CO2 warmtepomp | Gebruik een natuurlijk koudemiddel

Een CO2 warmtepomp gebruikt CO2 als koudemiddel om je huis van warmte te voorzien. Het gebruik van een natuurlijk koudemiddel maakt een duurzame installatie nóg duurzamer. We leggen je in dit artikel precies uit hoe een CO2 warmtepomp werkt en op welke kosten je kunt rekenen!

CO2 warmtepomp

Wat is een CO2 warmtepomp?

Een CO2 warmtepomp is een volledig elektrische lucht-water warmtepomp. De buitenunit haalt energie uit de buitenlucht en de binnenunit zet deze energie om in warmte. 

Anders dan bij een reguliere warmtepomp bevat een CO2 warmtepomp een natuurlijk koudemiddel: CO2.  Met CO2 kan een aanvoertemperatuur van wel 90 graden bereikt worden, dat is een stuk hoger dan het gebruikelijke 60 graden. 

Hoe werkt een CO2 lucht-water warmtepomp?

Een CO2 lucht-water warmtepomp werkt ongeveer hetzelfde als een reguliere warmtepomp. Energie uit de buitenlucht wordt samengeperst waardoor een hogere temperatuur ontstaat. Deze temperatuur wordt afgegeven aan je verwarmingssysteem. 

Doordat CO2 een hogere temperatuur bereikt dan het gewone koudemiddel is de aanvoertemperatuur hoger. Dat is met name handig als je het huis met verouderde radiatoren verwarmt.

R744 als koudemiddel

R744 is de chemische benaming voor CO₂ als koelmiddel, dit koelmiddel heeft een laag GWP (Global Warming Potential). Dat houdt in dat deze stof weinig bijdraagt aan de opwarming van de aarde, in tegenstelling tot andere koelmiddelen. 

Het gevolg daarvan is dat de al duurzame warmtepomp nóg een stukje duurzamer wordt!

Hoeveel uitstoot heb je met deze warmtepomp?

Een warmtepomp heeft gemiddeld een derde van de CO2-uitstoot van een cv-ketel. Een CO2 warmtepomp wijkt hier niet van af, omdat de CO2 niet wordt uitgestoten. 

Doordat de CO2 volledig ingesloten blijft kan het geen schade toebrengen aan het milieu. Een andere optie voor een milieu vriendelijke warmtepomp is de propaan warmtepomp.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Voordelen van de hoge temperatuur warmtepomp

  • Je hoeft radiatoren met een hoge aanvoertemperatuur niet te vervangen
  • Hoge opbrengst
  • Kan ook als boiler voor tapwater gebruikt worden
  • Beter voor het milieu
  • Bereikt veel sneller een hoge temperatuur
  • Geen buitenunit nodig

Radiatoren kunnen in woning blijven

De traditionele warmtepomp is vorm van LTV, lagetemperatuurverwarming. Dat wil zeggen dat de aanvoertemperatuur zo rond de 50 graden ligt. Een nadeel van deze lagere aanvoertemperatuur is dat hogetemperatuurverwarming op deze lage temperatuur mogelijk niet elke kamer voldoende kan verwarmen. 

Een radiator is qua afmetingen perfect ingesteld op het verwarmen van de hele kamer. Als door de plaatsing van een warmtepomp de aanvoertemperatuur daalt is de radiator mogelijk niet meer groot genoeg om de ruimte voldoende op te warmen. Je moet dan alle verouderde radiatoren vervangen.

Met een CO2 warmtepomp heb je daar geen last van. Dit systeem kan een aanvoertemperatuur van wel 90 graden bereiken. Zo hoef je geen enkele radiator te vervangen!

Co2 warmtepomp

Werkt ook als boiler voor tapwater

Een voordeel van de CO2 warmtepomp is dat het water opgewarmd kan worden tot wel 90 graden. Daardoor kan deze warmtepomp ook als boiler functioneren.

Door deze hoge temperatuur hoef je niet periodiek een legionellaspoeling van het boilervat toe te passen. De bacterie krijgt namelijk geen kans om zich te ontwikkelen. 

Waarom deze warmtepomp geen vervuiler is

Bij CO2 denk je misschien aan vervuilende uitstoot. Een te grote hoeveelheid CO2 in de lucht kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Bij een CO2 warmtepomp wordt de CO2 echter volledig ingesloten. Daardoor is het niet schadelijk voor je gezondheid.

Daarnaast heb je met een CO2 warmtepomp geen last van geluidsoverlast. Dit type warmtepomp is stiller dan reguliere warmtepompen. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Nadelen warmtepomp op CO2?

  • Heeft een lager rendement dan veel andere soorten warmtepompen
  • Duur in aanschaf
  • Het rendement is niet te verhogen door bijvoorbeeld te isoleren

Lagere COP (rendement)

Een van de grootste nadelen van een CO2 warmtepomp is het rendement. In vergelijking met andere warmtepompen is de CO2 warmtepomp wat minder rendabel. Dat komt onder andere doordat het systeem wat harder moet werken om de woning van warmte te voorzien.

De COP-waarde staat voor Coëfficiënt of Performance. Hoe hoger de COP van je warmtepomp is, hoe efficiënter de werking van het systeem is. Bij de CO2 warmtepomp is de COP wat lager.

Ook is de CO2 warmtepomp vaak geen kleine warmtepomp. Er moet voldoende ruimte gemaakt worden voor de plaatsing van de warmtepomp.

Kosten en subsidie

De CO2 warmtepomp is duurder dan de standaard lucht-water warmtepomp. De prijs ligt gemiddeld tussen € 15.000 en € 23.000, inclusief installatie. Erg prijzig dus, zeker in vergelijking met andere lucht-water warmtepompen.

Om de kosten zo laag mogelijk te houden kun je subsidie aanvragen, maar dit is een minder groot percentage dan bij een standaard warmtepomp. 

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.