Gasabsorptie warmtepomp | Voordelen | Hoe werkt het ?
Een gasabsorptie warmtepomp werkt op gas in plaats van elektriciteit, zoals een elektrische warmtepomp. Dit werd vroeger vooral voor grote projecten gebruikt, maar wordt nu steeds vaker voor woningen aangeraden.
Wat is een gasabsorptie warmtepomp?
De meeste warmtepompen werken op elektriciteit, dit is niet het geval bij een gasabsorptie warmtepomp. Het grootste verschil tussen een gasabsorptie warmtepomp en een elektrische warmtepomp is dat een elektrische warmtepomp op elektriciteit werkt en een gasabsorptie warmtepomp juist op gas werkt. Een gasabsorptie warmtepomp is in drie verschillende soorten warmtepompen te koop:
- Lucht-water warmtepomp
- Bodem-water warmtepomp
- Water-water warmtepomp
Hoe werkt de warmtepomp met gasabsorptie?
Een gasabsorptie warmtepomp is een gaswarmtepomp die warmte genereert door middel van gasverbranding, in plaats van elektriciteit. een gasabsorptie pomp met een dubbele verdamper werkt i.p.v. een verdamper en compressor. De absorptie maakt gebruik van ammoniak dat opgelast is in het water. Het koelmiddel is ammoniak en het absorptiemiddel is water.
Het koelmiddel in de warmtepomp wordt door een gasbrander verwarmd, waardoor het verdampt en door een andere vloeistof wordt opgenomen. Bij dit proces wordt warmte uit de omgeving gehaald en gebruikt om water of lucht te verwarmen.
Wat is zuiniger en goedkoper in verwarmen, elektriciteit of gas?
Elektriciteit is vaak goedkoper en zuiniger dan gas. De warmtepomp op gas heeft een rendement van 165% en blijft consistent door het jaar heen, maar omdat het hoge temperatuur verwarming is, heeft het altijd een lager rendement.
Voordelen en nadelen van warmtepomp op gas
Het verwarmen op gas brengt een aantal nadelen en voordelen met zich mee. Die staan hieronder uitgelegd.
Voordelen
Voordeel 1: Klein en efficiënt
Gasabsorptie warmtepomp is kleiner dan normaal en blijft het hele jaar door even efficiënt, zelfs als het buiten vriest.
Voordeel 2: Hoge temperatuur verwarming mogelijk
Deze warmtepomp kan water tot 60 graden verwarmen i.p.v. 40 graden. Hierdoor heb je niet per se vloerverwarming nodig.
Nadelen
Nadeel 1: Nog weinig voor particulier te koop
Deze technologie wordt nog vooral voor industriële toepassingen gebruikt, dus de kosten voor de particulier liggen hoger.
Nadeel 2: Niet van het gas af
Je gaat niet van het gas af en blijft dus afhankelijk van de gasprijzen. Ook is gas geen hernieuwbare bron, dus je moet toch ooit hier vanaf.
Nadeel 3: Niet in aanmerking voor MIA/VAMIL-regeling?
De MIA/VAMIL regeling geldt niet meer voor een gasabsorptie warmtepomp. Met de MIA\VAMIL regeling kan jouw belastingvoordeel oplopen tot ruim 14% van het belegde bedrag.
Voorbeeld: Remeha Gas HP 35 A
De Remeha gas HP 35 A zorg voor een maximaal rendement terwijl deze op een duurzame manier verwarmt. De prijs voor de Remeha gas HP 35 A is gemiddeld tussen de € 23.000 en € 27.000. Deze warmtepomp is een flinke investering, zoek je een goedkopere optie? Dan kun je beter kiezen voor een hybride warmtepomp.
De kenmerken van de Remeha gas HP 35 A zijn als volgt:
- Stand alone te gebruiken of in combinatie met andere warmtepompen
- Toe te passen in nieuwbouwwoningen en bestaande woningen
- Afgiftetemperaturen tot 65 graden
Daarnaast heeft de Remeha gas HP 35 A ook een aantal technische specificaties. Die staan in de tabel hieronder beschreven.
Technische specificaties | Remeha gas HP 35 A |
---|---|
Subsidie | De Remeha gas HP 35 A komt in aanmerking voor de ISDE subsidie |
Energielabel | Energielabel A+ |
Soort warmtepomp | Lucht-water warmtepomp |