Warmtepomp met radiatoren | Wat zijn de opties?

Een warmtepomp wordt vaak met lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming geplaatst. Dit is de meest energiezuinige manier, maar is niet altijd haalbaar. In sommige gevallen kan een warmtepomp ook met radiatoren samenwerken om je woning te verwarmen.

radiatoren op warmtepomp met lage temperatuur verwarming

Kan een warmtepomp ook met radiatoren?

Radiatoren combineren met een warmtepomp kan niet in alle gevallen, maar er zijn verschillende situaties waar het wel een mogelijkheid is. Het is belangrijk om eerst te controleren of het haalbaar is voor jouw woning om op deze manier een warmtepomp te plaatsen, maar wanneer de warmtepomp met radiatoren kunnen worden gecombineerd kan dit veel geld schelen.

Welke radiatoren zijn geschikt hiervoor?

De meeste woningen zullen hoge temperatuur radiatoren hebben, omdat deze het beste met de CV-ketel samenwerken. De watertemperatuur die een CV-ketel kan opwekken, is ook de temperatuur waarbij de radiatoren het beste werken. Daarentegen kunnen deze soort radiatoren soms ook met een warmtepomp werken. Er zijn ook lage temperatuur radiatoren, die specifiek zijn ontworpen om met een warmtepomp gecombineerd te kunnen worden.

Hoge temperatuur radiatoren (bestaande)

Er zijn verschillende soorten hoge temperatuur warmtepompen, die geschikt zijn om op bestaande hoge temperatuur radiatoren aan te sluiten. Een warmtepomp met CO2 als koelmiddel, of een propaan warmtepomp, zijn hier goede voorbeelden van. Het verwarmingswater wordt hierbij tot wel 90 graden opgewarmd, wat even warm als een standaard CV-ketel is. Maar ook een hybride warmtepomp kan vaak met hoge temperatuur radiatoren worden verbonden, al bespaar je dan wel minder energie.

Lage temperatuur radiatoren

Lage temperatuur radiatoren zijn specifiek ontworpen om met een lagere watertemperatuur ook te kunnen verwarmen. Deze hebben een extra groot oppervlak, zodat er meer plek is voor de warmte om jouw woning in te stralen. De lage temperatuur radiatoren werken prima met verwarmingswater tot maximaal 50 graden, waardoor deze prima met de meeste soorten warmtepompen samen kunnen werken. Omdat de meeste woningen zijn gebouwd met hoge temperatuur radiatoren of andere soorten lage temperatuur verwarming, zul je vaak de lage temperatuur radiatoren zelf moeten laten plaatsen.

Heeft een warmtepomp zin zonder vloerverwarming?

Vloerverwarming is een duurzame en energiezuinige vorm van verwarmen. Het werkt goed samen met een warmtepomp, waardoor je de beste resultaten kunt krijgen door met deze combinatie te verwarmen. Daarentegen heeft een warmtepomp ook zeker zin wanneer je geen vloerverwarming hebt, al zul je in dit geval minder energie besparen. Wanneer je nog geen budget hebt voor vloerverwarming, of wanneer het erg lastig is om te plaatsen, hoeft dit geen belemmering te zijn om wel voor een warmtepomp te kiezen.

warmtepomp met cv-ketel en radiatoren

Wat kost een warmtepomp met radiatoren?

De kosten van een warmtepomp met radiatoren zijn niet erg afwijkend van de standaard warmtepomp prijs. Het enige verschil is dat je soms nieuwe radiatoren nodig hebt, dan komen deze kosten bovenop de warmtepomp prijs. In onderstaande tabel zie je een overzicht van de gemiddelde warmtepomp prijzen. Deze prijzen zijn inclusief de kosten van de installateur en BTW.

Soort warmtepompGemiddelde prijs incl. installatiekosten
Lucht-water warmtepomp (3 tot 10 kW)€ 8.000 – € 11.000
Water-water warmtepomp (4 tot 12 kW)€ 13.000 – € 17.000
Grond-water warmtepomp (4 tot 16 kW)€ 23.000 – € 27.000
Hybride warmtepomp (3 tot 6 kW)€ 7.000 – € 11.000

Kosten van bestaande radiatoren vervangen

Wanneer je ervoor kiest om je bestaande radiatoren te vervangen door lage temperatuur radiatoren, zal dit gemiddeld € 200 tot € 1.500 per radiator kosten. De prijzen zijn afhankelijk van de grootte van de radiator en hoe lastig de installatie is. Afhankelijk van hoeveel radiatoren er moeten worden vervangen, kan dit een stuk goedkoper zijn dan vloerverwarming in de hele woning laten plaatsen. Ook hoeft je vloer hiervoor niet te worden opengemaakt, waardoor je gewoon van je huis gebruik kunt maken tijdens de installatie.

Rendement bij warmtepomp combineren met radiatoren

Het rendement ligt vaak lager wanneer je een warmtepomp combineert met radiatoren. Hoeveel lager dit precies ligt, is afhankelijk van het systeem dat je hebt gekozen en of je de warmtepomp hebt aangesloten op de CV-ketel in een hybride installatie. Hoge temperatuur warmtepompen zullen de radiatoren zelf met het juiste rendement laten werken, maar gebruiken meer elektriciteit en hebben dus een lager COP. Maar ook wanneer je lage temperatuur radiatoren laat plaatsen, zal het rendement lager liggen dan bij vloerverwarming. Dit komt omdat vloerverwarming door de hele kamer ligt en de warmte van de vloer af op laat stijgen, waardoor het sneller warm voelt. Een radiator moet vanaf de muur de lucht opwarmen, wat langer duurt en dus een lager rendement oplevert.

Interesse in een warmtepomp met radiatoren?
Een warmtepomp met radiatoren combineren is een goede stap naar duurzaam verwarmen. Vraag gratis offertes aan om de beste prijs voor de klus te vinden!
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Hoe werkt deze vorm van verwarmen?

Een warmtepomp maakt het water, wat wordt gebruikt om je woning te verwarmen, vaak een stuk minder warm dan een CV-ketel. Niet alleen bespaart dit op het energiegebruik, je kunt zo ook gelijkmatiger je woning verwarmen. Radiatoren en vloerverwarming zullen allebei de warmte uitstralen en zo de lucht in je woning verwarmen, maar de effectiviteit van de verwarming is anders per systeem. De radiatoren voelen snel warmer, maar deze warmte heeft tijd nodig om van de muur naar het midden van de kamer te komen. Vloerverwarming werkt daarentegen met het principe dat warmte opstijgt, waardoor je sneller een warme woning hebt.

Testen of je woning geschikt is

Voordat je de stap naar een warmtepomp maakt, kun je eerst uittesten of je woning geschikt is voor lage temperatuur verwarming. Zo niet, dan kun je ervoor kiezen om eerst de woning te verduurzamen voordat je echt de overstap maakt. Wanneer het buiten onder de 10 graden is, kun je deze test beginnen. Stel de CV-ketel in op 50 graden in plaats van de standaard temperatuur. Let goed op: doe dit alleen voor het verwarmingswater, en niet het sanitair warm water! Kijk dan een paar weken aan of je woning nog goed warm blijft. Zodra het te koud wordt, zet de CV-ketel dan een paar graden omhoog. Zo kun je testen of je woning al geschikt is voor een lage temperatuur verwarming systeem en hoe laag je kunt gaan met je huidige radiatoren.

Kun je koelen met warmtepomp in combinatie met radiatoren?

Vaak kun je met een warmtepomp ook actief of passief koelen, maar in combinatie met radiatoren kan dit helaas niet. Je hebt hiervoor een groot oppervlak nodig, waarbij de installatie de warmte uit jouw woning kan opnemen en weer naar buiten kan afvoeren. Radiatoren zijn hier niet groot genoeg voor en het is erg lastig om de werking hiervan om te draaien, zoals nodig is bij koelen met een warmtepomp. Je hebt dus nog een aparte airco nodig wanneer je kiest om de warmtepomp met radiatoren te combineren.

Warmtepomp met radiatoren: vrijblijvende offertes

Een warmtepomp met radiatoren is een investering en kan niet in elke situatie. Door vrijblijvend offertes op te vragen matchen wij je met ervaren installateurs, die jou het beste advies en de beste prijs aanbieden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.