Propaan warmtepomp | Natuurlijk en milieubewust koudemiddel (R290)

Propaan, ook bekend als R290, is een milieuvriendelijk koudemiddel voor warmtepompen. Het is een groen alternatief voor schadelijke F-gassen, maar het werkt nog steeds efficiënt en levert een goede prestatie. In dit artikel lees je alle informatie die je nodig hebt voor je een propaan warmtepomp aanschaft!

propaan warmtepomp

Waarom propaan (R290) in warmtepomp gebruiken

F-gassen worden vaak gebruikt in een traditionele warmtepompen in je woning. F-gassen zijn heel erg schadelijk voor de aarde door hun hoge Global Warming Potential (GWP). Dit heeft voor een zoektocht gezorgd naar andere koelmiddelen die minder impact hebben op het milieu. Propaan (R290) is een van deze milieuvriendelijke opties.

Wat is R290?

R290 is een zuiver propaan. Het is een koolwaterstof die vaak in warmtepompen wordt gebruikt omdat het hele goede thermodynamische eigenschappen heeft. Bovendien heeft R290 een lage GWP van 3, wat inhoudt dat er minder kans is op opwarming van de aarde in vergelijking met veelgebruikte F-gassen. Die F-gassen hebben vaak een GWP van meer dan 2.000. Dit maakt R290 een milieuvriendelijker alternatief.

Hoe werkt een propaan warmtepomp?

Een warmtepomp in je woning werkt door warmte uit de omgeving (lucht, water of grond) te onttrekken en deze om te zetten, zodat de warmte naar je verwarming gaat of zodat het water op kan warmen. Dit proces verloopt via een kringloop van verdampen en condenseren van een koudemiddel. In een propaan warmtepomp is dit koudemiddel R290, maar het werkingsprincipe blijft verder hetzelfde als bij andere warmtepompen.

Hoeveel propaan in de warmtepomp?

De hoeveelheid propaan in een warmtepomp is streng gereguleerd omdat het gas brandbaar is. In de meeste gevallen mag een warmtepomp maximaal 150 gram koudemiddel bevatten. Voor propaan warmtepompen is echter vaak maar 80 tot 90 gram nodig. Er zijn zelfs prototypes in ontwikkeling die nog minder gram propaan gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de veiligheid toeneemt.

Wat kost een propaan warmtepomp?

De kosten van een propaan warmtepomp voor je woning zijn over het algemeen vergelijkbaar met die van warmtepompen die andere koudemiddelen gebruiken. De prijs kan variëren afhankelijk van het type en de capaciteit van de warmtepomp. Hieronder lees je de gemiddelde kosten van verschillende soorten warmtepompen:

Type WarmtepompGemiddelde Kosten
Lucht-water (3 – 10 kWh)€ 8.000 – € 11.000
Water-water (4 – 12 kWh)€ 13.000 – € 17.000
Hybride (3 – 6 kWh)€ 7.000 – € 11.000

Wat is goedkoper: verwarmen met gas of met een propaan warmtepomp?

Verwarmen met een propaan warmtepomp is doorgaans goedkoper dan verwarmen met gas. Dit komt voornamelijk door de hoge Coëfficiënt of Performance (COP) van warmtepompen, die rond de 4 ligt. Dit betekent dat voor elke eenheid elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, er 4 eenheden warmte worden gegenereerd. Bovendien is elektriciteit vaak goedkoper dan gas, wat ervoor zorgt dat je energiekosten lager zijn.

Bestaat er een subsidie voor een nieuwe propaangas warmtepomp?

Ja, er is een ISDE-subsidie beschikbaar wanneer je een propaan warmtepomp wil aanschaffen. Om in aanmerking te komen, moet het model dat je kiest op de meldcodelijst staan en een energielabel van minstens A++ hebben. Deze subsidie maakt de investering in een propaan warmtepomp aantrekkelijker omdat het een deel van de aanschafkosten vergoedt.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Voordelen van propaan als koelmiddel

Propaan biedt diverse voordelen als koelmiddel in warmtepompen. Zo is het bijvoorbeeld milieuvriendelijk, werkt het efficiënt en werkt het stiller dan alternatieven.

1. Hoge temperatuur verwarming is goed mogelijk

Standaard koelmiddelen kunnen meestal alleen lage temperatuur verwarming ondersteunen. Propaan kan echter water tot wel 70 graden verwarmen. Dit maakt het geschikt voor hogere temperatuur verwarming. Ter vergelijking, CO₂ als koelmiddel kan water zelfs tot 90 graden verwarmen. Dit biedt nog meer flexibiliteit.

2. Eén van de beste opties qua milieuvriendelijkheid

Een warmtepomp is op zichzelf al milieuvriendelijk omdat deze warmte uit de omgeving gebruikt. Propaan maakt dit nog beter door de zeer lage GWP van 3, in vergelijking met de GWP van 1 voor CO₂ en meer dan 2.000 voor veel F-gassen. Dit maakt propaan een uitstekende keuze voor diegenen die hun ecologische voetafdruk willen minimaliseren.

Steeds meer hybride en elektrische warmtepompen met propaan op de markt

De markt voor propaan warmtepompen groeit, wat ervoor zorgt dat je meer keuzemogelijkheden krijgt. Deze toename in aanbod zorgt er ook voor dat de prijs lager wordt. Hierdoor worden propaan warmtepompen toegankelijker voor een breder publiek. 

Aandachtspunten bij het kiezen van een propaan warmtepomp

Wanneer je kiest voor een nieuwe propaan warmtepomp zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden, zodat je een goede beslissing kunt nemen.

1. Beter voor monoblock dan split warmtepomp

Propaan is zeer brandbaar, wat betekent dat het veiliger is om te gebruiken in een monoblock warmtepomp. In een monoblock systeem is het koudemiddel binnen één gesloten unit, waardoor het niet door extra leidingen hoeft te lopen. Dit vermindert het brandrisico.

2. COP is nog steeds beter met lage temperatuur verwarming

Hoewel propaan gebruikt kan worden voor hoge temperatuur verwarming, is de Coëfficiënt of Performance (COP) hoger bij lage temperatuur verwarming. Met andere woorden, de efficiëntie en duurzaamheid zijn beter bij lage temperatuur toepassingen. Hoewel de optie voor hoge temperatuur verwarming bestaat, is het dus belangrijk om rekening te houden met een iets lager rendement.

3. Lucht-water of water-water?

Als je kiest voor een propaan warmtepomp, kun je kiezen voor verschillende uitvoeringen. Denk hierbij aan lucht-water en water-water systemen. Een lucht-water systeem is meestal de standaardkeuze vanwege de lagere installatiekosten en het gemak van het systeem. Een water-water systeem kan echter efficiënter werken en is een goede keuze wanneer je een geschikte waterbron beschikbaar hebt. Bij het kiezen tussen een lucht-water en water-water systeem, moet je dus rekening houden met:

  • De beschikbaarheid van een waterbron;
  • De voordelen als het gaat om de efficiëntie;
  • De installatiekosten van een water-water systeem.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.