepomp buitenunit

Wat kost een hybride warmtepomp inclusief installatie?

De prijs van een hybride warmtepomp ligt gemiddeld tussen de € 7.000 en € 11.000, inclusief installatie en BTW. Het is niet de goedkoopste soort warmtepomp, maar ligt redelijk gemiddeld qua kosten. Een volledig elektrische lucht-water warmtepomp is iets duurder dan de hybride variant, maar dit scheelt niet veel. Daarentegen scheelt een hybride warmtepomp in de kosten om het huis verder te verduurzamen, omdat deze niet per se vloerverwarming nodig heeft, en soms zelfs op gewone radiatoren kan werken, en je dus een stuk minder hoeft te vervangen voor de warmtepomp installatie.

Subsidie mogelijkheden

Met een hybride warmtepomp die minstens energielabel A++ heeft, kom je in aanmerking voor ISDE subsidie. Deze subsidie zal gemiddeld € 1.950 tot € 3.000 zijn, waardoor je een goed deel van de investering kunt subsidiëren. Omdat de overheid het verduurzamen zoveel mogelijk wilt stimuleren, kun je ook in aanmerking komen voor een Energiebespaarlening om de aanschaf van de warmtepomp mee te financieren. Dit is een goedkope lening die onder bepaalde omstandigheden zelfs 0% rente heeft.

Besparing op je verbruik

Je bespaart gemiddeld 60% op gasverbruik wanneer je overstapt naar een hybride warmtepomp. Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt ongeveer 1.200 m3 aan gas per jaar, waarvan je dan 720 m3 gas van zou besparen bij een hybride systeem. Daarentegen verbruik je wel meer stroom bij een hybride warmtepomp, ongeveer 2.000 kWh extra per jaar. Gerekend met € 1,30 per kuub gas en € 0,30 per kWh, het prijspeil in 2024, bespaar je dan 720 x 1,30 = € 936 per jaar. De extra elektriciteit zou dan 2.000 x 0,3 = € 600 kosten. Je bespaart dan uiteindelijk 936 – 600 = € 336 per jaar, wat hoger kan worden als je beter isoleert en de verwarming een paar graden lager kunt zetten.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt in feite hetzelfde als andere soorten all-electric warmtepompen. De warmtepomp haalt de energie uit de buitenlucht en zet deze om in warm water, wat via de binnenunit door je verwarmingssysteem wordt gepompt. Hierna wordt het afgekoelde water weer door de binnenunit geleidt, waar het opnieuw wordt verwarmd door de energie van de buitenlucht. Het grote verschil met een all-electric warmtepomp is dat een hybride warmtepomp ook met de CV-ketel is verbonden. Wanneer het buiten te koud wordt, zal de warmtepomp minder rendement hebben. Zodra het behaalde rendement lager wordt dan het rendement van een CV-ketel, zal de CV het verwarmen overnemen. Zo kun je altijd het beste vermogen gebruiken voor jouw hybride verwarmingssysteem en verbruik je nooit te veel.

Wanneer springt de CV-ketel bij?

De CV-ketel zal in twee situaties bijspringen. Zoals hierboven al beschreven, zal de CV-ketel het verwarmen overnemen wanneer de buitentemperatuur erg koud is of er een hogere aanvoertemperatuur nodig is dan wat de warmtepomp snel kan bieden. Een warmtepomp werkt met redelijk langzame verwarming, die op lagere temperatuur over langere tijd een paar graden zal verwarmen, terwijl een CV-ketel een stuk sneller de benodigde temperaturen en vermogen kan bereiken. Ook zal de CV-ketel bijspringen wanneer je warm sanitair water nodig hebt. Een warmtepomp heeft hier een losse boiler voor nodig om dit water warm genoeg te krijgen, maar een CV-ketel kan in een hybride systeem de functie van boiler verzorgen.

Is je woning geschikt?

Je woning moet relatief goede isolatie hebben voor je kunt overstappen op een hybride warmtepomp. Het beste is wanneer je woning goed geïsoleerd is en lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming heeft, maar je moet je dan afvragen of een volledig elektrische warmtepomp niet beter is op dat moment. Het beste is wanneer je woning nog niet voldoet aan de eisen voor een all-electric warmtepomp, maar al wel een goed energielabel en isolatie heeft. Je kunt de overgangsperiode dan opvangen door middel van een hybride warmtepomp die is aangesloten op de CV-ketel.

Interesse in een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is een goede tussenstap bij het overstappen naar duurzaam verwarmen. Vraag gratis offertes aan om de beste prijs te krijgen.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Wat zijn voordelen en nadelen van een hybride systeem?

Een hybride installatie heeft veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. Om een goede overweging te kunnen maken en de juiste keuze te maken, is het goed om te weten wat de pluspunten, maar ook de aandachtspunten zijn. Hieronder staan er een aantal verder uitgewerkt.

Voordelen van de hybride warmtepomp

Door een hybride warmtepomp te laten installeren, maak je een goede stap in het verduurzamen van je woning. Je kunt het merendeel van de tijd op elektriciteit verwarmen in plaats van gas, wat niet alleen beter is voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Omdat je minder aanpassingen nodig hebt om een hybride warmtepomp goed te laten werken ten opzichte van een all-electric warmtepomp, is het ook een stuk haalbaarder voor de meeste woningen. Met de aantrekkelijke subsidie kun je goedkoper op een duurzame manier gaan verwarmen.

Minder CO2 uitstoot

Met een hybride warmtepomp zul je altijd besparen op energie, maar ook op de CO2 uitstoot. Deze twee gaan hand in hand. Je gebruikt elektriciteit in plaats van gas om de warmte op te wekken voor het grootste deel, waardoor je meteen minder uitstoot tijdens het verwarmen hebt. Niet alleen produceert elektriciteit minder CO2 uitstoot, je hebt door de hoge COP ook minder elektriciteit nodig voor het verwarmen. Daarbij komt ook nog dat wanneer je voor groene energie kiest, of dit kunt opwekken door middel van zonnepanelen, je nog meer uitstoot bespaart.

Nog steeds rendabel

De gasprijzen zijn lager dan de voorgaande jaren, maar blijven hoger dan de prijzen voor elektriciteit. Met een hybride warmtepomp ga je niet volledig van het gas af, maar genoeg om een flinke besparing te realiseren, die alleen maar hoger wordt naarmate je beter isoleert. Elektriciteit is ook een hernieuwbare bron van energie, waar het gas ooit op zal raken. Hierdoor zullen de gasprijzen niet meer flink dalen, wat ervoor zorgt dat je altijd een goed rendement hebt met een hybride warmtepomp.

De nadelen van dit systeem

Toch zijn er ook een aantal nadelen aan een hybride warmtepomp. Je zult hiermee voor een groot deel maar niet helemaal van het gas af gaan, en dus op een later moment alsnog naar een volledig elektrische warmtepomp moeten overstappen. Ook zal je woning minstens redelijk geïsoleerd moeten zijn, denk bijvoorbeeld aan dak isolatie en dubbel glas, omdat anders de CV-ketel zo vaak bij moet springen dat je toch duurder uit bent. Daarbij blijft het alsnog een flinke investering, zelfs met subsidie, waar je wel het geld voor moet hebben.

hybride warmtepomp met huis en spaarvarken

Is het verstandig een hybride warmtepomp te nemen?

In veel gevallen is een hybride warmtepomp wel een verstandige keuze. Duurzaam verwarmen is niet alleen goed voor je energierekening, maar ook voor het milieu. Alleen wanneer je huis slecht geïsoleerd is, kan het verstandig zijn om nog even te wachten met de overstap. Omdat het een van de makkelijkste manieren is om je woning te verduurzamen en je energierekening te verlagen, is een hybride warmtepomp vaak een goede optie en kun je hiermee heel makkelijk voor een goed deel van het gas af. Extra isolatie kan een kostenpost zijn, maar verdien je wel terug.

Verplicht na 2026

De plannen zijn er om de hybride warmtepomp na 2026 verplicht te stellen. Wanneer je dan jouw huidige CV-ketel moet vervangen, ben je verplicht om hier minimaal een hybride warmtepomp voor terug te plaatsen. Het is nog onzeker of deze plannen blijven bestaan met het nieuwe kabinet. Mogelijk is het dus nog niet verplicht na 2026 om een hybride warmtepomp te kiezen bij het vervangen van je CV-ketel, maar zelfs als deze verplichting komt te vervallen, wegen de voordelen op tegen de nadelen.

Wat is de beste hybride warmtepomp keuze?

De beste hybride warmtepomp heeft de juiste capaciteit en het goede vermogen voor jouw situatie. Wanneer de warmtevraag goed aansluit op wat de warmtepomp kan bieden, zul je het grootste rendement kunnen realiseren en dus de hoogste besparing krijgen. Een specialist kan hierin goed advies geven en uitpluizen welke warmtepomp het beste bij jouw woning en huishouden past. Belangrijk is dat er voldoende ruimte is voor een mogelijke buitenunit, een goede isolatie en een prima functionerend afgiftesysteem. Op basis hiervan kan de beste keuze voor een energiezuinig apparaat worden gemaakt.

Hybride warmtepomp: vrijblijvende offertes

Een hybride warmtepomp zorgt niet alleen voor duurzame verwarming, maar ook voor een besparing op de energierekening. Door onderstaand formulier in te vullen brengen wij je in contact met ervaren installateurs, die de beste warmtepomp voor jouw situatie kunnen plaatsen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.