Monoblock warmtepomp | Werking, kosten en soorten

Als je niet voldoende ruimte hebt voor een reguliere warmtepomp is het een optie om een monoblock warmtepomp te laten plaatsen. Deze warmtepomp bestaat niet uit twee, maar slechts uit één unit. Zo kun je met een enkele installatie toch het huis duurzaam verwarmen!

Wat is een monoblock warmtepomp?

Een monoblock warmtepomp is een warmtepomp die uit slechts één unit bestaat. Andere warmtepompen bestaan uit een binnen- en een buitenunit die relatief veel ruimte in beslag nemen. Bij een gebrek aan ruimte binnen of buiten kun je ervoor kiezen om een monoblock te nemen.

Doordat alle onderdelen in één unit worden geplaatst heeft de monoblock warmtepomp wat grotere afmetingen dan je misschien gewend bent van een warmtepomp. 

Hoe werkt een monoblock?

De werking van een monoblock warmtepomp is relatief eenvoudig. Je monoblock zet energie uit de buitenlucht om in bruikbare warmte voor in huis. Afhankelijk van de gekozen soort monoblock warmtepomp kunnen deze systemen warme lucht in de woning blazen of ook het tapwater verwarmen. 

Alleen buitenunit of binnenunit?

Het handige van een monoblock is dat de unit zowel binnen als buiten geplaatst kan worden. Welke plaatsing je kiest zal met name afhangen van de beschikbare ruimte in en om het huis. Doordat je maar één unit hoeft te plaatsen is de monoblock uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld een klein appartement.

Monoblock warmtepomp

Waar kun je de warmtepomp plaatsen?

De meeste mensen kiezen ervoor om de monoblock warmtepomp buiten te plaatsen. Het is verstandig om flink wat ruimte vrij te maken voor de installatie. De monoblock is best wel groot en moet stevig bevestigd kunnen worden.

Bij het plaatsen van de monoblock warmtepomp houdt een installateur rekening met onder andere afwatering, windbelasting en het voorkomen van trillingen. De installateur adviseert je ook over waar je de warmtepomp kunt plaatsen

Daarnaast wordt de monoblock vaak zo dicht mogelijk bij de cv-ketel geplaatst, het liefst binnen 4 meter. Voor een efficiënte werking plaats je de monoblock binnen 2 meter van de buitengevel.

Wat kost een monoblock warmtepomp?

Hoe hoog de uiteindelijke kosten van een monoblock warmtepomp zijn is afhankelijk van de gekozen soort warmtepomp. Gemiddeld genomen betaal je zo’n € 4.000 tot € 11.000 inclusief installatie.

Heb je recht op subsidie?

Na het plaatsen van een monoblock warmtepomp heb je mogelijk recht op subsidie. Om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie moet de monoblock die je hebt laten installeren minstens energielabel A++ hebben. 

Welke soorten warmtepompen met mono unit zijn er?

Bij het kopen van een mono-unit heb je de keuze uit verschillende soorten warmtepompen. Iedere soort monoblock heeft zijn eigen voor- en nadelen. We zetten de opties voor je op een rij!

Monoblock lucht-lucht warmtepomp

Met een monoblock lucht-lucht warmtepomp kun je zowel verwarmen als koelen. Deze warmtepomp wordt in de zomer als airconditioning gebruikt. Deze warmtepomp heeft vaak enkel een binnenunit.

Met deze warmtepomp wordt het tapwater niet verwarmd, het levert je dus geen warm water op.

Monoblock warmtepomp

Ventilatielucht warmtepomp

Een andere goede optie bij een gebrek aan buitenruimte is de ventilatie warmtepomp. Voor dit type warmtepomp heb je mechanische ventilatie in huis nodig. De warmtepomp onttrekt warmte aan de ventilatielucht.

Doordat de hoeveelheid ventilatielucht in huis meestal beperkt is werkt dit systeem over het algemeen samen met je cv-ketel. 

Monoblock lucht-water warmtepomp

De monoblock lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft deze af aan het tapwater. Vervolgens kun je met deze warmte het huis verwarmen. Een voordeel van de monoblock is dat bij dit systeem geen koudemiddel naar de binnenunit hoeft te worden geleid. 

Dit systeem werkt bijzonder efficiënt, maar is ook wat duurder dan de andere monoblock warmtepompen.

Hybride lucht-water warmtepomp

Een hybride lucht-water monoblock werkt als aanvulling op je cv-ketel. Bij deze warmtepomp wordt de unit vaak buiten geplaatst. De monoblock kan de woning voor het grootste gedeelte van het jaar eigenhandig verwarmen, maar als het echt koud wordt springt de cv-ketel bij.

Het fijne van de hybride monoblock is dat de prijs vaak lager is dan die van bijvoorbeeld een lucht-water monoblock. Daar staat tegenover dat de opbrengst iets minder hoog is.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Voordelen en nadelen

Het kan ingewikkeld zijn om een goede keuze te maken tussen een groot aanbod verschillende warmtepompen. Ook de monoblock brengt eigen voor- en nadelen met zich mee. 

Voordeel 1: Makkelijk te installeren

Een van de pluspunten van de monoblock warmtepomp is dat het apparaat makkelijker te installeren is. Je hoeft maar één unit te monteren en er hoeven een stuk minder aanpassingen in en rondom het huis gemaakt te worden.

Bovendien hoeft er geen extra koudemiddel in de leidingen toegevoegd te worden. Alle onderdelen van de monoblock zitten namelijk in één behuizing.

Voordeel 2: Stille warmtepomp met goed rendement

Misschien wel het grootste voordeel van de monoblock warmtepomp is het hoge rendement. Een monoblock heeft een groter verdamperoppervlak en een grotere ventilator. Deze combinatie zorgt voor een hoog rendement en een stille warmtepomp.

Monoblock warmtepomp

Nadeel 1: Geen goedkope warmtepomp

Een monoblock warmtepomp is doorgaans duurder dan een reguliere split-unit warmtepomp. Dat komt doordat deze warmtepompen technisch ingewikkelder zijn. Daarnaast worden ze niet op grote schaal geproduceerd waardoor de prijs wat hoger ligt.

Dat wil niet zeggen dat de monoblock niet rendabel is. Door de hoge opbrengst verdien je deze investering op den duur gewoon terug!

Nadeel 2: Niet de kleinste optie

Een monoblock bestaat weliswaar uit één unit, maar het systeem heeft dezelfde onderdelen als een split-unit. De monoblock is om die reden groter dan de gemiddelde split-unit.

Houd er rekening mee dat er voldoende ruimte gemaakt moet worden voor een flinke installatie. Niet iedereen vindt het prettig om tegen een groot apparaat aan te kijken.

Nadeel 3: Afstand

Een volgend aandachtspunt van de monoblock warmtepomp is de plaatsing. Je plaatst het systeem zo dicht mogelijk bij de buitengevel, het liefst binnen 2 meter. Dat kan bij sommige huizen een behoorlijke opgave zijn, zeker als je klein woont.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Wat is de beste monoblock warmtepomp?

Er is veel keuze op het gebied van de monoblock warmtepompen waardoor er voor iedere woning een geschikte monoblock te vinden is. We lichten de beste keuzes voor je uit!

#1: Itho Daalderop Amber

De beste monoblock warmtepomp op de markt is de Itho Daalderop Amber. Deze all-electric monoblock is verkrijgbaar in 3 verschillende vermogens (6.5 kW, 9.5 kW en 12 kW) en kan ook als hybride warmtepomp worden gebruikt. 

De Itho Daalderop Amber is bijzonder efficiënt en heeft energielabel A+++. Met deze monoblock warmtepomp kun je zowel verwarmen als koelen.

Ook niet onbelangrijk: de Itho Daaldrop Amber is misschien wel de mooiste monoblock warmtepomp. Als je dan toch tegen een warmtepomp aan moet kijken kan het maar beter een mooi apparaat zijn!

Je betaalt voor de Amber 6.5 kW € 4.065, voor de Amber 9.5 kW € 4.665 en voor de Amber 12 kW € 5.519

 • Nominaal verwarmingsvermogen: 6,5 tot 11,6
 • COP: 4,4 of 5
 • Geluid: 52 tot 54 dB
 • Energielabel: A+++

#2: Remeha Mercuria Ace

De Remeha Mercuria Ace is voor een monoblock warmtepomp onverwacht compact. Deze all-electric warmtepomp kan ook als hybride warmtepomp worden ingezet.

Je hebt bij de Mercuria Ace de keuze uit 6 verschillende vermogens, oplopend van 4,14 kW tot aan 12,68 kW.

De Remeha Mercuria Ace is voorzien van een smart besturingssysteem, waardoor je met een app op je telefoon eenvoudig inzicht krijgt in de opbrengst van je monoblock. Ook kan de warmtepomp hiermee op afstand beheert worden.

Voor de goedkoopste Mercuria Ace betaal je € 4.088 en voor de duurste € 6.218.

 • Nominaal verwarmingsvermogen: 4,2 tot 15,9
 • COP: 5,1 – 4,5
 • Geluid: –
 • Energielabel: A++

#3: LG Therma V Monobloc

De LG Therma V Monobloc is een zeer energiezuinige en stabiele monoblock. Bij deze warmtepomp hoeven geen leidingen voor een koudemiddel te worden aangelegd. 

Met behulp van LG ThinQ kun je de monoblock met je telefoon bedienen en je verbruik in de gaten houden. Dat maakt het gebruiken van een monoblock een stuk overzichtelijker!

Qua vermogens heb je veel keuze bij de Therma V. Deze monoblock is verkrijgbaar in 5 kW, 7 kW, 9 kW, 12 kW, 14 kW en 16 kW.

De LG Therma V Monobloc is verkrijgbaar vanaf € 3.537

 • Nominaal verwarmingsvermogen: 5,23 tot 14,4
 • COP: 4,9 
 • Geluid: –
 • Energielabel: A++
Monoblock warmtepomp

#4: Vaillant aroTHERM plus

Als je op zoek bent naar een fluisterstille monoblock ben je bij Vaillant aan het juiste adres! De aroTHERM plus maakt op 3 meter afstands slechts 28 dB aan geluid. Zo hebben jij en je buren geen last van een irritante bromtoon!

Deze lucht-water warmtepomp is door zijn zeer energiezuinige werking een erg aantrekkelijke optie. Met energielabel A+++ kun je rekenen op een flinke energiebesparing.

Ook niet onbelangrijk: je kunt deze monoblock besturen met de  sensoCOMFORT systeemregelaar en de sensoAPP. Zo ben je altijd op de hoogte van je huidige energieverbruik.

De prijzen van de Vaillant aroTHERM plus beginnen ongeveer rond de € 4.400

 • Nominaal verwarmingsvermogen: 3,6 tot 11,8
 • COP: 2,4 – 3
 • Geluid: 36 tot 51 dB
 • Energielabel: A+++

#5: Nefit Bosch Compress 2000 AWF

De laatste in het rijtje is de Nefit Bosch Compress 2000 AWF. Een van de voordelen van deze monoblock is dat je de keuze hebt uit een hele brede vermogensrange van 4 tot wel 30 kW.

Door de dubbele ventilatoren ontstaat een zeer efficiënt systeem waarmee je een woning duurzaam kunt verwarmen. 

Een ander voordeel van de Compress is dat hij niet alleen kan verwarmen, in de zomer kun je het huis er ook uitstekend mee koelen

De prijzen van de Nefit Bosch Compress 2000 AWF beginnen bij de € 3.349 en lopen op tot ongeveer € 8.449.

 • Nominaal verwarmingsvermogen: 4,2 tot 14,5 kW
 • COP: 5,1 – 4,6
 • Geluid: 40 tot 65 dB
 • Energielabel: A++
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Tips bij kiezen van monoblock warmtepomp

Bij het kiezen van een monoblock is het belangrijk om naar je huidige en toekomstige verbruik te kijken. Aan de hand van deze informatie kun je een monoblock met het juiste vermogen kiezen. 

Vermogen: 5 kw, 7 kw of 12kw?

Om te bepalen welk vermogen je minstens nodig hebt kun je een handige rekensom gebruiken: gasverbruik (verwarmen) maal 10, gedeeld door 1.600 stookuren = het benodigde vermogen.

Gemiddeld genomen gebruikt een gezin jaarlijks 1.500 kuub aan gas. Voor douchen en afwassen gebruiken we zo’n 400 kuub, de overige 1.100 kuub gas is voor verwarmen. Volgens de berekening heb je het volgende vermogen nodig: 1.100 maal 10 = 11.000. Je deelt deze 11.000 door de 1.600 stookuren = 6,875 kW

Volgens deze berekening kies je een monoblock met een vermogen van minimaal 7 kW.

Is een monoblock warmtepomp een goede keuze bij vloerverwarming?

Je kunt een monoblock prima combineren met vloerverwarming, maar er zijn ook redenen om het niet te doen. Een monoblock heeft een hogere aanvoertemperatuur dan split-units.

Een vloerverwarming is een vorm van lagetemperatuurverwarming (LTV) en werkt om die reden efficiënter met andere vormen van LTV. 

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.