Warmtepomp grond-water | Werking, voordelen en prijs

Ben je op zoek naar een duurzame verwarmingsoplossing voor je woning? Dan is een grond-water warmtepomp een goede optie. In dit artikel lees je meer over de werking, de voordelen en de kosten die bij een grond-water warmtepomp komen kijken. Op die manier ben je goed geïnformeerd over deze soort warmtepomp en kun je zelf beslissen of een grond-water warmtepomp aan jouw eisen voldoet!

warmtepomp grondwater

Werking grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp maakt gebruik van de temperatuur van de grond, de aardwarmte, om je woning te verwarmen en te voorzien van water met een hogere temperatuur. Het systeem van de grond-water warmtepomp bestaat uit buizen die aardwarmte uit de grond halen en deze via een warmtewisselaar overdragen aan een koelvloeistof, vaak met antivries. Deze aardwarmte wordt vervolgens gebruikt om je woning te verwarmen. Als je meer wil lezen over de werking van warmtepompen, kun je dit artikel raadplegen.

Horizontaal of verticaal buizensysteem

Bij een grond-water warmtepomp kun je kiezen tussen een horizontaal of verticaal buizensysteem. Een horizontaal systeem ligt relatief ondiep onder de grond, over een groot oppervlak. Dit is ideaal wanneer je voldoende ruimte hebt in je tuin. Een verticaal systeem daarentegen gaat dieper in de grond en heeft een kleiner oppervlak. Een verticaal systeem is daarom weer handiger wanneer je beperkte ruimte hebt. Dit systeem kan ook voor water-water warmtepompen gebruikt worden.

Horizontaal captatienet of buizennetwerk

Een horizontaal captatienet bestaat uit buizen die ondiep in de grond worden gelegd. Meestal is dit op een diepte van 80 tot 100 centimeter. Deze buizen zijn verbonden met een warmtepomp in je woning en halen warmte uit de bodem. Deze manier is vaak goedkoper dan het plaatsen van een verticaal systeem. Echter mag je het oppervlak waar het horizontaal buizensysteem ligt niet beplanten.

Verticaal captatienet of buizennetwerk

Een verticaal captatienet daarentegen gaat veel dieper de grond in, vaak tussen de 40 en 160 meter diep. Dit netwerk van buizen maakt het mogelijk om warmte te onttrekken aan diepere lagen in de grond, ook wel geothermie genoemd. Deze manier van een geothermische warmtepomp plaatsen is vaak duurder dan het plaatsen van een horizontaal systeem.

Hoe diep boren voor de warmtepomp?

Voor een horizontaal systeem ligt de diepte van de buizen tussen de 80 en 100 centimeter. Bij dit systeem ligt het verspreid over een oppervlak van 200 tot 400 vierkante meter. Bij een verticaal systeem is het nodig om tussen de 40 en 160 meter diep te boren. Dit is dus een heel stuk dieper dan bij een horizontaal systeem. Wanneer je nog dieper gaat, spreek je van een aardwarmtepomp.

Rendement grondwarmtepomp

Het rendement van een grond-water warmtepomp wordt beïnvloed door de samenstelling van de grond. Hoewel het rendement constant blijft gedurende het hele jaar vanwege de constante temperatuur van de bodem, kan het rendement uiteindelijk ook variëren afhankelijk van de grondsoort. Wanneer de grond namelijk vooral leemachtig is, kan het rendement wel twee keer zo hoog zijn dan wanneer er sprake is van een zandgrond. Voor meer informatie over het rendement van warmtepompen, kun je ons artikel over warmtepomp rendement bekijken.

Wat kost een warmtepomp grond-water?

Een grond-water warmtepomp is een van de duurdere opties als het gaat om warmtepompen. De kosten liggen doorgaans tussen de € 23.000 en € 27.000, inclusief BTW en plaatsing. Een groot deel van de kosten wordt veroorzaakt door de grondboring die nodig is voor het plaatsen van een grond-water warmtepomp. In dit artikel lees je meer over de prijs van deze soort warmtepomp.

Wat kost een grondboring?

De grondboring is één van de duurste factoren die de prijs van de grond-water warmtepomp beïnvloedt. Gemiddeld betaal je hier tussen de € 4.000 en € 6.500 voor. Daarnaast hangen de kosten van de grondboring ook af van het aantal grondboringen dat nodig is voor jouw warmtepomp. De hoogte van het vermogen van de warmtepomp beïnvloedt het aantal grondboringen dat nodig is om je warmtepomp optimaal te laten functioneren.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Is er een subsidie voor het kopen en plaatsen van een grond-water warmtepomp?

Wanneer je ervoor kiest om een grond-water warmtepomp te laten plaatsen, kun je de ISDE-subsidie aanvragen. Dit is de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. Deze warmtepomp subsidie kan variëren van € 3750 tot € 5100, afhankelijk van het energielabel van je woning. De subsidie is namelijk alleen maar te verkrijgen vanaf energielabel A++.

Belangrijke aandachtspunten voor een bodem warmtepomp

Een grond-water warmtepomp is een aanzienlijke investering. Daarom is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Hieronder lees je belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden voor een bodem warmtepomp.

1. Vergunning is (soms) nodig

Voor het plaatsen van een verticaal buizensysteem voor je grond-water warmtepomp en de bijbehorende diepteboringen, is vaak een vergunning nodig. Bovendien geldt dit soms ook wanneer je een horizontaal buizensysteem laat plaatsen. Het is daarom aan te raden dit altijd van tevoren goed na te vragen, zodat je zeker weet of je wel of geen vergunning nodig hebt. 

2. Koelen is net zo belangrijk als verwarmen

Een groot voordeel van een grond-water warmtepomp is dat deze ook kan koelen in de zomer. Dit zorgt ervoor dat de warmte terug in de bodem wordt gebracht, waardoor de bron niet uitgeput raakt. Echter is het voor jou als woningeigenaar natuurlijk ook een groot voordeel dat je de grond-water warmtepomp ook als airconditioning kunt gebruiken.

3. Niet voor alle woningen geschikt

Het aanleggen van het buizensysteem van de grond-water warmtepomp vereist voldoende beschikbare ruimte in je tuin. Daarom is de grond-water warmtepomp niet voor alle woningen geschikt. Daarnaast moet je woning ook beschikken over de juiste isolatie en verwarmingssystemen voor de aanleg van een grond-water warmtepomp. Hierdoor kan de keuze tussen een grond-water warmtepomp of lucht-water warmtepomp soms lastig zijn.

4. Hoge prijs door installatie en systeem

De installatie van een grond-water warmtepomp vergt tijd en expertise, wat de kosten voor de plaatsing van dit type warmtepomp verder kan laten oplopen. Dit is dan ook de reden waarom de grond-water warmtepomp vooral een goede optie is bij nieuwbouw woningen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.