Brine-water warmtepomp | Kosten | Wat is het?

Een brine-water warmtepomp is een verwarmingssysteem dat zijn energie haalt uit een bron in de bodem en maakt gebruik van een antivriesmiddel. Deze warmtepomp zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.

Brine-water warmtepomp

Wat is een brine-water warmtepomp?

Een brine-water warmtepomp haalt zijn energie uit een bron uit de oppervlakte of een bron in de bodem. Een andere naam voor een brine-water warmtepomp is ook wel de bodem-water warmtepomp. Dit soort warmtepompen gebruiken een mengsel van water en glycol om te voorkomen dat het bronwater bevriest.

Hoe werkt een brine warmtepomp?

Met de energie die uit de bodem onttrokken wordt zorgt de pomp voor een milieuvriendelijke verwarming en koeling. Een brine-water warmtepomp beschikt over een gesloten leidingsysteem wat zich in de grond bevind.

Daarnaast maakt een brine-water warmtepomp gebruik van een gesloten bron. Zo kan het giftige mengsel niet ontsnappen. Antivries met water stroomt namelijk door de leidingen, dit is een zeer giftig middel. Om te voorkomen dat deze vloeistof in contact komt met de natuur, maakt de warmtepomp gebruik van een gesloten bron.

Constante temperatuur

De temperatuur van deze gesloten bron,waar een brine-water warmtepomp gebruik van maakt, wisselt zeer weinig. Het seizoen begint met temperaturen boven de 10 graden en in de winter ligt de temperatuur rond de 4 graden. Omdat het tijdens de winter stookseizoen is, zijn brine warmtepompen efficiënter dan lucht/water-warmtepompen

Hoeveel glycol in een warmtepomp voor juiste werking?

De glycol in een brine-water warmtepomp zorgt ervoor dat het water niet bevriest. Er moet dan ook genoeg glycol in de brine zitten, anders werkt het middel niet en zal het water alsnog bevriezen. De brine-warmtepomp moet -10 graden kunnen worden zonder te bevriezen, er moet dan tot wel 30% glycol inzitten.

Wat kost een bodem-water warmtepomp?

De bodem-water warmtepomp kost gemiddeld € 23.000 tot € 27.000, inclusief installatie. Wanneer er grondboringen nodig zijn, kosten deze gemiddeld € 4.000 tot € 6.500, al zitten deze kosten er al bij inbegrepen.

Zijn er mogelijkheden tot subsidie?

Via de Investering Duurzame Energieaftrek (ISDE) kun je energiebesparende maatregelen zoals zonneboilers en warmtepompen vergoed krijgen. De subsidie ​​is beschikbaar voor particulieren en bedrijven. Wel moet je er rekening mee houden dat warmtepompen vanaf 2024 minimaal een energielabel A++ moeten hebben om een ​​ISDE te ontvangen. Er kan ISDE-subsidie voor worden aangevraagd, dit zal € 3.750 tot € 5.100 kunnen besparen.

De beste opbrengst van alle soorten warmtepompen

Vaak zal een brine-water warmtepomp het beste rendement geven van alle soorten warmtepompen. Hoe kleiner het temperatuurverschil tussen de bron en het doel, hoe hoger het rendement. Dit is bij een brine-water warmtepomp zeker het geval. Het goede rendement van deze warmtepomp komt dus door:

  • De consistente brontemperatuur
  • Een brine-water warmtepomp heeft weinig onderhoud nodig
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Verschillende soorten brine-water warmtepompen

Er zijn verschillende soorten brine-water warmtepompen waar je uit kunt kiezen. Al deze soorten kunnen de warmte van een bron opnemen. Zo kun je PVT-panelen gebruiken als warmtebron, of een buitenmuur waar een mengsel van glycol en water door slangen heen stroomt, daarnaast kun je ook gebruik maken van een bufferzak in de kruipruimte. Het idee is dat de zon overdag de zakken in de kruipruimte zal regenereren.

1. Verticale captatie in de grond

Een brine-water warmtepomp, die gesloten verticale bodemcollectoren als waterbron gebruikt, bestaat ​​uit verticaal ingegraven kunststofbuizen van 25 tot 110 meter diep. Het voordeel van deze verticale collectoren is dat ze minder last hebben van weersinvloeden. Daarom is de warmteafgifte van deze bron stabieler. Wanneer er je een kleiner grondoppervlak hebt, is een verticale collector een slimme keuze. Doordat de leidingen diep onder de grond liggen, is er minder oppervlakte nodig. Het nadeel aan dit systeem is dat het moeilijk is om te installeren, wat weer kan leiden tot hogere kosten. 

2. Horizontale captatie als bron

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een gesloten horizontale bodemcollector, bestaat deze uit kunststofbuizen van ongeveer één tot twee meter diep onder de grond. Een voordeel van horizontale collectoren is dat de leidingen in tussenseizoenen snel warmte uit de bodem kunnen opnemen. Horizontale collectoren zijn een slimme keuze als je veel ruimte hebt, zoals een grote tuin of veel eigen grond. Daarnaast heeft een horizontale captatie als voordeel dat deze relatief eenvoudig te installeren is, doordat de leidingen dicht bij de grond liggen.

3. Warm oppervlaktewater

Ook oppervlaktewater kan als warmtebron worden gebruikt, dit is vergelijkbaar met de water-water warmtepomp, maar met gesloten systeem. Houdt er wel rekening mee dat er voor dit systeem een vergunning nodig is en dat je bij een bruikbare waterbron moet wonen om gebruik te maken van oppervlaktewater als warmtebron.

4. Andere bronnen zonder mogelijkheid tot koeling

Bij bovenstaande soorten is koeling mogelijk in de zomer. Bij andere soorten bronnen, bijvoorbeeld leidingen in de buitengevel, PVT-panelen of leidingen in het dak is dit niet mogelijk. Deze soorten zijn nog relatief nieuw, maar veelbelovend als je niet veel ruimte tot je beschikking hebt en geen vergunning krijgt.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.