Ventilatiewarmtepompen | Hoe werkt deze warmtepomp zonder buitenunit

De meeste luchtwarmtepompen zijn zogeheten split-unit warmtepompen, waarbij een buitenunit en binnenunit samenwerken om jouw woning te verwarmen. Bij een ventilatieluchtwarmtepomp heb je maar een enkele unit nodig, de binnenunit. Dit scheelt veel ruimte.

ventilatiewarmtepomp binnenunit

Wat is de werking van een ventilatieluchtwarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een soort luchtwarmtepomp. In plaats van de energie uit de buitenlucht te halen, zal een ventilatiewarmtepomp juist de energie uit ventilatielucht halen. Deze is vaak al verwarmd omdat het uit jouw woning komt. Deze warmte wordt als het ware hergebruikt om je woning opnieuw te verwarmen. Omdat de energiebron bij deze soort warmtepomp gelimiteerd is – er is nu eenmaal maar een bepaalde hoeveelheid ventilatielucht die uit je woning kan worden gehaald – zal de CV-ketel bijspringen wanneer nodig.

Welk ventilatiesysteem combineert het beste met een warmtepomp?

Om een ventilatieluchtwarmtepomp te kunnen plaatsen, heb je een mechanisch ventilatiesysteem nodig. Met handmatige ventilatie, bijvoorbeeld via ventilatieroosters, zal de ventilatielucht al meteen naar buiten ontsnappen en is er geen mogelijkheid om dit op te vangen en verder te gebruiken. Wanneer je balansventilatie hebt als mechanische ventilatie, zal de warme ventilatielucht vaak al worden gebruikt om de binnenkomende verse lucht mee op te warmen. Mogelijke restwarmte hiervan kan worden gebruikt voor een warmtepomp, maar omdat er niet veel over zal zijn, is dit niet per se rendabel.

Hybride warmtepomp of elektrische naverwarmer?

Over het algemeen zul je een ventilatiewarmtepomp als hybride warmtepomp inzetten. Dit komt vooral omdat de hoeveelheid ventilatielucht beperkt is, en dit niet altijd genoeg voor het verwarmen. Daarentegen is de warmtebron zelf al relatief warm, omdat de warmte uit de ventilatielucht hoger is dan de buitenlucht, wat scheelt in hoeveel de CV-ketel uiteindelijk bij moet springen.

In sommige gevallen is het wel mogelijk om je hele woning te verwarmen met een ventilatiewarmtepomp. Dit is vooral het geval wanneer je in een appartement woont, erg goede isolatie hebt en een elektrische naverwarmer plaatst. Ook heb je een losse boiler hiervoor nodig, want het sanitair water heeft hogere temperaturen nodig dan wat deze installatie kan opwekken. 

Wat zijn de kosten van een ventilatie warmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp kost gemiddeld € 4.000 tot € 7.000, inclusief installatie en BTW. Hiermee is het een van de goedkoopste soorten warmtepompen, zoals de meeste luchtwarmtepompen zijn. Ook hoef je weinig extra investeringen te doen wanneer je ervoor kiest om een ventilatie warmtepomp te plaatsen. De enige vereiste is dat je een mechanisch ventilatiesysteem hebt.

Kun je subsidie krijgen?

Wanneer de ventilatie luchtwarmtepomp minstens energielabel A++ heeft en op de meldcodelijst staat, kun je hier ISDE subsidie voor krijgen. Deze subsidie kan oplopen tot wel € 2.500, afhankelijk van de aanschafprijs en precieze energielabel. Voorwaarde is wel dat je een nieuwe warmtepomp koopt, dus geen tweedehands, en dat je deze in 2024 hebt laten plaatsen.

Wat is de besparing in vergelijking met een CV-ketel?

Wanneer je een ventilatiewarmtepomp in combinatie met de CV-ketel gebruikt, een zogenoemd hybride systeem, dan zul je gemiddeld 35% energie besparen ten opzichte van een normaal gebruik van de CV-ketel. Hierbij bespaar je ook nog eens gemiddeld 16% op de CO2-uitstoot voor je verwarming. Omdat je hierbij meer op elektriciteit verwarmt, en minder op gas, bespaar je CO2. Bij grijze stroom bespaar je minder uitstoot dan bij groene stroom, maar je bespaart altijd.

Hoeveel stroom verbruikt dit type warmtepomp?

Je zult dus extra stroom verbruiken wanneer je met een warmtepomp gaat verwarmen, maar je vervangt hiermee wel een deel van het gasverbruik. Een ventilatieluchtwarmtepomp verbruikt gemiddeld 750 kWh per jaar extra om jouw woning te verwarmen. Toch zul je hierdoor niet meer geld kwijt zijn aan de energierekening, omdat gas meer dan drie keer zo duur is per kuub dan elektriciteit is per kWh. Hoe meer je met elektriciteit kunt verwarmen, hoe goedkoper het uiteindelijk is.

Benieuwd naar een ventilatiewarmtepomp?
Als je mechanische ventilatie hebt, is een ventilatieluchtwarmtepomp een goede manier om de ventilatielucht te hergebruiken voor verwarmen. Vraag gratis offertes aan om de mogelijkheden te ontdekken!
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Waarom een ventilatiewarmtepomp kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom een ventilatiewarmtepomp een goede investering is, mits je al mechanische ventilatie hebt. Het is een compact systeem dat geen buitenunit nodig heeft, en hierdoor is het ook een relatief kleine investering. Door betere isolatie kun je meer van het verwarmen door de ventilatieluchtwarmtepomp laten doen, waardoor je zelf een effect kunt hebben op het uiteindelijke rendement.

Voordeel 1: Lage prijs

Deze soort warmtepomp is een van de goedkoopste soorten warmtepompen op de markt. Door deze lage prijs is het voor veel huishoudens een goede optie om te beginnen met verduurzaming en van het gas af te gaan. Vaak kun je niet helemaal van het gas af met deze warmtepomp en zul je een hybride systeem moeten aanhouden, maar de lage prijs zorgt er ook voor dat het een goede tussenstap is. Het zal geen grote hap uit je budget halen en je kunt sneller doorsparen voor een all-electric warmtepomp.

Voordeel 2: Geschikt voor appartement

De meeste warmtepompen werken het beste bij huizen. Appartementen hebben vaak meerdere redenen waarom warmtepompen er niet geheel geschikt voor zijn, denk bijvoorbeeld aan beperkte buitenruimte en de hoeveelheid bewoners in een appartementencomplex. Daarentegen is een ventilatiewarmtepomp juist uitermate geschikt voor een appartement. Niet alleen is de kleinere woonruimte beter aangesloten op het vermogen van deze warmtepomp, ook is er vaak al mechanische ventilatie aanwezig. Omdat je geen buitenunit nodig hebt, en de binnenunit erg compact is, zul je ook nooit tegen problemen qua ruimte aanlopen.

Voordeel 3: Maakt weinig geluid

Een van de problemen waar je tegenaan kunt lopen met een warmtepomp, is dat ze een stuk minder stil zijn dan een CV-ketel. De buitenunit van een warmtepomp mag dan ook maar een beperkte hoeveelheid decibel aan geluid maken, maar ook de binnenunit kan redelijk luid zijn. Een ventilatiewarmtepomp is een van de stilste soorten warmtepompen, waardoor je er weinig last van zult hebben. Ook zullen buren er geen overlast van ondervinden, vanwege het gebrek aan buitenunit.

Nadeel: Kan niet koelen

Het grootste nadeel van de ventilatiewarmtepomp is dat je hiermee niet kunt koelen. Bij all-electric warmtepompen kun je vaak de werking omdraaien en op die manier juist warmte uit je woning onttrekken. Omdat de energiebron hier ook in je woning zit, zou je dan eigenlijk de binnenlucht verder opwarmen, wat niet het gewenste effect geeft. Je kunt wel extra ventileren en op die manier wat koelere buitenlucht binnen krijgen, maar om echt te verkoelen zul je een losse airco moeten kopen.

ventilatieluchtwarmtepomp

Kan ik met een ventilatiewarmtepomp mijn hele huis verwarmen?

Ventilatielucht is, in tegenstelling tot de buitenlucht of bodemwarmte, een beperkte bron. Ook is het niet handig om je huis meer te ventileren dan nodig, want je krijgt dan wel meer ventilatielucht, maar deze is ook een stuk koeler en moet dus zelf weer worden opgewarmd. Zoals al eerder benoemd, kun je meer van de verwarming opvangen door de warmtepomp wanneer je woning kleiner is, en onder de 75 vierkante meter is het een mogelijkheid om inderdaad je complete woning met een ventilatiewarmtepomp en naverwarmer te verwarmen met de warmte uit de ventilatielucht.

Oplossing: hybride systeem

Bij een grotere woning of een mindere isolatie, zul je voor een hybride systeem moeten gaan. Hierbij kan de CV-ketel bijspringen wanneer nodig, maar heb je ook geen aparte boiler nodig voor warm water. Op welke manier je ook besluit de ventilatiewarmtepomp te plaatsen, je kunt er altijd groot voordeel en een hoog rendement uit halen. Het blijft een kostenefficiënte oplossing voor wanneer een all-electric warmtepomp nog niet mogelijk is voor jouw woning.

Beste merken

Er zijn steeds meer merken die een ventilatiewarmtepomp aanbieden. Het kan lastig zijn om de juiste keuze te maken, maar een aantal merken springen er voor ons bovenuit na veel onderzoek.

Inventum ventilatiewarmtepomp: Spaarpomp

Inventum is meer dan dertig jaar geleden het eerste merk wat de ventilatiewarmtepomp op de markt bracht en heeft hierdoor veel ervaring en expertise in huis. Een warmtepomp installateur van Inventum zal snel en deskundig de warmtepomp plaatsen en je kunt uit meerdere modellen en opties kiezen, om zo de beste warmtepomp voor jouw situatie te kunnen plaatsen.

NIBE

NIBE ontwikkelt ventilatiewarmtepompen voor bestaande bouw en nieuwbouw. Hierdoor kun je een volledig pakket van warmtepomp, ventilatie en boiler laten plaatsen en heel makkelijk de complete warmtevraag van je woning hiermee opvangen. Ook kunnen NIBE warmtepompen onderdeel uitmaken van een smart home. Sommige modellen van deze warmtepomp kunnen zelfs op bestaande radiatoren worden aangesloten, om het helemaal makkelijk te maken om de overstap te wagen.

Ventilatiewarmtepomp: gratis offertes

Om de beste prijs voor je ventilatiewarmtepomp te garanderen, is het slim om offertes te vergelijken. Door onderstaand formulier in te vullen krijg je volledig vrijblijvend offertes toegestuurd, zodat je de beste installateur voor de beste prijs kunt vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.